Majka Verica se i dalje, kao lavica, bori za nepokretnu ćerku. Anita je već dve godine "zaključana" u svom telu

- Moja curica sad reaguje, pratim svaki njen pokret - kaže njena mama Verica Herceg

  • 4

Anita Herceg (28), devojka iz Slavonskog Broda već duže od dve godine je zaključana u telu. U svega nekoliko minuta njen život se, na Božić 2014. godine, zauvek promenio.

ANITI HERCEG POZLILO PROŠLE GODINE, OD TADA JE NEPOKRETNA: Strašna sudbina zadesila mladu devojku (FOTO)

Tokom porodičnog ručka pala je bratu u krilo. Lekari Hitne pomoći pokušavali su da vrate otkucaje srca, ali je ona 20 minuta bila bez pulsa što je ostavilo traga. Analize su utvrdile da je Aniti "podivljala" štitna žlezda.

Skoro dvadeset minuta nije davala znake života, ali je ponovo udahnula. Ostala je nepokretna. U početku nije reagovala gotovo ni na šta.

- Znala sam da me moja Anita čuje i zato sam joj uvek tiho pričala, tešila je i govorila da će sve biti dobro. Znam da je razumela, jer suza bi joj potekla niz lice, ljubila sam njene obraze i kupila te suze – kroz plač kaže majka Verica Herceg.

Pune dve godine traje bitka za Anitino zdravlje, napredak je vidljiv, ali izlaz iz zaključanog tela još je daleko.

- Ne znam da li bih uspela sve ovo da izdržim da nije bilo dobrih ljudi koji su nam pomogli i koji nam još uvek pomažu. Svima sam od srca zahvalna. Moja curica sad reaguje, pratim svaki njen pokret. Pre nekoliko meseci rekla mi je "mama". Istina, nije to bilo toliko razgovetno, ali moje srce je to prepoznalo. Znam da ona analizira sebe iznutra, pita se šta joj se to dogodilo, seća se onih trenutaka kada je bila zdrava, verujem da se seti i svoje ljubavi. Zbog svega toga povuče se i pada u emocionalne krize - kaže Verica koja je uverena da Anita sve čuje i razume. Posebno reaguje na svoje najbliže prijateljice kada joj dođu u posetu.

Ipak, mama je ta koja je uvek uz nju.

- Ja sam joj majka, negovateljica, prijateljica. Na rubu smo snaga, jer penzija koja mi je ostala od pokojnog supruga i njena invalidnina teško mogu da budu dovoljne da platimo račune. Lekove koji su Aniti potrebni od zavoda za zdravstveno osiguranje dobijam "na kašičicu", pa sam prinuđena neke i da kupujem. S nama je i moj sin Mirko. On ne radi, a para koju bi zaradio dobro bi nam došla. Kćerka Melita je na studijama u Americi. Povremeno dolazi jer je to veliki trošak, pa umesto da novac potroši na put, pošalje nešto meni kako bismo mogli da preživimo – priča Verica Herceg. Dodaje kako je Melita za ovaj Božić bila u poseti.

- Anita nije skidala pogled s Melite. Na spomen Melitinog imena, lice joj se razvuče u osmeh - kaže mama Verica.

Pre nego što se to dogodilo veselili su se, razgovarali, kovali planove, radovali se susretu s prijateljima i onda im se u svega nekoliko sekundi ceo svet srušio. Pored svih nedaća, Anita je nedavno dobila temperaturu.

- I s tim se sad borimo. Bio je lekar. Jako me iznenadilo što mu je na pitanja odgovarala sa "da" i "ne". To ponekad i meni zna da kaže, ali nikad ljudima koje ne poznaje. Očito je moja Anita sve svesnija. Samo da uspemo da stavimo pod kontrolu temperaturu, biće sve u redu i sledeće na redu nam je da potražimo pomoć logopeda, jer Anita mora ponovo da nauči da govori – zaključila je hrabra majka Verica.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA