12

MLADI HRVATI URADILI ONO ŠTO POLITIČARI NE ŽELE: Prelepili sramotnu tablu "Za dom spremni" u Jasenovcu!

Incijativa mladih ističe da su prelepili tablu "u cilju obrane temeljnih vrednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji"

Inicijativa mladih za ljudska prava jutros je prelepila spomen-tablu na kojoj je istaknut pozdrav “Za dom spremni” u Jasenovcu, ističući da su to učinili zbog neadekvatne reakcije insitucija.

>>> Hrvatski premijer se izvinio zbog ustaškog pozdrava na spomen-ploči, ali, ima i ono “ALI”

U saopštenju za javnost i pismu upućenom HOS-u, koji je postavio spornu tablu, Incijativa mladih ističe da su prelepili tablu “u cilju obrane temeljnih vrednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji”.

Na ploči je istaknut tekst ”Za dom spremni” koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH – ističe se u saopštenju.

Foto: Wikipedia/Petar Milošević , Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Foto: Wikipedia/Petar Milošević , Tanjug/HINA/Lana Silvar Dominic

Podsećaju da je, raspravljajući o ovoj tabli, nadležni odbor zaključio da takav tekst vređa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo – kaže se u saopštenju, prenela je regionalna televizija N1.

>>> TEK SADA JE OTKRIVENA ISTINA: Mučena starica Julka PREŽIVELA JASENOVAC, ALI NE I “OLUJU”

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U pismo HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismejavate žrtve ustaškog fašističkog terora koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju – navodi Inicijativa u pismu HOS-u.

Naglašavaju da je “sramotno i obeshrabrujuće” odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni,da sankcionišu takva nastojanja.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: HOS, Hrvatska, Inicijativa mladih za ljudska prava, Jasenovac, spomen ploča, Za dom spremni
Popularni komentari
 • R
  Rozenborg

  Postovanje za te mlade ljude…makar i malo trunke razuma među hrvatima

 • V
  VAN

  Mladi u Hrvatskoj počeli su da grade “barku” da bi se spasili od “potopa” što su im ostavili u nasledje njihovi preci sa ustaskom ideologijom fasizma. Ovakav pokušaj mladih zaista treba pohvaliti. Mada će sigurno neki imati ličnih problema zbog toga.

 • A
  Ana

  Bravo ljudi! Potrebno je da se u Srbiji vidi da su ljudi i to mladi ljudi, protiv bolesnih fašističkih ideologija koje veličaju klanje, mučenje i koncentracione logore.

foto dana

video dana