Dobro zapamtite ove reči Patrijarha Pavla jer iz svake izvire mudrost koja oplemenjuje dušu!

Patrijarh je govorio da je dobro obraćati se Gospodu od srca i kratkim molitvama u svakoj prilici i poslu, u početku sa: „Bože, pomozi! Gospode, blagoslovi!“, a na kraju sa: „Slava ti, Gospode! Blagodarim ti, Bože!“

  • 11

Parijarh Pavle je često besedio da je potrebno moliti se ne samo kada se osećamo raspoloženi za molitvu nego i kada nemamo težnje, ni naklonosti za molitvu, kada nas lenjost, san, zaborav i ostalo udaljuju od molitve.

 

Životna lekcija patrijarha Pavla od pet reči: Upozorili su ga da ne ide GSP-om usred leta, a on im rekao najjaču stvar ikada!

 

Njegove besede o značaju molitve slamka su spasa za svakog vernika, naročito kada se nađe u teškoj životnoj situaciji.

 

- Molitva je uzdizanje uma i srca Bogu. Njome čovek uzleće u horove anđela i postaje učesnik njihovog blaženstva.

 

- Molitva je tamjan najprijatniji Bogu, najsigurniji most za prelaz preko iskušenja talasa života, neoboriva stena svih koji veruju, mirno pristanište, božanska odeća, koja oblači dušu velikom dobrotom i lepotom.

 

- Molitva je mati svih dobrih dela, čuvarka čistote tela, pečat devojaštva, sigurna ograda protiv svih lukavstava večitog neprijatelja našeg - đavola. Goni neprijatelje imenom Hristovim, jer jačeg od ovog sredstva nema ni na nebu, ni na zemlji.

 

- Molitva je prosvećenje uma, sekira očajanju, razbijanje tuge, rađanje nade, ublažavanje gneva, zastupnica svih kojima se sudi, radost onih koji su u tamnici, spasenje onima koji ginu - govorio je patrijarh.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Noć je, kako je on besedio, najprikladnija za usamljenu molitvu, jer je ona tada dvostruko snažnija. Tada se sve stišava, umiruje, a molitva koja se uznosi Bogu u noćnoj tišini, iz dubine srca, biva uslišena i na dušu se spušta dvostruka blagodat božja.

 

- Za vreme takve molitve svezlobni vrag sa naročito velikom silom ustaje i udara u bogomoljce mnogim iskušavanjem, strahom i napastima, no tada se i blagodat božja umnožava radi duhovne pomoći - besedio je patrijarh.

 

Patrijarh Pavle posebno je isticao da je mnogo bolje da se molitve čitaju iz molitvenika nego da se govore napamet.

 

- Ovo naročito važi za početnike i slabe. Zato u Pravoslavnoj crkvi sve što se čita ili peva obično, ma kako se znalo napamet, peva se čitajući iz knjige. Ovako udubljen um u molitvene reči ne beži lako na razne strane.

 

- Ako um ne može da se zadrži i udubi u reči svetih otaca, onda treba tiho čitati, koliko da sam sebe čuješ. Naročito ovakva molitva vredi kad se moliš nasamo. U društvu naša molitva treba da bude nečujna, da ničiju molitvu ne bi remetila.

 

- U molitvi ne treba mnogo naprezati svoje živce, niti suviše duboko uzdisati, uvlačeći vazduh, niti glavu držati podignutu i zabačenu, jer je sve to štetno.

 

- Valja se tiho moliti, s dubokim, ali nečujnim uzdasima, oborene glave zemlji, smireno, a s vremena na vreme baciti pogled na svete ikone, kao oni koji se stvarno osećaju grešni pred Bogom - govorio je Patrijarh Pavle.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Alo.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    14. mart 2017 | 12:37

    Molitva ne vredi ako nas zivot ne uskladjujemo s Bozjom voljom. Na takve molitve Bog ne odgovara.Molitva je razgovor s Bogom a ne duhovna gimnastika.

  • bratislav

    14. mart 2017 | 15:16

    Iz svake njegove reči zrači mudrost!Rođen je i živeo je da srpskom narodu i svim dobrim ( a i onim drugim) ljudima daje smernice i snagu da idu napred i budu ljudi. Uvek mi je u dusi njegova izjava da je bolje i da izumremo ( Srbi) kao ljudi nego da živimo kao neljudi!Dragi nas Patrijarhu pocivaj u miru i bdi nad svojim narodom.

  • Marijana Bakov

    14. mart 2017 | 14:51

    Jaci je covek mrtav,nego necovek ziv!Slava mu i milost.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA