≫ 

Stvaraju se uslovi za poplave u Srbiji: Početkom aprila, temperatura pada čak 10 stepeni

To znači da bi tada mogli da se stvore uslovi za prognozirane poplave tokom proletnjih meseci: otapanje snega na planinama i pojačane padavine u Evropi

  • 5
Poplave u Obrenovcu

Foto: Tanjug/MUP Srbije

Klimatske promene u Srbiji, kao u ostalom u čitavom svetu, definitivno su vidljive - onda kada se u januaru u Sjenici izmeri minus 27 stepeni C, najniža temperatura u poslednjih 40 godina; kada se potom zalede reke, pa čak i Dunav na kome je bila obustavljena plovidba; ali i pri svakom temperaturnom skoku od 20 i više stepeni!

 

Velika sezonska prognoza: U Evropi na proleće šaroliko, a u Srbiji? Oprez od poplava, stizaće nam hladan vazduh sa severa

 

Izgleda da nas takvo vreme očekuje i u predstojećoj prolećnoj sezoni.

 

Astrolozi upozoravaju: U 2017. Srbiju čekaju jezivi zemljotresi i poplave u ovim mestima! (FOTO)

 

Naime, američki astrolozi AccuWeather meteorološke službe, napravili su dugoročnu prognozu u kojoj su objavili da nas u narednom periodu očekuje promenljivo vreme, sudar toplih i hladnih strujenja vazduha, kišovito vreme, pa i poplave.

 

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za Telegraf da nas do kraja sedmice očekuje veoma sunčano i izrazito toplo vreme.

 

prognoza

 

- Prosečne dnevne temperature za ovo doba godine iznose između 14 i 17 stepeni C, a ovih dana, pa sve do subote, one će iznositi do 25 stepeni. U Subotu će jedino na jugu i zapadu zemlje biti uslova za kišu, koja će se u nedelju proširiti na šire područje Srbije - navodi on i naglašava da će od naredne nedelje do kraja marta biti oblačno, kišovito i sa grmljavinom.

 

Vreme će početkom aprila, kako dodaje, biti dosta svežije.

 

- Temperatura će pasti za pet do sedam, a ponegde čak i za 10 stepeni Celzijusovih. A takva se prognoza planira i u periodu april - maj, kada će uslediti česte promene u temperaturama. Smenjivaće se prodor toplog vazduha sa juga, odnosno Mediterana, kao i hladnog, sa severa - objašnjava on.

 

To znači da bi tada mogli da se stvore uslovi za prognozirane poplave tokom proletnjih meseci: otapanje snega na planinama i pojačane padavine u Evropi.

 

- Takve vanredne prilike mogu da se prognoziraju tek desetak dana pre nego što se dese, tako da je rano da se sada, kada je suvo i bez najave kiše, govori o poplavama - zaključio je Đurić.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doberman

    21. mart 2017 | 16:24

    astrolozi prave prognozu??? sta, otvaraju tarot i gledaju u prasecu plecku?

  • Mirko

    21. mart 2017 | 19:51

    Pre 10 dana ide vest kako ce da bude toplo prolece bez kise,a sad idu vesti kako nas ocekuje hladan talas grmljavine i kise.Pa sta da vam covek veruje?

  • Rj38

    21. mart 2017 | 20:08

    Oj,Srbijo,mucenice!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA