Da li se Srbima isplati da rade u inostranstvu za 3 evra po satu: U ovim zemljama je to odličan potez!

Satnica je više nego u Srbiji, ali se nameće pitanje da li je to dovoljno

  • 35

Srpski radnici se neretko odlučuju za prinudni rad u zemljama EU. Dok u nekim zemljama poput Nemačke, zarade i više od dve prosečne srpske plate, ima i zemalja, poput Češke i Slovačke, gde ta zarada i nije baš tako visoka. Pitanje koje se nameće je da li se za tu platu isplati živeti i raditi u inoistranstvu?

Ovako izgleda soba naših gastarbajtera: Dobro obratite pažnju na detalje (FOTO)

Put Slovačke i Češke već duže odlazi mnogo radnika iz Srbije, a na radnom mestu kolege su im najčešće iz Ukrajine, Bugarske i Rumunije.

Inače, za posao za koji se uglavnom angažuju radnici iz Srbije, u fabrikama u kojima se proizvodi za automobilsku industriju, satnica se kreće od oko 2,4 do oko tri evra, pa se za osam sati rada može zaraditi od oko 20 do oko 24 evra, odnosno od oko 2.500 pa do oko 3.000 dinara. Što mesečno iznosi 528 evra.

Ta zarada jeste veća nego u Srbiji, gde je minimalna satnica 130 dinara, te je dnevnica nešto malo viša od 1.000 dinara, i ukupno mesečno iznosi 184 evra.

Foto - Ilustracija: Pixabay Foto - Ilustracija: Pixabay

Našim radnicima su uglavnom obezbeđeni smeštaj i hrana, a imaju i plaćene prekovremene sate, tako da se iako se čini da se za platu od 500 evra ne isplati odlaziti od kuće, zapravo je suprotno, bar tako tvrde mnogi koji su otišli "trbuhom za kruhom".

Radnici sve i da plaćaju najjeftiniji stan od 20 kvm, koji može na periferiji Praga da se iznajmi za 108 evra, hrane se i oblače, proći će pristojno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crni

    26. januar 2017 | 16:43

    U Nemackoj plata 1500-2000€ a u Srbiji 200€ plus u Nemackoj skoro sve jevtinije nego Srbiji a o kvalitetu i da ne govorimo

  • Zaječarac

    26. januar 2017 | 15:19

    Naravno da je vama u Beogradu tih 500 evra mesečno sitna para, ali u mom gradu žene rade za 15000 kod kineza(jer fabrika nema) i odlazak u Slovačku za 500 evra, stan i hranu je premija. Pola grada nam je otišao tamo.

  • Н. С

    26. januar 2017 | 15:12

    Јадни они који немају посао њима се све више исплати, него да у овој земљи седе и гладни и ладни. Жалосно је то што су то све, млада деца. Ја сам пензионер, али ме јако погађа ова неизвесност и несигурност младих. Не знају шта ће, а време пролази. То је нечији успех, а не празне приче.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA