≫ 

Sutra slavimo sveca za kog sigurno nikad niste čuli - Svetog Pafnutija

Za Svetog Pafnutija Kefalasa, poznatog i kao Pafnutije Asketik, kaže se da je 80 godina nosio jednu istu mantiju, a bio je istinski podvižnik koji ume da leči i spasava duše

  • 3

Srpska pravoslavna crkva i vernici obeležavaju sutra dan prepodobnog Pafnutija. Sveti Pafnutije Kefalas, poznat i kao Pafnutije Asketik je bio savremenik Svetog Antonija Velikog. Za njega se kaže, da je 80 godina nosio jednu istu mantiju. Sveti Antonije visoko ga je cenio i svima je govorio da je to istinski podvižnik koji ume da leči i spasava duše.

DANAS SU PROPOVEDNICI REČI BOŽJE: Izgovorite ovu molitvu i spasite se od nesrećne sudbine

Sv. Pafnutije ispovednik bio je episkop Taiski u Tivaidi Misirskoj. Za pravoslavnu veru stradao je mnogo. Jedno su mu oko jeretici izbili i levu nogu skršili. Car Konstantin veoma ga cenio i često ga celivao u ono izbodeno oko, izbodeno radi istine pravoslavne.

Pafnutije je bio učenik Sv. Antonija Velikog. Svetošću svoga života obratio je mnoge grešnike na put pokajanja. Više je ličio na bestelesnog anđela nego na telesnog čoveka. Osnovao je manastir u Donjoj Tivaidi, u Iraklejskom kraju i bio iguman. Uvažavan je i poštovan bio od svih. Upokojio se krajem četvrtog veka.

Posle dugog podvizavanja Pafnutije zamoli Boga da mu otkrije kome je on od svetih podvižnika sličan. Javi mu se Anđeo i reče mu: - Ti si sličan frulašu koji živi u gradu.

Foto: oca.org Foto: oca.org

Pafnutije pohita kod tog frulaša i raspitivaše ga o njegovom načinu života i o delima. Frulaš mu reče da je on grešan čovek i da je nedavno prestao biti razbojnik i postao frulaš.

A kada ga Pafnutije stade detaljno ispitivati kakvo je uopšte dobro učinio, on mu odgovori, da ne zna, osim što je jednom, dok je još bio razbojnik, jedne noći spasao jednu hrišćansku devojku od razbojnika koji su hteli da je obeščaste i vratio je u selo. Drugom jednom prilikom, produži frulaš, sretoh jednu lepu ženu gde luta u pustinji, bežeći od gradonačelnikovih slugu i sudija zbog državnih dugova svoga muža i oplakuje svoju sudbu.

- Ništa me ne pitaj, gospodine - reče ona - niti raspituj o mojoj nevolji, nego me uzmi kao sluškinju svoju i vodi kuda hoćeš. Jer pošto su moga muža u toku dve godine mnogo puta tukli zbog državnog duga od 300 zlatnika i zatvorili u tamnicu i tri moja premila deteta prodali, ja se spasavam bekstvom, prelazeći iz mesta u mesto. I pošto su me često hvatali i svaki put nemilosrdno tukli, ja sada lutam po pustinji i već je treći dan kako ništa okusila nisam.

Foto: flickr/stanley yuu Foto: flickr/stanley yuu

- Ja se sažalih na nju, dovedoh je u pećinu, dadoh joj 300 zlatnika i ispratih do grada. Tako oslobodih nju sa decom i mužem.

Pafnutije mu reče: - Ja ne znam da sam išta slično učinio u svome životu; ali si ti, svakako, slušao za mene da sam čuven podvižništvom, jer nisam u lenjosti proveo svoj život. I Bog mi otkri o tebi da ti ništa nisi manji od mene po dobrim delima. Kada se Bog tako brine o tebi, brate, ti nemoj zanemariti dušu svoju.

Frulaš tog časa baci frulu iz ruku i zamenivši skladnost muzičke pesme duhovnom melodijom, pođe za ovim čovekom u pustinju. I tu se prema svojim moćima podvizavaše tri godine, provodeći vreme svoga života u slavoslovljima i molitvama, i tako pređe na nebo i upokoji se ubrojan u likove svetitelja i redove pravednika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pafnutije je počeo da vodi još savršeniji život od prethodnog.

Pošto je mnoge druge poslao na nebo, Pafnutije najzad i sam, nemajući više snage da se podvizava, stade odlaziti dušom. I predstade mu Anđeo i reče mu: Hajde najzad i ti, blaženi, u večna naselja, jer Proroci dođoše da te prime u svoju sredinu. To ti ranije nije bilo otkriveno, da se ti ne bi pogordio, i tako lišio svojih zasluga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA