DŽIHADISTI ĆE OPET NAPASTI EVROPU: Biraju "mekše" mete, desetine islamista samo čekaju znak!

Poverljive obaveštajne informacije sugerišu da Evropa treba da bude na što većem oprezu

  • 1

Evropol je danas upozorio da će Islamska država najverovatnije izvesti nove napade na teritoriji Evropske unije, verovatno ciljajući zemlje članice koalicije predvođene SAD koja se bori protiv te ekstremističke organizacije u Siriji i Iraku.

Američki Senat dosledan: Ko posluje sa Iranom čeka ga OŠTRA KAZNA

- Podaci pojedinih obaveštajnih službi ukazuju da postoji mogućnost da se u Evropi trenutno nalaze desetine osoba povezanih sa Islamskom državom koje su sposobne da izvrše terorističke napade -navodi se u izveštaju Evropola.

Izveštaj je načinjen na osnovu informacija evropskih obaveštajnih službi za borbu protiv terorizma, a oslanja se i na izveštaje medija kao i ranije javne pozive lidera islamske države na napade, navodi AP.

Evropol ukazuje da Islamska država ima veliki uticaj na marginalizovanu omladinu, od kojih neki imaju mentalne probleme i koje podstiču na izvođenje napada. U izveštaju se ukazuje i na taktiku koju ta grupa koristi u Iraku i Siriji - kao što su automobili-bombe i upozorava da bi to mogli da upotrebe i u Evropi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Napadi u Francuskoj i Belgiji u poslednje dve godine pokazuju da ekstremisti koji deluju u ime Islamske države mogu efikasno da planiraju složene napade, konstatuje Evropol.

Ističe se i da ekstremisti sada biraju druge "mekše" mete, umesto simboličnih, kao što su vojska i policija, za šta je dokaz prošlogodišnji napad u Parizu.

Evropol navodi da nasumični napadi imaju veoma snažan efekat po javnost i da se time ostvaruje jedan od glavnih ciljeva terorizma - ozbiljno zaplašiti narod. U izveštaju se navodi da su evropske obaveštajne agencije saglasne da su "sajber sposobnosti terorističkih grupa još uvek na niskom nivou", ali da ih ne treba isključiti. Podseća se i na slučaj iz februara kada je u Maroku sprečen najverovatniji napad ćelije Islamske države hemijskim ili biološkim oružjem, što je znak upozorenja da bi takvo oružje mogli da upotrebe i u Evropi.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA