Reditelj najboljeg stranog filma nije došao da primi nagradu: Njegovo pismo je pročitala ONA, reči su odjeknule Amerikom

Iranski film "Trgovački putnik" proglašen je za najbolji strani film na ovogodišnjoj dodeli Oskara

  • 2

Poznati iranski reditelj Ašgar Farhadi, već nagrađivan Oskarom 2012. za film Razvod, nije se pojavio na ovogodišnjoj dodeli najprestižnije nagrade.

NIJE IZDRŽAO! Džimi Kimel tvitovao Trampu usred dodele Oskara, pogledajte ŠTA mu je napisao! (FOTO)

Proglasili su ih za pobednike, oni su počeli da se zahvaljuju, a ovako su reagovali kada su shvatili da ipak NISU dobili Oskara! (VIDEO)

Bojkotovao je dodelu Oskara zbog politike američkog predsednika Donalda Trampa prema muslimanima.

On se pre početka dodele uključio u program putem video linka i poručio da se danas više nego ikad moramo suprotstaviti fašizmu.

U saopštenju koje je pročitala Anaušeh Ansari, američki inženjer i astronaut, rođena u Iranu, Farhadi je rekao da nije prisustvovao ceremoniji u znak solidarnosti zbog Trampove politike nepoštovanja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Američka podela sveta na "naše i neprijatelje" izaziva strah i lukavo je opravdanje za agresiju i rat. Ti ratovi ugrožavaju demokratiju i ljudska prava u zemljama koje su same bile žrtve agresije.  Filmski stvaraoci mogu okrenuti svoje kamere kako bi zabeležili zajedničke ljudske kvalitete i razbili stereotipe različtih nacija i religija. Oni stvaraju empatiju između nas i drugih, empatiju koja nam je potrebna danas više nego ikada - naveo je Farhadi u saopštenju.

Nekoliko hiljada ljudi prisustvovalo je na trgu Trafalgar u Londonu besplatnoj projekciji filma Trgovački putnik u znak podrške Ašgaru Farhadiju.

Šef iranske diplomatije Muhamad Džavad Zarif čestitao je na Tviteru Farhadiju na osvajanju Oskara, navodeći da je ponosan na filmsku ekipu i stav iskazan protiv Trampove uredbe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA