≫ 

Napisao je pesmu običnoj prostitutki: Verovatno joj niko nikad nije rekao ovako lepe reči

Vitmanove zasluge u stvaranju moderne američke poezije su ogromne - prvi je američki pesnik koji je uveo eksperimentalni stih i prestao sa praksom ugledanja na engleske uzore

  • 0

Volt Vitman (Walt Whitman) bio je jedan je od najuticajnijih američkih pesnika, eseista i novinar, mnogi ga smatraju začetnikom slobodnog stiha u američkoj poeziji.

Mrzeo sam oca, voleo majku, ljubio jednu udatu ženu: Ispovest koju nikad nećete zaboraviti

Sa dvanaest godina Volt Vitman je počeo da izučava štamparski zanat i tom prilikom se zaljubio u književnost. Uglavnom samouk, dosta je čitao, većinom dela najpoznatijih svetskih pisaca i pesnika: Homera, Dantea, Šekspira itd.

Radio je u štampariji u Njujorku koja je izgorela u velikom požaru koji je zahvatio ceo kvart. Nakon toga, 1836, godine sa sedamnaest godina postaje učitelj. Taj posao obavlja do 1841. kada se zapošljava kao novinar.

Vitman 1855. izdaje prvo izdanje svoje knjige Vlati trave koja se sastojala od dvanaest pesama. Kasnije, sa svakim novim izdanjem Vitman će dodavati nove pesme u knjigu.

Delo je proglašeno nemoralnim zbog slobodne obrade polnog života, pa pesnik biva neshvaćen od savremenika. Međutim, moderna kritika ga smatra jednim od najvažnijih stvaralaca u istoriji američke književnosti.

Mnoge pesme Volta Vitmana govore o ljubavi između muškaraca, čime je uticao na homoseksualnu literaturu uopšte. Sam je bio homoseksualac, i spominju se dve figure u njegovoj biografiji s kojima je provodio mnogo vremena i s kojima je bio vrlo blizak.

Volt Vitman umire 26. marta 1892. Iako njegova poezija nije postala naročito popularna za njegovog života, više od 1.000 ljudi je došlo na njegovu sahranu.

Vitmanove zasluge u stvaranju moderne američke poezije su ogromne - prvi je američki pesnik koji je uveo eksperimentalni stih i prestao sa praksom ugledanja na engleske uzore. O njemu su napisane brojne studije i služio je kao inspiracija mnogim pesnicima širom sveta.

OBIČNOJ PROSTITUTKI

Budi sabrana - sa mnom možeš biti mirna -

ja sam Volt Vitman, slobodouman i bujan kao priroda.

Dok te sunce ne odstrani, ni ja te neću oterati.

Dok ti vode ne uskrate blistanje i šuštanje,

neće ti ni reči moje uskratiti blistanje i šuštanje.

Moja devojko, ugovaram s tobom sastanak,

i obavezujem te da se pripremiš,

da budeš vredna mene.

Obavezujem te da budeš strpljiva i savršena

dok ja ne dođem.

Do tada, pozdravljam te značajnim pogledom,

da me ne zaboraviš.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA