≫ 

Mladi lekari dobili u posao u Nemačkoj

Nemci nisu hladan narod, već veruju u poštovanje privatnosti i nezadiranja u tuđi život

  • 22

Bračni par Suzana i Đorđe iz Užica završili su Medicinski fakultetet u Kragujevcu, ali bez obzira na svoje natprosečne ocene nisu uspeli da nađu posao u struci. Zato su rešili da svoju sreću pronađu u Nemačkoj, gde su otputovali na brzinu, odmah nakon venčanja.

Bosanac začepio usta svim gastosima sa Balkana: Nije istina što ste pričali, u Nemačkoj svako može da uspe (VIDEO)

Medicinska sestra Danijela Trajković šokirala: U Srbiji sam bila potrošni materijal, a u Nemačkoj sam ČOVEK

- Nije bilo lako, i trebalo je dosta ulaganja i odricanja. Ali kada nešto toliko jako želite, prepreke ne postoje. Jednostavno, želeli smo da istrajemo. Cilj je bio jasan, i ništa nije moglo da nas sputa. Same procedure su veoma komplikovane, ali znali smo da nema nazad - ispričao je Đorđe za užiceoglasnatabla.com.

Iako lekar, prvo zaposlenje mu je bilo na poziciji medicinskog tehničara. Neko vreme je radio u domu za stare, a onda se vratio da povede Suzanu. Uskoro su oboje počeli da rade kao lekari.

Kažu da im je nemački sistem i poštovanje pravila na kojima Nemci insistiraju, pomoglo da se odmah uklope.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Suvišno je pominjati da je zdravstveni sistem ovde daleko napredniji nego u Srbiji. Sve je uređeno do detalja, od bolničke kantine pa do ključnih segemenata bolnice, tako da ima veoma malo prostora za bilo kakvu grešku. Pacijentima je pruženo mnogo više, a sami lekari imaju daleko veću odgovornost. Ključne reči koje bih ja iskoristio su profesionalizam i vrednoća. Mnogo rade, a odnos je isti, na primer, i prema starici od 92 godine, i prema detetu. Poštovanje pacijenata je jako bitno, kao i uzajamno poštovanje među kolegama - ističe Đorđe, dok Suzana dodaje da pacijent mora da dobije apsolutno sve informacije o svom stanju, naročito pre neke intervencije, te da je obavezno sve objasniti i porodici, familijii.

Ovaj tandem naglašava da su, iako ovde gajimo suprotna uverenja, Nemci veoma tolerantan narod i da apsolutno nikada nisu imali bilo kakav problem ili se osetili diskriminisano.

Printskrin: Youtube/OkMyGod Printskrin: Youtube/OkMyGod

Kažu da Nemci nisu hladan narod, već veruju u poštovanje privatnosti i nezadiranja u tuđi život.

- Od kada smo stigli u Frankfurt nailazili smo na raširene ruke, i ljude spremne da pomognu. Jedan prijatelj je skoro dobio posao, isključivo zato što je iz Srbije. Naime, u toj klinici već rade tri naša lekara, i kada je otišao na razgovor, direktor mu je rekao da će dobiti posao zahvaljujući upravo njihovom radu, i tome kako su se pokazali - ističe Đorđe.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milena

    21. mart 2017 | 11:39

    Nemci su radan , disciplinovan narod koji daje sansu vrednom i pametnom !

  • SAŠA FRANKFURT

    21. mart 2017 | 10:41

    Ne razumem o kakvim mitovima je reč?! Švabe su takvi kakvi su, a lepo je da su ljudi dobili posao i snašli se. Traže se puno medicinskog osoblja, i ima dosta naših koji dobijaju radne dozvole i vize na nekoliko god., posle i za stalno. Nemci su maksimalno olakšali proceduru. B1 treba da se ima za slična zanimanja.

  • Milena

    21. mart 2017 | 11:37

    Moje dete je buduci doktor i ja se najiskrenije nadam da ce otici u uredjenu zemlju da zivi i gradi karijeru jer obozava taj posao . Ovde bi mogla samo da slavno propada ! Mi nikada necemo biti uredjena drzava gde odlicni studenti dobijaju posao , zato smo po smrtnosti medju prvima . I zato svi mladi , pametni i vredni treba da beze odavde .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA