≫ 

Rusi se opraštaju od Čurkina, velikog patriote i diplomate: Državni vrh želi da ovekoveči sećanje na čoveka koji je branio Srbe (VIDEO)

Kovčeg sa telom diplomate stigao je juče u Moskvu

  • 11

U Moskvi je održana komemoracija povodom smrti stalnog predstavnika Rusije pri UN Vitalija Čurkina. Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov predao je udovici Čurkina orden za hrabrost koji mu je posthumno uručio šef ruske države Vladimir Putin.

Sukobljavao se sa Amerikancima, a sada i oni žale zbog njegove smrti: Putinov oproštaj od Čurkina, patriote koji nije znao za poraz (FOTO) (VIDEO)

- Ispraćamo danas našeg prijatelja, istaknutog diplomatu, čoveka. Vitalij je bio najveći profesionalac i narodni diplomata. On je ostavio dubok trag, ne samo u našoj diplomatiji, već i u državnoj spoljnoj politici. Mi treba da uradimo sve da ovekovečimo sećanje na Vitalija Ivanoviča - rekao je Lavrov, govoreći na ceremoniji praštanja sa stalnim predstavnikom.

Ministar je saopštio da već postoji predlog o događajima, posvećenim sećanju na Čurkina, prenosi Sputnjik.

- Uradićemo da to bude na nivou - dodao je šef ruske diplomatije.

Čurkinove kolege polažu cveće na kovčeg. Među njima su specijalni predstavnik predsednika Rusije ze Bliski istok i Afriku Mihail Bogdanov, zamenik ministri inostranih poslova Genadij Gatilov, Aleksej Meškov, Georgij Karasin, Igor Morgulov, kao i portparolka Marija Zaharova.

- Principijalan u svemu, kompleksan. Rec "jednostavnost" mu ne stoji. Sjajan. Izvanredan. Borac, profesionalac, licnost - navela je Zaharova.

Ona je nazvala diplomatu svojim uciteljem i dodala da je cak i za svoje oponente bio zvezda, što je dokazala i reakcija na njegovu smrt.

Kovčeg sa telom diplomate stigao je juče u Moskvu.

Vitalij Čurkin je preminuo u ponedeljak u Njujorku. Dužnost stalnog predstavnika vršio je od 8. aprila 2006. godine.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. februar 2017 | 10:28

    VECNA MU SLAVA I HVALA!!! VOLEO JE SRBIJU I SREBE!!!! BILI STE VECI SRBIN OD MNOGIH NASIH VODJA!! !!!!!!!

  • Киболеица

    24. februar 2017 | 11:18

    Вечна му слава

  • VukBgd

    24. februar 2017 | 11:20

    Veliki gospodin, diplomata i stručnjak! Slušao sam njegove govore u UN (snimci RT i TASS-a), razvlačio je i argumentovano i činjenično predstavnike Zapadne koalicije, a poseban pik i zadovoljstvo mu je bila američka predtavnica:-) Veliki prijatelj Srba, gospodin Čurkin!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA