Benzin ponovo poskupljuje: Evo koliko ćete sada plaćati litar goriva

Sirova nafta je poskupela na svetskim berzama pa će se to pre ili kasnije odraziti i na naše cene

  • 58

Cene benzina i dizela na pojedinim pumpama u Srbiji proteklih dana porasle su od dva do tri dinara po litru. Tako se benzin (BMB 95) nudi po 133,9 do 137,7, evrodizel od 139,90 do 143,2, dok se TNG prodavao od 72,4 do 75,90 dinara po litru.

 

GORIVO POSKUPLJUJE OD PONEDELJKA! Evo koje cene će vas dočekati na pumpama

 

- Benzin je proteklih dana nešto više poskupeo od dizela, dok cena TNG miruje, ali sve će to biti do onog trenutka dok se ne istroše zalihe. Sirova nafta je poskupela na svetskim berzama pa će se to pre ili kasnije odraziti i na naše cene - kaže Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

 

Tatić kaže da našim vozačima ne ide u prilog ni kurs dolara koji je značajno porastao u odnosu i na dinar i na evro.

 

I članove Udruženja naftnih kompanija brine rast kursa američke valute, s ozbzirom na to da se na tržištu nafte trguje isključivo u dolarima.

 

Otkrivamo vam trik koji naftne kompanije ne bi volele da znate! (VIDEO)

 

Kako stručnjaci tvrde, na neminovno poskupljenje utiče skok cena sirove nafte do kog je došlo posle dogovora članica OPEK o smanjenju proizvodnje sa čim se odmah saglasila i Rusija.

 

U utorak je nafta tipa Brent dostigla cenu od 54,94 dolara za barel, ali kažu u UNKS trend rasta cena sirove nafte je zapravo započeo još pre mesec dana, tačnije 4. novembra tako da se u tom periodu cena Brent povećala sa 45,58 dolara za barel na 53,94, što je poskupljenje od 18,3 odsto.

 

POREĐENjE SA KOMŠIJAMA

 

NA uporednoj listi cena goriva izraženih u evrima po litri (po srednjem kursu nacionalnih banaka), cena dizela u Srbiji je i dalje među najvišima u okruženju, dizel je skuplji samo u Albaniji.

 

Nešto niža, ali i dalje u samom vrhu liste je prosečna maloprodajna cena TNG-autogasa, dok je cena benzina oko pet odsto i dalje ispod regionalnog proseka.

 

(Telegraf.rs/novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Omon

    7. decembar 2016 | 14:40

    Samo udri po narodu! Ovo je prevrsilo sve mere bezobrazluka!

  • Milence

    7. decembar 2016 | 15:57

    Da li im se vise isplati da se ne vozimo?Ne kupujes gorivo, ne placas registraciju,sednes u gradski prevoz i svercujes se.

  • ZOKRE73

    7. decembar 2016 | 14:58

    A plate??? Ma bravo majstori!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA