≫ 

Ratko želi da podigne svetionik pravoslavlja, krst od 15 metara na vrh srpske planine, ali ne može sam! (FOTO)

Monaštvu i neimarima koji sagradiše u nedrima Ovčarsko-kablarske klisure malu svetu srbsku goru

  • 17

Ratko Rabrenović, Čačanin poreklom iz sela Ježevice koji se pola veka bavi planinarenjem i kako kaže jedan je od retkih školovanih planinara u ovom delu Srbije, već dvadeset godina nosi projekat krsta koji pokušava da postavi na vrhu planine Kablar.

POČELA JE KRSTOPOKLONA NEDELJA: Evo šta nikako ne smete da radite

Kompletan projekat nastao je 1998. godine i već dve decenije pokušavam da ostvarim svoj san. Krst je u projektu 15 metara visok i težak oko 6000 kilograma.

- Bio bi izrađen od nerđajućeg čelika i postavljen na betonskom fundamentu na visini od 885 metara - kaže Rabrenović kome su se na tom putu isprečile brojne prepreke ali ipak ne odustaje.

To bi bio pravi svetionik pravoslavlja nad našom malom Svetom srpskom gorom i bio bi vidljiv sa zemlje i iz vazduha odnosno aviona.

Njegova konstrukcija ima posebnu simboliku jer će se sa istočne strane nalaziti 11 ovčarskokablarskih svetinja dok sa zapadne duborezi svetaca kojima su manastiri posvećeni.

Foto: glaszapadnesrbije.rs Foto: glaszapadnesrbije.rs

- Na postamentu su planirane dve posvete na kojima će pisati: "Monaštvu i neimarima koji sagradiše u nedrima Ovčarsko-kablarske klisure malu svetu srbsku goru, dok će na drugoj stajati reči zahvalnosti svima onima koji položiše svoje živote za krst časni i slobodu zlatnu, za opstanak Srbije i njenih naroda" -  kaže Rabrenović.

Foto: glaszapadnesrbije.rs Foto: glaszapadnesrbije.rs

Međutim ovaj planinar nije dobio podršku do sada za svoj projekat, a sam nije u stanju da iznese sve troškove iako je, kako kaže spreman da danonoćno radi bez dinara.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Glas zapadne Srbije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biki

    31. mart 2017 | 08:37

    Ajde Delije i Grobari i svi ostli pravoslavni srbi ako nas je imalo ostalo javite se ovom srbskom heroju i patrioti i uradite nesto korisno za nas narod,i nsse Pravoslavlje...

  • Јелена у земљи чуда

    31. mart 2017 | 07:12

    Колико новца треба? Кад би сви дали по мало, могло би се скупити. А број рачуна или његов контакт? Напишите редакцијо.

  • Brunda

    31. mart 2017 | 08:32

    Divna zamisao. Posveta takodje. Uz Boziju pomoc ce Vam se i ostvariti. Pozdrav iz Novog Sada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA