≫ 

Ko je Boban S. koga sada zovu Abdurahman: Sve o Srbinu koji je povezan sa krvoprolićem u Berlinu (VIDEO)

Bobanovo muslimansko ime je Abdurahman

  • 17

Osumnjičeni za napad na Božićni vašar u Berlinu, Tunišanin Anis A, živeo je jedno vreme kod Nemca srpskog porekla Bobana S, koji je prošlog meseca uhapšen zbog vrbovanja za Islamsku državu.

SRBIN POVEZAN SA TEROROM U BERLINU: Zove se Boban S. i iznajmio je sobu krvniku kojeg traži cela Nemačka (FOTO)

Tunišaninan je navodno bio povezan s mrežom Islamske države u Nemačkoj koju je vodio salafistički propovednik Ahmad Abdulaziz Abdulah, alias Abu Vala, Iračanin kojeg su zvali propvednik bez lica, jer se u džamijama i na Jutjubu pojavljivao uvek sakrivajući svoje lice.

Srbin Boban S. uhapšen je prošlog meseca upravo sa Abu Valaom i još četvoricom ekstremista, pod sumnjom da su vrbovali ljude za radikalni islam i da su podržavali Islamsku državu, te slali ljude u Irak i Siriju. 

Službe i policija dugo su držale u fokusu Bobana S. (27) iz Dortmunda. Još su 10. avgusta pretražili stan tog čoveka za kojeg mediji navode da je "nemački Srbin", koji ima pasoše obe zemlje. Ponegde piše da je "konvertit", ali se ne navodi da li je rođen u Nemačkoj ili Srbiji. Dva tima policije konačno su ga uhapsila 8. novembra u sklopu velike akcije protiv glavnih pomagača Islamske države u Nemačkoj. Fotografiju sa hapšenja pogledajte OVDE.

Prema pisanjima nemačkih medija, sastanci ove grupe nisu se dešavali u stanu Bobana S. već u stanu njegove saradnice Nadine H. Svakog četvrtka muškarci i žene dolazili su taj stan odeveni u tradicionalnu muslimansku nošnju. Prema rečima tužilaca, uloga Bobana S. je bila indoktrimacija, odnosno edukacija novoizabranih ekstremista kako da govore, koje termine da koriste, kako da misle i žive u skladu sa radikalnim islamskim normama.

Do pre otprilike četiri godine je, prenose komšije, ovaj par bio „potpuno normalan“ i povremeno organizovao kućne žurke i sedeljke, a onda je ođednom sve prestalo, da bi posle pola godine sreli Nadine H., sada potpuno prekrivenu nikabom.

Inače, muslimansko ime Bobana S. je bilo Abdurahman. On nije bio centralni čovek mreže, ali ono što su medijima ispričale komšije iz Dortmunda, ne deluje nimalo naivno, javlja Radio Dojče vele (DV).

Foto: Tanjug/AP/dpa Foto: Tanjug/AP/dpa

Na ovih 5 fotografija se možda krije krvnik iz Berlina: Policija mu je za petama, veoma je opasan i naoružan (FOTO)

Lokalni list "Rurnahrihten" piše da je "u Dortmundu, koji nije poznat kao uporište podržavalaca IS, strategija radikalnih salafista već godinama da održavaju konspirativne sastanke u privatnim prostorijama“.

Savezno državno tužilaštvo tvrdi da je Boban S. između ostalog imao zadatak da istomišljenike i one spremne da putuju na front podučava arapskom jeziku i radikalno-islamskim sadržajima kako bi se time stvorila ideološka i jezička osnova za buduće delovanje pri IS, posebno za učešće u borbenim aktivnostima, navodi DW.

Takođe, pokrajinska Služba za zaštitu ustavnog poretka označila je Bobana S. kao osobu koja radikalizuje ljude.

- To znaci da indoktriniraju na islamskim seminarima koji su zamaskirani kao turističke agencije ili privatne prostorije - kaže Burhard Frajer, šef Službe u Severnoj Rajni-Vestfaliji koji Bobana S. označava jednim od predvodnika radikalizacije u pokrajini.

Konkretne sumnje su postojale još u avgustu, ali Boban S. alias Abdurahman nije tada uhapšen. Pretpostavlja se da su nemački organi čekali da prikupe čvrste dokaze protiv čitave mreže koju je Ralf Jeger, ministar unutrašnjih poslova pokrajine Severne-Rajne Vestfalije, označio grupom „salafista koji vuku konce“ u podršci džihadistima.

Istraga je pocela prošle jeseni, a prvi čovek mreže navodno je Iračanin Ahmad Abdulaziz Abdulah A (32) poznat pod imenom Abu Vala. Pored njega i Bobana S, toj mreži pripadaju Turčin Hasan C. iz Duizburga, Ahmed F.J. iz Kameruna i Mahmud O. koji ima nemački pasoš.

Podsetimo, nemačka policija došla je do novih informacija o ubici iz Berlina nakon detaljnog pretresa kamiona, otkriveni su "vrući tragovi" koji ukazuju na 24-godišnjeg mladića iz Tunisa.

Ispod sedišta kamiona pronađene su lične isprave, a dokumenta glase na državljanina Tunisa po imenu Anis A. (24), koji je rođen u gradu Tatavin, prenosi "Špigl". Prema informacijama koje prenosi RBB, osumnjičeni je povređen, a u kamionu je pronađena njegova DNK.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zeljo

    21. decembar 2016 | 16:30

    Svaki put teroristi ostave licnu kartu ispod sedista!?

  • Kalabic

    21. decembar 2016 | 19:52

    Srbin nije!I nikad nije bio!

  • Duki st.

    21. decembar 2016 | 17:03

    Ako je djubre i izrod ? Pa i moje vere i naroda bio. Ali vidi sada. Znaju da je Srbin Znaju da je Boban. Znaju da je Abdurahman. Znaju da se preziva na "S" Pa kome oni i dokle misle da mogu ? Prodavati surutku i zavrtati uši ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA