≫ 

Erdogan rekao da ruskog lidera vidi kao "dragog prijatelja", Putin je ipak imao malo drugačiji odgovor (FOTO) (VIDEO)

- Veoma mi je drago da kažem, a malo ko će očekivati, da naše vojske sarađuju efikasno i blisko - izjavio je ruski predsednik

  • 5

Predsednik Rusije Vladimir Putin ugostio je danas svog turskog kolegu, Redžepa Tajipa Erdogana, i sa njim razgovarao o Siriji, gde je u toku zajednička vojna akcija dve države.

Istorija se piše u martu: Putin i Erdogan se sastaju uskoro u Moskvi, u planu važni pregovori

Rusija i Turska su u decembru prošle godine izvojevale obustavu vatre zahvaljujući kojem je smanjen obim sukoba između snaga sirijskog predsednika Bašara al-Asada i opozicije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Veoma mi je drago da kažem, a malo ko će očekivati, da naše vojske sarađuju efikasno i blisko - izjavio je ruski predsednik.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bliska vojna saradnja nastavila se uprkos tome što je došlo do pogibije tri turska vojnika prilikom ruskog vazdušnog napada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ranije ove nedelje, glavni vojni zvaničnici iz Rusije, SAD i Turske sastali su se u turskom gradu Antaliji u pokušaju da se nađu dodatna rešenja kako bi se izbegli incidenti i osiguralo poverenje između sirijskih snaga koje podržava Turska, kurdskih snaga koje podržava SAD i snaga sirijske vlade koju podržava Rusija na putu do Rake , de fakto prestonice Islamske države.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ovako bliska saradnja Turske i Rusije označava preokret u odnosima, jer te dve države podržavaju različite strane u građanskom ratu u Siriji, prenosi AP. Do najveće tenzije došlo je u novembru 2015. godine kada je ruski avion oboren na granici Turske i Sirije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Moskva je prekinula ponudu turističkih programa za Tursku, kao i izvoz poljoprivrednih dobara, što je umnogome naškodilo turskoj ekonomiji. Nakon Erdoganovog izvinjenja, došlo je do poboljšanja odnosa, a Putin je pružio podršku turskom predsedniku nakon neuspelog državnog udara u Turskoj jula 2016. godine. Putin je rekao da mu je drago što se odnosi brzo popravljaju.

Erdogan je na to odgovorio da ruske lidere vidi kao "drage prijatelje" i dodao da je izgradnja ruskog gasnog cevovoda i nuklearne elektrane u Turskoj ponovo uzimaju maha, nakon što su usporena zbog obaranja ruskog aviona.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA