CRNOGORCI I BRITANCI TVRDE DA IMAJU DOKAZE: Iza pokušaja puča stoji ruska služba

Britanski i crnogorski mediji objavili fotografije pasoša, za koje tvrde, da dokazuju da je jedan od glavnih osumnjičenih za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, Eduard Širokov, odnosno Šišmakov, povezan sa ruskom vojnom obaveštajnom službom

  • 20

Ni četiri meseca posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i hapšenje zbog navoda o organizaciji nasilne smene aktuelne vlasti ne stišavaju se strasti. Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da veruje da su Rusi Vladimir Popov i Eduard Širokov odnosno Šišmakov organizatori pokušaja puča 16. oktobra prošle godine.

Britanska vlada: Rusi žele smrt Mila Đukanovića

- Jasno je da su ta dvojica individualaca organizatori. Da, tako su identifikovani - rekao je Marković za Skaj Njuz, preneo je RTCG.

On je kazao da je demokratska prozapadna vlast pobedila na izborima.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

- Oni nisu želeli da nas vide kao NATO članicu, već su želeli da neke druge, anti - NATO partije pobede na izborima. Pretnja je bila realna i ozbiljna. To je bila pretnja ne samo po Crnu Goru već i po našu demokratiju i politički sistem - kazao je Marković.

Marković je to rekao u subotu, a potom je ovaj britanski medij objavio fotografije iz pasoša osumnjičenog Rusa na kojima se vidi da je prezime Šišmakov promenio u Širokov, dva meseca pre dana održavanja parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Istovetne fotografije je objavio i Pink M, čime se, kako navode, bez sumnje upućuju na to da je jedan od glavnih osumnjičenih Eduard Širokov, odnosno Šišmakov, povezan sa ruskom vojnom obaveštajnom službom (GRU) s obzirom na to da je u starom pasošu, izdatom na ime Eduard Šišmakov, opisan kao zamenik ruskog vojnog atašea u ruskoj ambasadi u Poljskoj, dok mu je novi pasoš na ime Eduard Širokov izdat u avgustu 2016. godine, tačno u vreme kad je ovaj agent GRU po nalogu šefova iz Moskve upućen u Srbiju kako bi krenuo u regrutaciju i pripremu organizovanja oružane smene vlasti u Crnoj Gori.

Foto: Interpol Foto: Interpol

Da je Šišmakov do 2014. godine radio kao vojni ataše ruske ambasade u Poljskoj kada ga je ta zemlja proglasila za personu non grata zbog sumnji da je ruski špijun, potvrđeno je i Skaj Njuzu.

Zapadne službe veruju da je to dokaz njegove, ali i umešanosti ruskih službi u u pokušaj terorizma.

Foto: Wikipedia/Pavelegorov Foto: Wikipedia/Pavelegorov

Kremlj je juče odbacio optužbe Crne Gore da je Rusija bila umešana u pokušaj državnog udara u toj zemlji prošlog oktobra kao apsurdan i neosnovan.

(Telegraf.rs/Sky News/Pink M/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .

    21. februar 2017 | 14:13

    Sve je jasno. Crna Gora ima podrsku americkih i britanskih sluzbi, tako da Rusi i njihovi sateliti sa Balkana mogu da kupe prnje. Sve osumnjicene treba baciti na tesku robiju za primjer drugima, partiju koja je htjela drzavnim udarom da dodje na vlast treba zabraniti, a po ulasku u NATO zestoko se obracunati sa domacim izdajnicima koji Crnu Goru zele da vrate u kandze velikosrpskih manijaka koji su nam svima donijeli samo ratove i stradanja devedesetih.

  • niki

    21. februar 2017 | 14:36

    Da su hteli Rusi da ubiju Mila ne bi ga danas bilo ali neki Crnogorci obozavaju da se prave Englezi misle da tako brze napreduju.Tacno,napreduju ali u cemu????

  • aleksa

    21. februar 2017 | 13:56

    I onda je dosao deda mraz i , molim vas malo postovanja ovo je prica za Ivicu i Maricu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA