Lideri sveta su izgovorili ove rečenice, a onda je sve počelo da se menja: Izjave političara u 2016. godini koje se ne zaboravljaju

- Mogu sam da popravim Ameriku - rekao je Tramp posle pobede na predsedničkim izborima

  • 5

Nema sumnje da je godina iza nas bila ispunjena sukobima, tragedijama, izborima i ratovima. Zbog toga je teško izdvojiti da li su 2016. obeležili rat u Siriji, teroristički napadi u Francuskoj i Nemačkoj, predsednički izbori u Americi i šokantna pobeda Donalda Trampa, neuspeli puč u Turskoj, referendum kojim je Velika Britanija izglasala izlazak iz Evropske unije, ili nešto šesto.

>>> Cela Evropa strahuje od terorističkih napada: Nova godina se čeka između betonskih barijera i zidova policajaca (FOTO)

Umesto toga, donosimo vam izbor najznačajnijih izjava političara koji su i ove godine odlučivali o sudbinama milijardi ljudi.

Foto: Time Magazine Foto: Time Magazine

1. Donald Tramp, novi američki predsednik

- Mogu sam da popravim Ameriku - rekao je Tramp posle pobede na predsedničkim izborima.

2. Barak Obama, američki predsednik

- Sudbina republike je na vašim plećima. Sudbina sveta je na klackalici i vi treba da osigurate da je gurnemo u pravom smeru - izjavio je Obama na preidizbornom skupu tokom predsedničke kampanje Hilari Klinton.

3. Vladimir Putin, predsednik Rusije

- Zar je stvarno bitno ko je to uradio? - zapitao se Putin posle optužbi da su ruski hakeri pomogli Trampu u predsedničkoj kampanji.

4. Hilari Klinton, kandidat Demokratske partije na predsedničkim izborima

- Bilo je nekoliko trenutaka prethodne nedelje kada sve što sam htela da uradim bilo je da se sklupčam uz dobru knjigu i ne izađem iz kuće. Znam da su mnogi od vas razočarani rezultatima. I ja sam, više nego što mogu da opišem - rekla je Hilari posle poraza na izborima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

5. Redžep Erdogan, predsednik Turske

- Nisam kralj, ja sam samo predsednik - rekao je Erdogan pre nego što je u Turskoj deo vojske pokušao da izvrši puč.

6. Nikolas Maduro, predsednik Venecuele

- Skupština se pretvorila u leglo zla i postala bekorisna za našu zemlju i narod - izjavio je Maduro pre nego što je raspustio parlament, dok se Venecuela suočava sa velikom ekonomskom krizom i rekordnom inflacijom.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

7. Tereza Mej, premijerka Velike Britanije

- Bregzit je Bregzit - bio je njen odgovor na pitanje šta će se dešavati pošto je na referundumu većinski izglasano da Britanija napusti Evopsku uniju.

8. Marin Le Pen, kandidat za predsednika Francuske

- Vreme je za nacionalnu državu - izjavila je Le Pen kada je najavila da će se 2017. kandidovati na izborima za predsednika Francuske.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

9. Papa Franja

- Smatram da bi mediji trebalo da budu transparentni, a ne da se ne ponašaju kao, ovim ne želim nikoga da uvredim, koprofili (osobe koje seksualno uzbuđuje izmet) i da izveštavaju samo o skandalima i ružnim stvarima - rekao je Papa o savremenim medijima.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

10. Sergej Lavrov, ministar isnostranih poslova Rusije

- Engleski nije moj maternji jezik, ne znam kako da kažem, a da ne zvuči nepristojno, ali ima mnogo pi..ka oko vaše predsedničke kampanje, na obe strane, tako da to ne bih komentarisao - izjavio je Lavrov tokom kampanje za američkog predsednika.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

11. Rodrigo Duterte, predsednik Filipina

- Hitler je ubio tri miliona Jevreja, a mi imamo tri miliona narkomana. Biću srećan ako ih sve pobijemo - rekao je Duterte, najavljujući kampanju protiv narko dilera tokom koje je ubijeno oko 4000 ljudi.

12. Mateo Lorenci, doskorašnji premijer Italije

- Mačka na autoputu između Firence i mora duže preživi nego vlada u Italiji - rekao je Lorenci pre nego što je podneo ostavku.

13. Luis Inasio Lula de Silva, bivši predsednik Brazila

- Jedino bi Isus Hrist mogao da dobije više glasova od mene - izjavio je Lula koji je najavio da će se 2018. godine ponovo kandidovati za predsednika.

14. Donald Tramp, novi američki predsednik

- Američki političari konstantno vređaju Putina, nije ni čudo što ne može da podnese Obamu i Hilari Klinton - izjavio je Tramp tokom predsedničke kampanje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

15. Petro Porošenko, predsednik Ukrajine

- Evropa govori jezikom jedinstva, ali u mnogim zemljama sve je primetniji ruski naglasak - izjavio je Porošenko povodom jačanja desničarskih stranaka u Evropskoj uniji koje žele bolje odnose svojih država sa Rusijom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sole

    2. januar 2017 | 23:35

    Papa prvo da se ogradi u ime Vatikana i svoje za zlodela koja su pocinili Hrvati 41-45 i 90-tih uz njihov blagoslov.kada Vatikan takve stvari postavi na pravo mesto onda ce krenuti na bolje.

  • Mujo

    3. januar 2017 | 07:51

    Samo Porosenko nema drzavnicke izjave. Njegov je govor mrznje .

  • ZOR-AN

    3. januar 2017 | 06:32

    MATEO RENCI !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA