≫ 

Mirko je unuk Boška Čupića, čoveka koji je osvetio smrt 8.767 SRBA u Topličkom ustanku: Obeležavamo 100 godina herojstva nad Bugarima

Centralna manifestacija obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka biće održana u Prokuplјu, 26. februara, sa početkom u 11 časova

  • 6

Povodom obeležavanja sto godina od Topličkog ustanka, u kojem je posebnu požrtvovanost i hrabrost pokazao običan narod iz Prokuplja i okoline, najviše su se istakli Prokljupčanin Boško Čupić i Rosa Pantić iz Blaca.

 

BLAČANI OBNAVLJAJU VODENICU VOĐE TOPLIČKOG USTANKA: U njoj se ubio, kako neprijateljima ne bi pao u ruke!

 

Telegraf je posetio potomke ovih istaknutih boraca koji su zaslužni za oslobođenje ovog kraja od tereta ropstva Bugara.

 

KAKO SU BUGARSKI KRVOLOCI UBIJALI SRBE: Stravični zločini o kojima se ne priča (FOTO)

 

Mirko Čupić (73), jedini živi rođak osnivača i komandira vidojevačke komitske čete koji je 3. marta 1917. godine poveo Topličane u oslobađanje Prokuplja, kaže da je neopsivo ponosan na delo Boška Čupića, čiji lik krasi gradske bilborde povodom ceremonije proslave Topkličkog ustanka zakazane za 26. februar.

 

- Moj deda je zaista bio izuzetan i požrtvovan čovek i ratnik. Ceo svoj život posvetio je slobodi i svom narodu, a pored njega sa njim je u ustanku rame uz rame bio i njegov brat Danilo. Koliko je bio veliki čovek govori i podatak da je još pre ustanka jedno vreme živeo u Rastovnici gde je otvorio prodavnicu, kako bi planincima bio na usluzi – kaže Mirko, dok ponosito naglašava da je Boško odlikovan Karađorđevom zvezdom za hrabrost.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Ipak, on je doživeo i veliku tragediju, kada je mlad ostao bez žene i dece.

 

- Nikada se nije predavao, a to što mu je porodica umrla samo mu je još više dalo snage da se posveti borbi i slobodi - dodaje naš sagovornik.

 

On otkriva da je Boško tokom ustanka zarobljen od strane Bugara i da su ga streljali u Bugarskoj, kao i to da je do sada retko ko pitao o njemu, niti ga pominjao u ranijim obeležavanjima Topličkog ustanka.

 

Direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić kaže da ne čudi to što se lik mršavog, visokog čoveka iz naroda, nalazi na plakatu kojim se obeležava stogodišnjica ustanka.

 

- Želeli smo da ratnik i čovek iz naroda bude reprezentativni predstavnik ove jedine oslobodilačke borbe u to vreme u porobljenoj Evropi i nedoumice nije bilo da to bude baš Boško Čupić - naglasio je on.

 

Međutim, ovaj kraj može da se pohvali još jednom herojinom: Rosom Pantić, koja je zajedno sa suprugom Vučkom, rame uz rame učestvovala u borbama.

 

U njihovoj kući u selu Lazarevac kod Blaca poslednji put je viđen Kosta Vojinović, jedan od vođa Topličkog ustanka, pre nego što su ga ubili kod vodenice u selu Grgure.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

- Ona je uvek nosila pušku i sa mužem bila u borbi. Kada su 1943. godine partizani napali njenog Vučka, razjurila ih je pucajući u njih - kaže Rosin unuk Dušan Jovanović.

 

On dodaje da je njen otpor počeo kada su joj Bugari zapretili da će ubiti tek rođenog sina Adama, ako ne nagovori muža Vučka da se preda.

 

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

 

- Kada se videla sa Vučkom podržala ga je i nastavila da se bori, a svojeg Adama su stostruko osvetili. Kasnije su imali još troje dece, a Rosu su ubili komunisti 1945. godine metkom u potiljak, a Vučko kasnije – dodaje Jovanović.

 

Koliko je bilo veliko njeno srce i koliko je bila požrtvovana, govori i činjenica da je sina Vukosava, koga su sa osamnaest godina tokom Drugog svetskog rata partizani ubili, izvadili mu srce i stavili umesto njega kamen, pa ga izložili na trg u Prokuplju, ona došla po telo.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Tada je izvadila kamen iz njegovih grudi i stavila ga kraj njega, a onda ga odnela u rodno selo Lazarevac.

 

Toplički ustanak je pod vođstvom Koste Vojinovića počeo 26. februara 1917. godine u kuršumlijskom selu Mačkovac. Već 3. marta oslobođeno je Prokuplje, a sloboda je trajala oko mesec dana, odnosno do 7. aprila. Ustanak kojem je povod bio pokušaj bugarskih okupatora da regrutuju Srbe u svojim redovima, sa Toplice se proširio i na Jablanički okrug, Pustu Reku, Ibarsku dolinu do Rudnika i Ozrena na istoku. Prema podacima, ukupno je stradalo 8. 767 Srba, a u Toplici 5.383. Bugari su praveći odmazdu popalili 43.484 zgrade u ovim krajevima.

 

Vođe ustanka su bili Kosta Pećanac i Kosta Vojinović.

 

Centralna manifestacija biće održana u Prokuplјu, 26. februara, sa početkom u 11 časova, u centru grada, a kako je najavlјeno prisustvovaće svi najviši predstavnici Republike Srbije, Srpske pravoslavne crkve, Vojske Srbije i Republike Srpske.

 

U ponedeljak, 27. februara, u svim školama u Srbiji prvi čas biće posvećem ovom značajnom istorijskom događaju.

 

(B.R.)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лазар

    25. februar 2017 | 15:05

    Комунисти највеће зло српског народа...

  • ??

    25. februar 2017 | 15:24

    Nažalost ,tako se mi ponašamo prema svim našim herojima.

  • Pantelija Topalović

    25. februar 2017 | 19:31

    Ubili je komunisti metkom u potiljak...?!? Mora da je bila OPASNA pretnja 'narodnoj vlasti'! Oo, Srbijo, jadna li si....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA