Monstruma koji je silovao sestru ipak može da stigne kazna!

- Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, u kojoj od 2013. godine seksualni delikt ne zastareva tako da i sada, posle toliko godina, sestra može da tuži brata koji ju je silovao - kaže narodna poslania Dubravka Filipovski

  • 17

Brat koji je silovao sestru (6), koja se uključila jutros u jutarnji program Televizije Pink i zgranula celu Srbiju, ipak može da odgovara za delo koje je počinio, kaže za Telegraf.rs narodna poslanica Dubravka Filipovski iz objašnjenje da to omogućavaju izmene i dopune Krivičnog zakonika usvojene još 2013. godine a po kojima seksualni delikt u Srbiji ne zastareva.

ŠOK UŽIVO u jutarnjem programu Pinka: Izgovorila je "Brat me silovao kada sam imala šest godina", i ostavila sve u čudu (VIDEO)

Slučaj o kom bruji Srbija: I da prizna da je silovao sestru, ništa mu ne mogu! Nema pravde za žrtvu koja se javila u jutarnji program

Ona objašnjava da su ove izmene i dopune usvojene na osnovu inicijative Nevladine organizacije "Incest trauma centar - Beograd", koji se godinama borio za ovu izmenu.

U jutranjem programu televizije Pink, da podsetimo, jutros se uključila gledateljka, koja danas ima 39 godina, a koja je ispričala da ju je stariji brat sa 17, 18 godina silovao kada je ona imala tek šest.

Printskrin: TV Pink Printskrin: TV Pink

Nesrećna žena je, takođe, otkrila da su roditelji bili upućeni u sve, a da je ona zbog svega što joj se događalo pobegla od kuće, da se nikad nije školovala i ne može da ima decu. Roditelji su joj umrli, a sa bratom nema nikakav kontakt.

Ovim povodom, advokati su za naš portal rekli da nema pravde za žrtvu odnosno kazne za brata posle toliko godina pa i da prizna delo.

Filipovski za naš portal, međutim, sa druge strane, objašnjava da nesrećna žena sada, bez obzira na godine koje su prošle, može da podnese krivičnu prijavu protiv brata, i da samim tim on može biti kažnjen za delo koje koje počinio pre više decenija.

- Zakonodavstvo u Srbiji ima mogućnost da se krivično goni počinilac seksualnog delikta na osnovu izmene i dopune Krivičnog zakonika iz 2013. godine po kojem seksualni delikt u Srbiji više ne zastareva. Do tog trenutka, do 2013. godine je zastarevao na šest godina. Šta to znači? Znači da je žrtva seksualnog nasilja od 12 godina, pre izmena ovog Zakona, gubila mogućnost da podnese krivičnu prijavu kada postane punoletna, sa 18. Izmenom i dopunom Krivičnog zakonika seksualni delikt je prestao da zastareva, i žrtva seksualnog nasilja može u bilo kom dobu svog života da podnese krivičnu prijavu protiv počinioca - objašnjava Filipovski za naš portal.

Foto: Profimedia/ Alamy Foto: Profimedia/ Alamy

Ona ističe da je Srbija jedina zemlja pored Velike Britanije u kojoj seksualni delikt ne zastareva.

- Srbija je druga zemlja u Evropi, posle Velike Britanije, koja ima ovakvu zakonsku osnovu. Tačno je da u mnogim zemljama ne postoji zakonska mogućnost odnosno seksualni delikt zastareva ali je tačno i da ova nepravda može da se ispravi u Srbiji. Bez obzira na to što je brat to učinio sad 17, 18 godina pre vuše godina, sestra sada može da podnese krivičnu prijavu protiv njega.

Filipovski precizira da su ove izmene na osnovu inicijative Incest trauma centra - Beograd usvojene 2013. godine kada je na čelu Skupštine Srbije i ujedno Odbora za prava deteta bio sadašnji ministar unutranjih poslova Nebojša Stefanović:

- Tada sam bila poslanik u Parlamentu i te izmene smatramo velikim uspehom.

Ona podseća i da su u toku prošle godine kazne za ovakva dela pooštrene novim zakonom o sprečavanju nasilja nad ženama i decom, koji treba da stupi na snagu 1. jula 2017. godine.

Inicijativa Incest trauma centra Beograd da seksualna trauma i bol kod deteta ne mogu zastariti, usvojena je tačno 8. aprila 2013. godine glasanjem u Parlamentu. 

Pogledajte video:

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lili

    13. februar 2017 | 20:47

    Daj boze! Ali sumnjam da ce zrtva brata prijavit.I rece da nije sigurna vise ni dali zeli.Ne daj boze nikome.

  • Atina

    13. februar 2017 | 23:07

    To uzasno nedelo treba dokazati. A kako, posle 33 godine? Ima li zivih svedoka? Roditelji, koji su navodno to znali, su umrli. Brat to moze da negira. Koji bi bio materijalni dokaz da se to dogodilo?

  • Goca

    13. februar 2017 | 23:11

    Traume nikada ne zastarevaju. Skota treba kazniti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA