≫ 

Prve reakcije na pobedu Vučića: Čestitke pljušte sa svih strana

Budući da je Aleksandar Vučić na predsedničkim izborima ostvario ubedljivu pobedu, čestitke su počele da pristižu sa svih strana, iz zemlje i regiona

  • 23

Novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću čestitke stižu sa svih strana. Čestitaju mu svi, od domaćih, preko stranih političara i utocajnih ličnosti, a oglašavaju se i drugi predsednički kandidati.

Ćutao je 10 sekundi, a onda ponosno izgovorio prve reči kao novi predsednik

Pobedom u prvom krugu predsedničkih izbora, Aleksandar Vučić potvrdio je "apsolutno liderstvo u srpskoj politici", piše danas ljubljanski "Dnevnik", a prenosi STA.

Slovenački mediji podsećaju da u Srbiji predsednik ima ograničena ovlašćenja i da mnogi nisu shvatili zašto je Vučić odlučio da na tu funkciju pređe sa mnogo uticajnijeg mesta premijera".

Putin čestitao Vučiću: Znamo šta znači vaša tako ubedljiva pobeda

- Pošto njegova Srpska napredna stranka i socijalisti Ivice Dačića imaju veliku većinu u parlamentu, Vučić će nesumnjivo imati ključnu reč u imenovanju svog naslednika na mestu premijera -  ocenjuje "Dnevnik".

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Prištinski list "Koha ditore" piše danas da je Vučić, pobedom na predsedničkim izborima, potvrdio ogromnu popularnost koju uživa u Srbiji poslednjih godina.

Takođe navodi da je na Kosovu na birališta izašlo oko 41.000 srpskih glasača od ukupno 105.000 registrovanih glasača.

"Kosova sot" međutim smatra da je kosovska vlada nastavila "lošu tradiciju" time što je dopustila da se srpski izbori održe "na njenoj teritoriji".

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsedavajući Saveta ministara BiH Deniz Zvizdić ocenio je da je pobeda Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji garancija da će zvanični Beograd zadržati fokus na evropskim integracijama i regionalnoj stabilnosti.

- Najvažniji spoljnopolitički ciljevi BiH su dinamiziranje evropskih integracija i jačanje regionalne saradnje putem očuvanja trajnog mira i stvaranja uslova za ukupan prosperitet čitavog regiona, dok je na unutrašnjem planu neophodan permanentan rad na ekonomskom razvoju, jačanju vladavine prava i ukupnoj socijalnoj stabilnosti - kazao je Zvizdić za sarajevski portal Kliks.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Kako kaže, saradnja BiH i Srbije je u poslednje vreme, bez obzira na povremene turbulencije, u uzlaznoj putanji, kako na institucionalnom, tako i na personalnom niovu, jer je bazirana na obostranom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, infrastrukturnom povezivanju i razvoju ekonomske saradnje, kao i veoma zahtevnim ciljevima dalje izgradnje međusobnog poverenja.

- Mislim da će se saradnja u tom pravcu i nastaviti, imajući u vidu prioritete koje je proklamovao Vučić kao novoizabrani predsednik Srbije. Zbog toga mu i ovom prilikom čestitam na uverljivoj pobedi - zaključio je Zvizdić.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc čestitao je sinoć Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima.

On je na svom Tviter nalogu napisao:

"Čestitam Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo nastaviti blisku saradnju između dve zemlje."

Kurc je prvi strani zvaničnik koji je čestitao Vučiću.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Komesar EU za susedsku politku i pridruživanje Johanes Han čestitao je Aleksandru Vučiću pobedu na predsedničkim izborima i poručio da "jaku podršku građana" pažljivo iskoristi.

”Uvek je dobro kada postoji jasan rezultat. Sada postoji i odgovornost sa njegove strane da pažljivo iskoristi ovu jaku podršku građana”, poručio je Han.

Evropski komesar za pregovore o proširenju ocenjuje da će "poseban izazov" za Aleksandra Vučića biti činjenica da je vlast na svim nivoima u Srbiji skoncentrisana u njegovoj partiji.

"On je u svojoj prvoj izjavi obećao da će poštovati ustavni okvir i ja mu verujem”, zaključio je Han pred početrak Saveta ministra spoljnih poslova koji se danas održava u Luksemburgu.

Han je još sinoć čestitao Vučiću pobedu i istakao da sa Vučićem kao "novim predsednikom Srbije, prijateljem i partnerom očekuje saradnju na putu pristupanja Srbije EU".

Austrijski kancelar Kristijan Kern čestitao je sinoć predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću na izbornoj pobedi.

"Čestitke Vučiću. Stabilni Balkan i prosperitetna Srbija su u interesu Evrope i Austrije" poručio je on na svom Tviter nalogu.

Printskrin: RTS Printskrin: RTS

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini čestitala je danas Aleksandru Vučiću na izboru za predsednika Srbije.

Šefica EU diplomatije poželela je Vučiću ”sve najbolje” na novoj poziciji.

- Čestitam Vučiću koji je sada predsednik. Juče smo videli vrlo jasne rezultate na izborima u Srbiji. Ovo je prilika da mu čestitam i poželim sve najbolje na novoj poziciji - poručila je Mogerini iz Luksemburga sa Saveta ministra spoljnih poslova EU.

Ona je dodala da će EU požljivo pratiti finalizaciju izbornog procesa u Srbiji.

Predsednički kandidat Saša Janković oglasio se na svom Tviteru:

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković - Palma rekao je sinoć da su građani Jagodine sa oko 60 odsto glasova podržali kandidata vladajuće koalicije Aleksandra Vučića.

Komentarišući izborne rezultate, Marković je ocenio da je Srbija glasala za stabilnost i sigurnost.

"Ovi izbori su pokazali da su građani glasali za dela i za kontinuitet dobrih rezultata, a ne za laži i napade", naveo je Marković u pisanoj izjavi medijima, zahvalivši se građanima koji su glasali za Vučića.

Marković je ocenio da je Srbija, podrškom Vučiću, "izabrala put za nova radna mesta, političku stabilnost, ekonomsku sigurnost i saradnju sa najvažnijim drzavama sveta".

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Funkcioner SNS Igor Mirović izjavio je sinoć da veruje u Srbiju, u snagu da prepozna lidera koji može da obezbedi mir, red i stabilnost.

Mirović za Prvu televiziju istakao da su predsednički izbori protekli u fer atmosferi, bez ijednog ozbiljnijeg incidenta, što je, osim dobrih rezultata, obeležilo izbore.

- Sigurno je da su građani glasali za nastavak politike stabilnosti, ekonomskog razvoja, politike koja neće imati avanturistički duh bez plana, politike koja bi uveka Srbiju u zonu nestabilnosti - rekao je Mirović.

On je istakao da su građani glasali za nastavak politike koja ima konkretne rezultate i dali podršku politici koja će se sasvim sigurno nastaviti i u narednih pet godina.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Američki list Njujork tajms (New York Times) ocenjuje da će pobedom premijera Srbije Aleksandra Vučića u prvom krugu predsedničkih izbora u zemlji biti uklonjena poslednja provera Vučićeve vlasti i da će dalje erodirati mlade demokratske institucije Srbije.

Vučić, kao daleko najpolularniji politički lider u zemlji izabraće svog naslednika na mestu premijera, najverovatnije nekog poslušnog, i očekuje se da će bez izazova držati pod kontrolom glavne političke institucije - parlament, izvršnu vlast, vladajuće stranke i sada predsedništvo, piše list.

Kako navodi Njujork tajms sa koalicionim partnerima Vučićeva stranka ima jaku i solidnu većinu u parlamentu, a sudovi su slabi i smatra se da su politički kontrolisani. Odlazeći predsednik Tomislav Nikolić bio je jedan od malo postojećih kontrola njegove vlasti, dodaje list.

Sa Vučićem na mestu predsednika Srbija će verovatno slediti istu domaću i stranu politiku kao i dok je on bio premijer, sprovođenje političkih i ekonomskih promena potrebnih za članstvo u EU i istovremeno nastojanje da ima bliskije veze sa Rusijom. Iako je to izazvalo tenzije sa Briselom Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije, ukazuje Njujork tajms.

Kako zapadne vlade smanjuju svoj uticaj na Balkanu i članstvo u EU gubi privlačnost za Srbiju i druge zemlje, politički lideri u regionu osećaju manji pritisak da vladaju u okviru granica demokratskih institucija ili da štite ljudska prava, slobodu medija i pravnu državu i da se bore protiv korupcije.

Trend u regionu su "slabe demokratije sa autokratski nastrojenim vođama koji vladaju kroz neformalne pokroviteljske mreže i tvrde da obezbeđuju prozapadnu stabilnost u regionu", navodi Njuork tajms studiju savetodavne grupe "Balkans in Europe Policy Advisory Group".

Posmatrači vide Vučićevo učvršćivanje vlasti kao rezultat ove težnje za stabilnošću koja je oblikovala politiku zapadnog Balkana poslednje decenije, i zapadne vlade biraju da sarađuju sa jakim liderima radije nego da rade na jačanju demokratskih institucija.

Njujork tajms navodi izjavu Srđana Bogosavljevića iz Ipsosa da su ankete pre izbora pokazale da glasači vide Vučića kao najboljeg kandidata za obezbeđivanje stabilnosti. Vučić se takođe uspešno postavio u spoljnoj politici, tražeći dobre veze sa Rusijom a istovremeno ne ostavljajući sumnju da će Srbija jednog dana ući u Evropsku uniju, uprkos čestim kritikama evropskog bloka.

Zato što je Vučić ostvario rezultate po nekim međunarodnim pitanjima važnim za EU kao što je ohrabrivanje umerenosti u Bosni i angažovanje u dijalogu sa vođstvom Kosova, EU se uzdržala od otvorenog kritkovanja prestupa kao što je na primer ograničenje medijskih sloboda.

- EU je sada vrlo slaba i nezainteresovana za Balkan i to mu je omogućilo da dobije više kredita i manje nadzora nad domaćom politikom nego što bi trebalo - rekao je profesor na univerzitetu u Gracu Florijan Biber.

- Iza zatvorenih vrata oni uvek podsećaju Vučića da mora bolje da radi na zaštiti demokratskog procesa, ali ne kažu to javno - rekao je Biber.

Foto: Profimedia/ imageBROKER Foto: Profimedia/ imageBROKER

Mond: Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize

Srbin Aleksandar Vučić, moćni čovek na Balkanu u jeku krize - tako pariski "Mond" vidi srpskog premijera u tekstu u kojem daje profil izabranog njegov profil nakon jasne pobede na predsedničkim izborima.

"Mond" ističe da se Vučić nametnuo kao "moćni čovek Srbije" otkako je postao premijer, 2014, godine, "svakako više nego ijedan drugi čovek na vlasti" posle Slobodana Miloševića.

- Ovakav uticaj Aleksandra Vučića na njegovu zemlju trebalo bi da je učini zonom stabilnosti u regionu kojem stabilnost nedostaje - navodi pariski dnevnik, uz podsećanje da je Zapadni Balkan poslednjih meseci poprište teških političkih kriza i ponovnog rasplamsavanja etničkih tenzija.

Francuski dnevnik konstatuje da su ovlašćenja predsednika Srbije ograničena, ali ocenjuje, pozivajući se na mišljenje posmatrača, da će Vučić bez ikakve sumnje pronaći "dovoljno pomirljivog premijera".

I drugi svetski mediji bave se danas Srbijom i Vučićem nakon njegovog izbornog trijumfa, ističući njegovu poruku da će Srbija nastaviti put ka Evropskoj uniji, ali da će istovremeno održavati prijateljske odnose s Rusijom i Kinom.

I "Njujork tajms" navodi da će pod Vučićem kao predsednikom "Srbija verovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera", poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

- Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije - podseća njujorški dnevnik.

List navodi da je Vučić "ojačao imidž neophodnog partnera međunarodnoj zajednici" tokom kampanje kroz sastanke sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom i predsednikom Rusije.

"Figaro" ukazuje da su se izbori za predsednika Srbije sveli na svojevrsni "referendum za ili protiv Vučića" i da je prilično veliki broj predsedničkih kandidata "rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom".

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobedu na predsedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti.

Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tas s, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti "tehnička figura", dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom.

Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Nemački mediji: Jasna pobeda i put ka EU

Nemački mediji u prvim izveštajima i komentarima povodom pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima u Srbiji ističu njegovo obećanje da će zemlju i, kao predsednik države, voditi putem Evropske unije (EU) i ukazuju da je pobeda bila trijumfalna, jasna i ostvarena još u prvom krugu izbora.

Tabliod ''Bild'', uticajan i čitan, navodi da je Vučić rekao da će zemlja ostati na kursu EU, ali i da će nastaviti prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom.

- Građani su pokazali u kom pravcu Srbija treba da ide - prenosi tabliod Vučiceve reči, a nemačka televizija ARD je javila da je Vučić, s muzikom i uz slavlje svojih birača došao u partijsku centralu i da je pobedu odneo "u prvoj rundi".

- Ovo sam postigao teškim i napornim radom, ne populizmom, demagogijom ili šovinizmom - prenosi ova televizija Vucicćeve reči, uz opasku da njegovi protivkandidati ne misle tako.

- Birači su pokazali da je ogromna većina srpskih građana za nastavak reformskog procesa i evropskog puta Srbije - zajedno sa očuvanjem tradicionalnog prijateljstva koje mi imamo sa Rusijom i Kinom - prenela je ova televiza Vučićeve reči.

Konzervativan i veoma uticajni dnevni list ''Frankfurter algemajne cajtung'' (FAZ) piše o ''trijumfalnoj Vucićevoj pobedi u prvom krugu'' i ocenjuje da su njegovi konkurenti posle jedne ''izuzetno agresivne izborne borbe'', propali bez šansi.

List piše da je Vučić time što su ga "u ''vrućoj'' fazi izborne kampanje primili i nemački kancelar Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin" mogao da se predstavi kao političar koji, slično kao Tito, uživa ugled i na Istoku i na Zapadu.

To je, kako navodi FAZ, posebno kod starijih birača, koji se još mogu setiti Jugoslavije, često dobro primljeno.

Osim toga, Vučićeva popularnost se delimično oslanja i na to da je, kako se ističe, on mogao da prezentira određene privredne uspehe.

Ovaj konzervativni dnevnik ipak primećuje da je pad nezaposlenosti između ostalog i posledica odlaska mladih, te ukazuje da srpsko pravosuđe važi i dalje kao korumpirano i politički zavisno.

Politički Magazin ''Špigl'' piše, međutim, da ''mnogi Srbi pripisuju Vučiću da je, od kako je on izabran za predsednika vlade 2014. godine, privredi krenulo nabolje, da je prošle godine privredni rast iznosio 2,8 odsto, ali da su prosečne plate među najnižim u Evropi.

Za magazin ''Fokus'' ostaje nejasno zašto Vucić želi da bude predsednik, premda će mu ta pozicija doneti manje ovlašćenja, nego funkcija predsednika vlade.

List se poziva na posmatrače koji misle da će Vučić primeniti model bivšeg predsednika Borisa Tadića, koji je na protokolarnoj funkciji predsednika imao stvarnu političku moć, ali naglašava i Vučićevu izjavu da će on poštovati srpski Ustav.

Nemačka televizija ZDF ističe da Vucić ''jasnom pobedom još u prvom izbornom krugu'', može da promeni svoju poziciju i postane predsednik i da je on ''daleko iza sebe ostavio kandidate razjedinjene opozicije''.

Baner, izbori 2017

(Tečegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mila

    3. april 2017 | 10:39

    Svaka cas,pobedio je najbolji!

  • Cile

    3. april 2017 | 13:42

    Najboljem cestitam a ostali neka uce od Vucica kako se vodi Srbija. Imace priliku i obuku narednih pet godina.

  • makelele

    3. april 2017 | 10:17

    Vucic je pobedio, ili srpski receno razbio konkurente ko mace muškatlu. Ja sam licno zadovoljan, a poraženi ce imati pet godina da kukaju i placu, malo li je?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA