Zahuktava se na ruskoj granici: Poljaci radosno dočekali američke vojnike, sledi Putinov odgovor (VIDEO)

Radi se o istorijskom potezu koji dolazi 23 godine nakon što je poslednji sovjetski vojnik napustio Poljsku

  • 30

Poljski čelnici s oduševljenjem su dočekali dolazak više hiljada američkih vojnika, koji će biti razmešteni uz samu granicu Poljske i Rusije.

PRETNJA RUSIJI: 3.000 američkih vojnika, tenkovi i oklopna vozila pristižu u Poljsku (FOTO) (VIDEO)

Podsetimo, američko slanje više od 3.000 vojnika i sve sile oklopnih vozila u Poljsku, uključujući i tenkove, odgovor je administracije Baraka Obame NATO saveznicima zabrinutima zbog sve agresivnijeg ruskog pristupa.

Kako javljaju strane agencije, ceremonija dočeka održana je u poljskom gradu Zaganu, a poljski ministar obrane ovaj je američki potez opisao kao ostvarenje sna koji Poljaci sanjaju već deset godina.

- Čekali smo vas jako dugo. Čekali smo vas deset godina, osećajući se ponekad da smo ostali sasvim sami. Zamalo smo izgubili nadu jer smo se osećali kao jedini koji štite civilizaciju od agresije s istoka - rekao je poljski ministar obrane Antoni Maćerevič na ceremoniji dočeka američke vojske.

Radi se o istorijskom potezu koji dolazi 23 godine nakon što je poslednji sovjetski vojnik napustio Poljsku. Radi se o prvom angažmanu zapadnih vojnih snaga na istočnoj granici NATO saveza.

Moskva je besna je zbog najvećeg angažmana američke vojske na tlu Evrope od Hladnog rata.

- Tu akciju percipiramo kao pretnju našim interesima i sigurnosti, a naročito kad dolazi od strane koja uopše nije evropska zemlja, a povećava svoju vojnu prisutnost na ruskim granicama - rekao je portparol Vladimira Putina.

Iako se u Moskvi nadaju da će Tramp promeniti američku politiku prema Rusiji, iz čelništva NATO-a poručili su da ne očekuju da će Tramp, kada postane predsednik, uticati na angažman američkih snaga u Poljskoj, koji je dogovoren još prošlog leta.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA