≫ 

Istorija će dobro zabeležiti 29. mart 2017: Od danas Evropa više nikada neće biti ista! (FOTO)

Danas je istorijski dan: prvi put jedna zemlja najavljuje da napušta evropski klub

  • 6

Britanska premijerka Tereza Mej potpisala je danas pismo, upućeno predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok, objavio je Rojters.

 

POČINJE! Britanija aktivira Bregzit 29. marta

 

Pismo će Tusku sutra lično uručiti stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou. Mej će, takođe, obavestiti parlament o pismu.

 

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je ranije da će aktivirati član 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

 

Nakon zvanične najave početka "Bregzita", započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije. Glavno pitanje pri tom glasi: koliko Britanci moraju da plate za razvod? Već sada se spominje suma od 60 milijardi evra koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Velika Britanija svake nedelje uplaćuje u Brisel 350 miliona funti. To navodno rasipanje novca, zagovornici "Bregzita" su, tokom kampanje za referendum o izlasku iz EU, svakodnevno kritikovali. To je podatak koji se zadržao, iako su se zagovornici EU žalili da ta svota ne uzima u obzir popust koji imaju Britanci, niti to koliko zemlja dobija iz briselskih blagajni, piše "Dojče vele".

 

Odluku glasača koji su podržali "Bregzit", premijerka Tereza Mej interpretira na sledeći način:

 

- Verujem da su oni vrlo jasno pokazali da ne žele i dalje godinu za godinom da plaćaju enormnu svotu za Evropsku uniju.

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

I njena vlada, kao i Gornji dom Parlamenta, angažovali su pravnike da provere pravno stanje i došli su do sledećeg zaključka: čim Velika Britanije istupi iz EU, ona više nije obavezna da plaća nijednu jedinu funtu Evropskoj uniji. Rečima poslanika torijevaca Džejkob Ris-Moga: "Nemamo nikakve zakonske obaveze prema EU".

 

ŽAO NAM JE ŠTO IDETE

 

Predviđeno je da Tim Barou lično uruči pismo o Bregzitu predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku u 13:30, nakon čega će predsednik Evropskog saveta iz Brisela obratiti javnosti.

 

Očekuje se da Donald Tusk u ime 27 država članica EU izrazi žaljenje zbog ovakve odluke Velike Britanije, ali i spremnost EU da "ujedinjena konstruktivno pregovara sa Londonom u cilju izbegavanja svake vrste nesigurnosti koju Bregzit može doneti građanima".

 

Dan kasnije, u četvrtak, predsednik Evropskog saveta obavestiće lidere 27 država članica o nacrtu evropskih pregovaračkih pozicija koje će uslediti kao odgovor na britansko pismo o izalsku iz Unije.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

- Kao što znate lično bih voleo da Velika Britanija nije odlučila da napusti EU, ali većina britanskih glasača je odlučila drugačije. Zato moramo da učinimo sve kako bi ovaj proces razvoda bio što bezboliniji za EU - poručio je nedavno Tusk.

 

On je za 29. april zakazao vanredni samit lidera EU 27 koji bi trebalo da usvoje smernice za pregovore o Bregzitu. To bi konkretno trebalo da bude paket istrukcija i "crvenih linija" kojih će Evropska komisija, inače zadužena za pregovore sa Londonom, morati da se pridržava.

 

Glavni pregovarač, u ime EU, biće nekadašnji ministar u francuskoj vladi i bivši EU komesar, Mišel Barnije. Plan EU jeste da Evropska komisija na osnovu preporuka Evropskog saveta izradi detaljan plan direktiva koje se odnose na evropske pozicije u pregovorima sa zvaničnim Londonom, a koje će biti usvojene u maju na samitu EU lidera u Briselu. Tek tada je moguće krenuti u konkretan proces razdruživanja i uspostavljanja novih odnosa Velike Britanije i EU.

 

Foto: Profimedia/AFP

Foto: Profimedia/AFP

 

Iako su građani Velike Britanije još prošlog juna na referenudmu sa 51,9 odsto glasova "za" odlučili da njihova zemlja bude prva u istoriji koja će napustiti Evropsku uniju, zvanična procedura "razvoda" kreće danas pokretanjem člana 50 Lisabonskog ugovora, koji važi za dopunu svojevrsnog ustava EU.

 

Inače, pre Lisabonskog ugovora, koji je stupio na snagu 2009. godine, mehanizam napuštanja Unije nije ni postojao. Sam član 50, na koji se u sinoć potpisanom pismu upućenom EU poziva britanska premijerka, relativno je kratak, ima pet paragrafa koji govore o tome da "bilo koja članica EU može da odluči da napusti EU", da "o tome mora da obavesti Evropski savet i pregovara o izlasku sa EU", kao i da je predviđen rok od dve godine za postizanje dogovora "koji može biti produžen uz saglasnost svih zemalja članica. Istovremeno, član 50 predviđa da zemlja koja izlazi iz EU ne može da učestvuje u internim razgovorima Unije o sopstvenom izlasku iz iste.

 

Sa obe strane Lamaša trenutno se procenjuje da će dogovori o uspostavljanju novih odnosa EU i Velike Britanije prvenstveno u oblasti trgovine i slobode kretanja biti mnogo zahtevniji od samog procesa izlaska iz članstva.

 

Već se pominje mogućnost dva scenarija tzv. "mekog" i "tvrdog razlaza", pri čemu prvi ide na ruku biznisu i znači ostanak Veliki Britanije na jedinstvenom evropskom tržištu i nastavak carinske unije. Međutim većina zvaničnika predviđa "tvrdi razlaz", napominjući da će EU uslovi biti teški kako bi se, između ostalog, obeshrabrile druge zemlje članice da pođu putem Velike Britanije.

 

MARGARET TAČER KAO UZOR

 

"Bregzit" će verovatno biti okončan do proleća 2019. Ipak, tekući budžet EU obuhvata vremenski period do 2020. Za taj proračun glasala je i Velika Britanija, i tako se obavezala na isplatu novčanih sredstava – tako na to gleda Brisel. A onda tu su još britanski službenici koji rade na poslovima EU i čije penzije bi London takođe trebalo da pokrije. Žestoki zagovornik "Bregzita" Ris-Mog ipak kaže:

 

- To su odlični preduslovi za početak pregovora.

 

BREXIT FICR

 

Velika Britanija je trenutno, nakon Nemačke, drugi najveći neto-platiša. Ukoliko London uplaćuje manje novca, onda ili zemlje koje plaćaju moraju da plaćaju više, ili zemlje koje primaju novac, moraju da primaju manje. Evropska unija u celini ili zemlje-članice pojedinačno, mogle bi da tuže London ukoliko ne podmiri račun za izlazak iz Unije. Ipak, premijerka Mej može ka tome da ide opušteno u susret ako je suditi po ekspertizi domaćih pravnika, kaže baronica Kišver Fokner, članica Gornjeg doma britanskog Parlamenta:

 

- To je deo pregovora, ali to jača poziciju britanske vlade.

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Ipak, Britanci verovatno žele da i nakon izlaska iz Evropske unije profitiraju od nekih evropskih programa, poput onih na području nauke i istraživanja. I da sebi takođe, nakon planiranog izlaska iz unutrašnjeg tržišta, obezbede najbolji mogući pristup, kako je to izjavila ministarka unutrašnjih poslova Ember Rud:

 

- Moramo da težimo najvećem mogućem pristupu zajedničkom, unutrašnjem tržištu. Ne znamo koliko to košta, ali upravo o tome bi trebalo pregovarati. Ministar spoljnih poslova Boris Džonson kao uzor navodi Margaret Tačer. Ona je 1984. godine iznudila popust za Britance od iznerviranih evropskih partnera: "Prisetimo se samita iz Fontenbloa 1984. godine, kada je Margaret Tačer zahtevala nazad svoj novac. Verujem da je upravo to ono što ćemo i mi dobiti.

 

Verovatno će sukob oko novca biti tema tek na samitu Evropske unije krajem 2018. ili početkom 2019. godine.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/ Dojče vele, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    29. mart 2017 | 09:29

    OVO MORAM PROSLAVITI!! STOP BRISELSKOJ BIROKRATIJI I TERORU !! NECU GMO I NECU DA BUDEM CIPOVAN KAO OVCA I DA BLEJIM !!! GOSPODJO LE PEN SAD STE VI NA REDU DA SPASETE NARODE EVROPE I DONESETE SLOBODU!!!

  • Realno

    29. mart 2017 | 11:11

    Mi kad udjemo,bicemo jedini!

  • Димитрије Љ.

    29. mart 2017 | 08:45

    Hahahahahahahaha

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA