Čadež: Smanjićemo članarine za PKS na najniži nivo, reforme će dovesti sistem da funkcioniše savršeno

Obavezna članarina će, kako je ranije najavljeno, biti od četiri do 20 puta niža, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja

  • 1

Reformisana Privredna komora Srbije će od iduće godine početi da funkcioniše u punom kapacitetu, a obavezna članarina biće smanjena na najniži mogući nivo, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

PRIVREDNICI SE POBUNILI: Kompanije neće da plaćaju članarinu Privrednoj komori (VIDEO)

Čadež: Povraćaj PDV-a nije jedini način podrške roditeljima

Obavezna članarina će, kako je ranije najavljeno, biti od četiri do 20 puta niža, a oko tri četvrtine preduzeća biće oslobođeno plaćanja.

Čadež je na današnjoj zajedničkoj sednici novih odbora za bankarstvo i osiguranje objasnio da je stari obračun članarine bio neodrživ, da su najveće banke, plaćajući na više mesta republičkoj i regionalnim komorama, na ime komorskog doprinosa godišnje izdvajale i do 200.000 evra.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković Foto: Tanjug/Zoran Mirković

"Maksimalna komorska članarina za banke (koje inače spadaju u kategoriju članica sa najvećim poslovnim prihodom) ubuduće će biti oko 1.500 evra mesečno, što je i do 11 puta manje nego sada", naveo je Čadež.

Prema njegovim rečima, prosečna članarina osiguravajućih kuća i banaka biće po novom obračunu između četiri i šest puta manja.

Čadež je objasnio da će u okviru jedinstvenog komorskog sistema - jedistvene PKS funkcionisati svi 16 regionalnih privrednih komora.

printskrin: Google Street View printskrin: Google Street View

On je rekao da su novi odbori za bankarstvo i osiguranje formirani u postupku usaglašavanja organizacije PKS sa novim Zakonom o privrednim komorama i Statutom PKS.

Čadež je podsetio da je PKS po novom zakonu dužna da da mišljenje prilikom donošenja zakona i drugih propisa, ali i da ih prethodno usaglasi sa svojim članicama.

- PKS, kao asocijacija koja okuplja i zastupa celu privredu, kompanije iz realnog ili finansijskog sektora, najbolje je mesto za sinergiju aktivnosti i dijalog kompanija iz svih poslovnih segmenata - naveo je Čadež.

To uključuje, istakao je Čadež, identifikovanje potreba privrede za novim bankarskim proizvodima i uslugama osiguranja, promociju finansijskih usluga namenjenih poslovnoj zajednici, kao i udruženi nastup na zajedničkom poslu povećanja izvoza i osvajanja novih tržišta.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Joj

    30. novembar 2016 | 12:45

    Zuti su uvodili te clanarine pre nego sto su izgubili vlast.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA