Pronađeno rešenje kako da mame ubuduće dobijaju povraćaj PDV-a na bebi opremu

Odredbom člana 9. zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost ukinuto je pravo na refundaciju PDV-a kupcu hrane ili opreme za bebe, a ovo će se primenjivati od dana početka pimene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

  • 0

Prema Izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, novopečene majkama se ukida povraćaj PDV-a na bebi hranu i opremu ili bar ne prema postojećem zakonu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije.

Čadež: Povraćaj PDV-a nije jedini način podrške roditeljima

KOLICA ZA BEBE U SRBIJI SKUPLJA OD POLOVNOG "PUNTA": U čemu biste vi vozili vaše dete?

- Odredbom člana 9. zakona o izmenama i dopunama zakona o porezu na dodatu vrednost ukinuto je pravo na refundaciju PDV-a kupcu hrane ili opreme za bebe, a ovo će se primenjivati od dana početka pimene zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se uređuje jednokratna isplata novčanih sredstava na ime kupovine opreme za bebe - stoji u nacrtu ovog Zakona.

Kako su za "Telegraf" objasnili oni koji su učestvovali u njegovom donošenju, to u praksi ne znači, da će mame morati da plaćaju državi porez, već da će one biti izuzete nekim drugim propisom o čemu treba da odluči Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Izmenu čitavih carinskih i poreskih zakona inicirao je ministar finansija Dušan Vujović, a na predlog predsednika PKS Marka Čadeža jer je, kako je rekla pomoćnik ministra Vesna Hreljac Ianović, ocenjeno da postoji određeni problem u komunikaciji između jednih i drugih eksperata.

- Najveću promenu donosi zakon o poreskom postupku i administraciji kao i carinski zakon gde se vrši prenošenje nadležnosti za rešavanje u drugom stepenu na ministarstvo finansija. Ovo se odnosi na rešavanje po žalbama stranaka koje je do sada bilo u nadležnosti poreske uprave odnosno uprave carina. Očekujemo da to ubrza postupak donošenja drugostepenih akata i aktivnosti na prvostepenim rešenjima koje obe uprave imaju - rekla je Hreljac Ivanović, koja je predsednik Radne grupe za izmenu propisa u oblasti poreskog, carinskog i finansijskog sistema.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Radna grupa je do sada održala nekoliko sastanaka na inicijativu privrednika.

- Neke od inicijativa PKS, a koje su obuhvaćene ovim izmenama odnosile su se na snižavanje stope PDV na promet briketa, peleta i drugih sličnih proizvoda od biomase drveta. Odložen je i početak primene odredbe koja nalaže dostavljanje predloga obračuna i prijavu za PDV za januar 2018. godine - rekla je Nevena Rakić, rukovodilac centra za privredna pitanja PKS i dodala:

- Što se tiče carinskih propisa, snizili smo carinske stope na uvoz određenih proizvoda iz oblasti tekstilne industrije i poljoprivrede.

(S. Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA