≫ 

VELIKE PROMENE U ŠKOLSKOM SISTEMU SRBIJE: Bahate učenike će slati i u popravne domove!

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete

  • 34

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, najavio je uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Sledeće školske godine još 700 BUDŽETSKIH MESTA na IT programima

Kako je najavio, sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama isstema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se "školskim siledžijama" mora stati na put, naročito nakon poslednjeg slučaja, kad je učenik ošamario nastavnicu u Tehničkoj školi u Mladenovcu.

Ministar prosvete kaže za Informer da će se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimenereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - kaže on pa dodaje:

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošnjavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanu ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom.

Da je popravni dom je idealno reenje za bahate i nedisciplinovane učenike, s tim se slaže i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama - istakao je Antić.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan Indjija

    12. decembar 2016 | 08:23

    Tako je bilo od uvek..Popravni dom.je lek za takve napasnike. U poslednje vreme kada su roditelji umesto dece poceli radjati "princeve i princeze" , pocelo je zlo. Deca treba da znaju svoja prava, ali jos vise i svoje obaveze. Ovako dalje ne ide.

  • Наставник

    12. decembar 2016 | 06:04

    Омогућити школи да бахате и неваспитане ученике може да избаци и да ученик моментално губи годину а не да исти дан може да се упише у другу школу, а данас да би ученик добио 2 из владања потребан је адвокат школи, да се избацују и ученици који имају 25+ неоправданих часова а не као што је сад случај да може да има и преко 200 и да заврши годину, и још много тога урадити...

  • Lemi

    12. decembar 2016 | 07:26

    A zabranili ste da vaspitavamo nasu decu jel ste izglasali zakone koji decu bahate. Roditelji ne smeju da vicu i biju decu u suprotnom idu u zatvor. Neka nam je bog u pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA