Evo kada će srpske vozačke dozvole zaista biti priznate u Nemačkoj

I dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja

  • 14

Srpski državljani će uskoro moći da zamene vozačku dozvolu za nemačku bez polaganja testa, piše Dojče vele navodeći da se čeka da u Berlinu bude potpisan tekst Zajedničke izjave, nakon čega će isto biti učinjeno u Beogradu.

Zaboravite na zaradu: Banke od 16. januara dodatno smanjuju kamate

Svilajnac pokidao Jagodinu: Ima suficit od 41,5 miliona, a najgori u nizu je Paraćin

DW navodi da Nemacka ima zaključen bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola sa više zemalja, među kojima su zemlje EU, Australija, SAD, Kanada, ali ne i sa Srbijom.

Sredinom decembra su domaći mediji preneli da se to menja od 1. januara ove godine, ali to se još nije desilo.

Kako za DW kažu zvanicnici u Berlinu i Beogradu, i dalje se čeka potpisivanje Zajedničke izjave o procedurama za zamenu vozačkih dozvola koju su dogovorili srpsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i nemačko Ministarstvo saobraćaja.

To bi se moglo očekivati u narednih nekoliko sedmica, mada ni jedni ni drugi nisu želeli da spekulišu o rokovima.

- Pregovori su daleko odmakli. Verzija teksta na nemačkom, engleskom i srpskom jeziku mora se, medutim, još jednom konačno međunarodnopravno proveriti, jer je krajem decembra bilo manjih izmena u predlogu teksta - navodi se u odgovoru nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

U srpskom MUP-u potvrduju da se čeka potpis iz Berlina.

- Nakon potpisivanja Zajedničke izjave u Saveznoj Republici Nemačkoj, ona će biti dostavljena Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, kako bi je potpisao direktor policije, čime će Zajednička izjava stupiti na snagu -odgovaraju na upit DW.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milano

    10. januar 2017 | 14:19

    sa Italijom dali ce sa njima da potpisuju?

  • Zeljko

    10. januar 2017 | 16:16

    Bitno da su objavili 1.januara..ja otisao danas da pitam da promenim ali malo morgen. Mozda ali mozda u februaru tako su mi rekli....

  • Alex

    10. januar 2017 | 14:35

    Moj komšija 15 godina ide redovno u Nemačku i pokazuje staru dozvolu i nikada mu nisu tražili medjunarodnu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA