10.000 ljudi stradalo u sukobima u Jemenu

Kako se navodi, ovo je prvi put da su zvaničnici UN potvrdili tako veliki broj smrtnih slučajeva civila u Jemenu

  • 4

Kancelarija Ujedinjenih nacija u Jemenu saopštila je da je u poslednje dve godine u sukobima ubijeno oko 10.000 civila, a 40.000 ih je povređeno, prenosi AP.

Strahuje se da je ovo godina krvoprolića: 10 ratova koji će besneti u 2017. godini, u ovim državama borbe će biti presudne

Koordinator Kancelarije Džejmi Mekgoldrik rekao je u ponedeljak na konferenciji za novinare da je taj broj zasnovan na listi žrtava koje su sakupile zdravstvene ustanove, ali da bi taj broj mogao biti i veći.

Foto: Abdullah/UNICEF Foto: Abdullah/UNICEF

Kako se navodi, ovo je prvi put da su zvaničnici UN potvrdili tako veliki broj smrtnih slučajeva civila u Jemenu.

- To je još jednom naglašava potrebu da se reši situacija u Jemenu, bez daljeg odlaganja - rekao je zvaničnik UN.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Portparol UN Farhan Hak potvrdio je da je planirano da se specijalni izaslanik UN za Jemen, Ismail Uld Šeik Ahmed, sastane sa premijerom Abedom Rabom Mansurom Hadijem i ponudi mi predlog za mir.

IZ OČIJU OVOG DEČAKA VRIŠTI GLAD: Smrt svaki dan odnosi ovu decu, niko neće da je zaustavi (FOTO) (VIDEO)

Za sada, ti pregovori su u zastoju, jer Ahmed zahteva implementaciju rezolucije Saveta bezbednosti UN koja nalaže povlačenje pobunjenika iz svih gradova i predaju oružja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sukobi u Jemenu počeli su u martu 2015. godine kada je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom počela vazdušne napade na položaje pobunjeničkog šiitskog pokreta Huti i njihovih saveznika koji su okupirali prestonicu te zemlje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slave23

    17. januar 2017 | 13:43

    Kakvo licemjerje zapada, Saudiska Arabija je jedna od drzava sa najnizim stepenom ljudskih prava. Apsolutna tiranija i oligarhija, ali redovno placa reket zapadu pa se njima ne udaraju sankcije ili vrse vojne intervencije. I kome oni prosipaju pricu o ljudskim pravima i zaustavljanju sukoba na planeti, interesni licemjerni skotovi

  • Тутор

    17. januar 2017 | 13:27

    И кад ће Саудијци и Амери у Хаг?

  • Desperado

    17. januar 2017 | 11:51

    I za ovo prvi put cujem sto je bitnije milion puta i zalosnije od onog u francusku i ostalim cumezima sto je bilo.Ovo je bruka i sramota!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA