≫ 

Kolinda "popljuvala" Tita, tvrdi da je Jugoslavija bila utopija

Grabar-Kitarović je kazala kako su sa Franjom Tuđmanom 1992. Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da se u Hrvatskoj danas mnogo bolje živi nego u bivšoj Jugoslaviji i da svim jugonostalgičarima prepručuje da se na jedan dan vrate u te dane kako bi uvideli koje bi im sve slobode bile ukinute.

PROČITAJTE ovih 8 uvreda Kolinde Grabar Kitarović, pa sami procenite da li mrzi Srbe (FOTO)

Kitarović je u intervjuu za austrijski Kaljne Cajtung izjavila da su Hrvati svoju državu sanjali hiljadu godina - prvo pod Habsburzima, onda u Kraljevini Jugoslaviji, pa nakon Drugoga svetskog rata pod, kako je kazala, nametnutom vlašću komunista.

Grabar-Kitarović je kazala kako su sa Franjom Tuđmanom 1992. Hrvati konačno ostvarili san i da su sad slobodni.

- Hrvatskoj danas ide mnogo bolje! Susrećem stalno ljude koji imaju nostalgiju prema Jugoslaviji. Uvek im predložim da na jedan dan vratimo Jugoslaviju pa da vide koje bi se sve slobode ukinule, a u kojima u današnjoj Hrvatskoj mogu uživati - rekla je hrvatska predsednica prenosi Bportal.ba.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ona je kao primere lošeg života za vreme Jugoslavije navela vožnju na par-nepar, nemogućnost slobodnog napuštanja zemlje i nestašice nekih proizvoda. Upitana zašto su onda građani Hrvatske nosalgični prema Jugoslavije, ako je život bio toliko loš, Kitarović kaže:

- Jugoslavija je bila utopija. Josip Broz Tito, komunisti i tadašnji mediji uveravali su ljude da je život divan kod nas. Svako je imao platu, nezavisno o tome da li je radio ili ne - rekla je Grabar Kitarović i dodala kako se “u Jugoslaviji novac trošio na megalomanske projekte koji je trebalo da uvere svet da je ona industrijska država”.

Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic, Profimedia/Corbis Foto: AP/Tanjug/Lana Slivar Dominic, Profimedia/Corbis

Tvrdi da nacionalizam nije iskopao grob Jugoslaviji.

- On je bio tek katalizator. Mi Hrvati i Slovenci smo hteli bolji život jer smo deo zapadnog sveta i hteli smo slobodno raspolagati novcem koji stvaramo - rekla je hrvatska predsednica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lale 11

    17. januar 2017 | 12:13

    U toj "utopiji" si rodjena,školovana,odrasla i sada ti ne valja? Šta je bolje sada u svim bivšim republikama? To što narod radi za 200-300evra? Što ima brdo gladnog i osiromašenog naroda,u svi republikama? Jel to bolje ili ona "utopija" o kojoj govoriš? Okreni se oko sebe i pogledaj narod,zadji u narod. Dobro je samo vama na vlasti,ma sa koje strane. I jedni i drugi i treći,svi zaludjujete narod a narod jedva živi. Poklopi se ušima i ćuti. U onoj "utopiji" svi su živeli kao normalni ljudi. A sada? Niko nema ništa. Imamo samo kriva ledja i dugačke ruke od crnčenja. Eto šta svi imamo.

  • Dag

    17. januar 2017 | 13:08

    Ja znam kako se zvala zemlja ,u kojoj sam rodjen - a Vi?... (Jedan od prezivelih -"utopljenika".)...

  • Pa

    17. januar 2017 | 13:16

    Jugoslavija je bila utopija samo za nacionaliste u svim jugoslovenskim narodima,jer je za sve njih ona bila samo privremeno resenja do ostvarivanja krajnjih ciljeva kao sto su velika Srbija ili velika nezavisna Hrvatska i sl.Za narod ona nije bila utopija,vec je bila najduzi period mira na ovim prostorima i najkvalitetniji prostor za zivot na ovim prostorima,kakvog nije bilo pre nje,a jos manje ce ga biti posle nje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA