≫ 

35 psihijatara pisalo New York Timesu: Donald Tramp je nesposoban da vrši ulogu predsednika

Ovo pismo samo se nastavlja na već ranije izraženu zabrinutost mnogih analitičara i senatora, od kojih su neki rekli da smatraju kako predsednik SAD-a nije "psihički zdrav"

  • 9

Psihijatri, psiholozi i socijalni radnici poslali su New York Timesu otvoreno pismo u kojem zaključuju da "Donalda Trampa njegovo psihičko stanje onemogućava da sigurno obavlja dužnost predsednika".

Najkontroverzniji čovek koji je rascepao provaliju između SAD i Rusa: Sve o Trampovom savetniku koji je dao ostavku zbog veze sa Putinom (FOTO) (VIDEO)

U tekstu, koji potpisuje 35 stručnjaka, stoji da Trampov rečnik i ponašanje sugeriše da je nesposoban za empatiju, a njegove tendencije "iskrivljavanja realnosti" koje koristi u svrhu izgradnje "mita o vlastitoj veličini" i napada na one koji ga osporavaju činjenicama, verovatno će dovesti do povećanja njegove pozicije moći.

Inače, nije uobičajeno da psihijatri daju svoje profesionalno mišljenje o psihičkom stanju neke javne osobe ako ju nisu pregledali i razgovarali s njom - šta više, Američko udruđženje psihijatara u svom Etičkom kodeksu osuđuje takvo ponašanje.

No, ova skupina je za NYT rekla da su smatrali da je nužno da se prekine ćutnja zbog bojazni  da je "previše toga u igri".

Foto: Profimedia, Wavebreak Foto: Profimedia, Wavebreak

- Ćutnja je rezultirala time da zabrinutim novinarima i članovima Kongresa nismo dali svoje mišljenje u ključno vreme. Bojimo se da previše toga zavisi od Trampa da bismo i dalje mogli ćutati - rekli su stručnjaci u pismu.

- Rečnik gospodina Trampa kao i njegovo ponašanje, demonstriraju nemogućnost da toleriše stavove drugačije od svojih, što dovodi do ispada besa. Njegove reči i ponašanje pokazuju krajnju nemogućnost empatije... Mi verujemo da velika emocionalna nestabilnost koja sugerirše njegovo ponašanje i retorika, Trampa čine nesposobnim da sigurno služi kao predsednik.

Među potpisnicima pisma su penzionisani profesor kliničke psihijatrije Medicinskog fakulteta univerzoteta u Harvardu Lens Dodes i Džotef Šašter, donedavno visoki član Međunarodne psihoanalitičke zadruge.

Ovo pismo samo se nastavlja na već ranije izraženu zabrinutost mnogih analitičara i senatora, od kojih su neki rekli da smatraju kako predsednik SAD-a nije "psihički zdrav".

Tako je konzervativni komentator Andru Salivena rekao da bi mediji ozbiljno trebali pričati o Trampovom psihičkom zdravlju.

- Da imamo tako nestabilnu figuru u centru sveta, nesposobnu prihvatiti realnost, veoma je opasno. Ovaj problem nas brutalno gleda u lice - rekao je Saliven za CNN.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    15. februar 2017 | 01:09

    Imamo li mi ovakvo udruzenje? Samo pitam...

  • kobasica srbije

    15. februar 2017 | 11:09

    A jel imamo mi 35 psihijatara? Da pregledaju našu političku elitu? Mislim da bi bili zabezeknuti zatečenim stanjem.

  • Gox

    15. februar 2017 | 06:37

    Pokvario svima planove imali sve spremno za pobedu klintonove...a sad sve moraju da menjaju ...Demokratska zemlja ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA