Ovako izgleda soba naših gastarbajtera u Nemačkoj: Dobro obratite pažnju na detalje (FOTO)

Mene je, dakle, ta soba, koja je bila jedna 3 puta 4 metra veličine, terala da skupljam ideje koje izlaze iz glave. Ja nemam samo 2 oka, nego 6 očiju, mogu da vidim i shvatim stvari koje drugi ne primećuju. Dovoljno je da šetam gradom i snimim ono što će se posle nacrtati

  • 32
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na izložbi u Muzeju istorije Jugoslavije postavljena je verna rekonstrukcija gastarbajterske sobice u kojoj je Drago Trumbetaš boravio dok je bio na prinudnom radu u Nemačkoj. Ovako je sobica izgledala u vreme SFRJ.

Misterija slike Lepe Brene: Tajno ju je kupio nepoznati muškarac i drži je iznad kreveta u spavaćoj sobi na Ibici (FOTO)

Iako su marljivo i teško zarađenim novcem, koji su slali svojim porodicama, milioni gastarbajtera godinama pomagali bivše države, na te se ljude često gledalo podrugljivo.

Službena ih je politika nekadašnje Jugoslavije ignorisala ili proganjala. Takvu je sudbinu doživeo i jedan od najzanimljivijih hrvatskih umetnika. 

Drago Trumbetaš se u ovoj sobi nakon radnog dana prepuštao likovnim istraživanjima.

Taj prostor bio je Trumbetašu važan jer ističe da mala soba podstiče genijalne ideje, a u velikoj se sobi one izvode.

OTKRIVENI TAJNI SPISI CIA O SFRJ: Znali su da će se Jugoslavija raspasti još 1970.

- Mene je, dakle, ta soba, koja je bila jedna 3 puta 4 metra veličine, terala da skupljam ideje koje izlaze iz glave. Ja nemam samo 2 oka, nego 6 očiju, mogu da vidim i shvatim stvari koje drugi ne primećuju. Dovoljno je da šetam gradom i snimim ono što će se posle nacrtati - priča Trumbetaš.

Vešto Trumbetaševo oko zabeležilo je tako i poznati crtež turskog dečaka koji se igra u parku dok su druga deca u školi.

- Gde god sam bio, stalno sam razmišljao o tome da skupim što više materijala, skica, svaki dan sam vodio dnevnik, pratio sve nemačke novine i časopise - dodao je Drago.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljko

    20. decembar 2016 | 15:04

    Tako nazalost izgledaju sobe u Srbiji mislim na sobe i kuce postenih radnika 80% stanovnistva ima namestaj star 30g ...a za Nemacke sobe ...ne lupetaj te

  • pero englez

    20. decembar 2016 | 14:50

    Ma mi u inostranstvu i nemamo sobu!!! Mi smo pod šatorom ,samo se dućani kad dodjemo na godišnji da imamo sobu!!!

  • R....

    20. decembar 2016 | 17:07

    Bez Diaspore nebi imali leba! Ne sprdaj te se.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA