≫ 

SRBI DOBIJAJU POSAO U EVROPI! Evo gde mogu ODMAH da se zaposle i za koliko para

Odlazak građana Srbije za poslom u druge zemlje motivisan je boljom zaradom jer je dnevnica viša te se za tri meseca rada, na koliko se, bar prvi put odlazi, i štedljiv život, može kući doneti više od 1.000 evra

  • 84
Fabrika Fijat, Fiat, Kragujevac

Foto: Telegraf

I dok u Srbiji nema dovoljno radnih mesta, u zemljama srednje Evrope radnici nedostaju i potražnja za radnom snagom je velika, pre svega u industrijskim zonama.

 

OVI GRADOVI TRAŽE RADNIKE: Pored ODLIČNE plate, plaćaju im čak i da se dosele tamo!

 

PLATA IZNAD PROSEKA, POVOLJAN STAN: U ovom mestu u blizini Srbije niko neće da gleda u ženska međunožja

 

U Slovačkoj i Češkoj rado zapošljavaju srpske radnike i to najčešće u automobilskoj industriji, pa se mnogi naši građani odlučuju da odu u inostranstvo da bi obezbedili egzistenciju.

 

Odlazak građana Srbije za poslom u druge zemlje motivisan je boljom zaradom jer je dnevnica viša te se za tri meseca rada, na koliko se, bar prvi put odlazi, i štedljiv život, može kući doneti oko 1.000 evra.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

To je i razlog što put Slovačke i Češke već duže odlazi mnogo radnika iz Srbije, a na radnom mestu kolege su im najčešće iz Ukrajine, Bugarske i Rumunije.

 

Da li je dolazak i boravak većeg broja radnika iz drugih zemalja u zemljama domaćinima razlog za porast sitnog kriminala teško je reći, ali po pisanju tamošnjih medija, to se događa, a više je i pritužbi na ponašanje stranih radnika i narušavanje javnog reda i mira. Zbog toga se u tim zemljama najavljuje izmena određenih propisa, što bi omogućilo da strani radnici i za najsitniji prekršaj izgube posao i budu deportovani kući.

 

S radnicima iz Srbije, kako ističu u jednoj od agencija koja obezbeđuje njihov odlazak u Slovačku i Češku, do sada nije bilo nikavih problema, naprotiv. Radnici iz naše zemlje izuzetno su vredni, ističu u toj agenciji, poslodavci ih cene i za radnike iz Srbije – a put tih zemalja otišlo ih je dosta – uvek ima interesovanja i poslodavci žele da baš njih zaposle.

 

Foto: A. Nalbantjan

Foto: A. Nalbantjan

 

Inače, za posao za koji se uglavnom angažuju radnici iz Srbije, u fabrikama u kojima se proizvodi za automobilsku industriju, satnica se kreće od oko 2,4 do oko tri evra, pa se za osam sati rada može zaraditi od oko 20 do oko 24 evra, odnosno od oko 2.500 pa do oko 3.000 dinara. Ta zarada jeste veća nego u Srbiji, gde je minimalna satnica 130 dinara te je dnevnica nešto malo viša od 1.000 dinara.

 

(Telegraf.rs / Dnevnik.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA