U Kinu ćemo leteti iz Beograda: Otkrivamo koliko je minimum novca potrebno za 10 dana u ovoj zemlji!

Samo vas cena povratne avio-karte deli od Dalekog istoka

  • 8

Nakon potpisivanja Sporazuma o uzajamnom ukidanju viza između Srbije i Kine za boravak do 30 dana, ova daleka azijska zemlja mogla bi da postane zanimljivo turističo otkrovenje za naše turiste. Pogotovo računajući na podatak da bi im za desetodnevni individualni aranžman u najpopularnim destinacijama kao što su Šangaj i Peking, minimalno treba između 550 do 750 evra, bez avionske karte. Dakle, sa avionskom kartom ceh minimalni po čoveku je 1050 evra.

 

Letećemo do Pekinga za 500 evra i duplo manje vremena. Kinezi imaju samo jedan uslov

 

Prema rečima turističkih koloperatera, ali i pretrage jeftinih ponuda letova, putovanje u proseku traje oko 20 sati i naši ljudi uglavnom putuju preko Moskve. Međutim, ubuduće iz Beograda će let trajati 8 sati.

 

- Cena povratne avio-karte do Pekinga ili Šangaja iz Beograda košta, naravno u zavisnosti od termina putovanja i avio-kompanije, između 430 do 550 evra. Cene aranžmana i hotela/hostela zavise od perioda godine, pozicije smeštaja, kao i strukture sobe. Dakle cene mogu varirati od 15 evra za "low budget" varijantu (150 evra za 10 dana), pa do 120-150 evra po noći u određenim hotelima - rekli su nam u domaćim turističkim agencijama koje u ponudi imaju Kinu.

 

Naravno, mislili smo i na hranu. Tako je za jedan brzinski obrok u lokalnom restoranu potrebno izdvojiti dva do tri evra, dok će ručak u fensi, zapadnjačkom restoranu stajati između 15-20, pa sve do 40 evra.

 

- Možete probati jednu od bezbroj varijanti supe sa nudlama koja je za Kineze neka vrsta fast fooda. Jede se u malim restoranima, služi se brzo i nezaobilazni je deo kineske kuhinje. Ovo zadovoljstvo koštaće vas oko 30 juana, odnosno 4 evra. Sa druge strane, za uživanje u specijalitetu poput čuvene pekinške patke treba izdvojiti malo više - takvo zadovoljstvo koštaće vas oko 250 juana za dve osobe, što je oko 35 evra, ali ukus i doživljaj pamtićete još dugo - obećavaju turistički vodiči i Srbi koji su za život odabrali ovu azijsku zemlju.

 

Za međugradski prevoz najčešće se koristi brzi voz, ali je i avio-sabraćaj veoma razvijen.

 

- Cene variraju od 20-30-40 evra pa naviše, dok je cena karte u gradskom prevozu oko 50 centi. Od turističkih atrakcija ne bi trebalo da se propuste šetnja čuvenim Zabranjenim gradom u Pekingu (20 evra). Takođe je turistima zanimljiv najviši vidikovac na svetu u novootvorenom supersoliteru u Šangaju, gde im se pruža panorami ovog grada sa 571 m nadmorske visine za oko 35 evra. Za one najhrabrije - popnite se na svetu planinu Huašan nedaleko od Sian-a u centralnoj Kini. Cena ovog izleta i obilazak starih hramova Taoističnih monaha je oko 80 evra, dok je za posetu Kineskom zidu potrebno odvojiti oko 50 evra.

 

Računali smo i na predah uz kafu (2 do 5 evra), pivo (5 do 12 evra) ili koktel (7 do 13 evra).

 

Kada ste već tamo, možete obići i ostravo Makao ili Hong Kong, ali je reč posebnim upravnim regijama Narodne republike Kine, pa ćemo o njima pisati drugom prilikom.

 

Daljinac baner

 

(s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sale1971

    9. april 2017 | 14:10

    90% Srba nema para za autobus do susednog sela.Tim avionom će putovati oni koji kupuju satove i ešarpe od nekoliko hiljada €

  • Delije Republika Srpska ☆

    9. april 2017 | 14:06

    Da li treba da se radujemo sada, štaće nam Kina ? Bolje da imamo letove ka Severnoj Korei .

  • Olivera

    9. april 2017 | 13:28

    Pa, letite slobodno, ko vam brani

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA