Delo koje će se pamtiti: U prodaji roman "Ona koja jeste"

U centru romana je lična borba glavnog lika za sebe a sa sobom i za ljubav, protiv gordosti...

  • 3

Roman “Ona koja jeste”, autora Vanje Mandića, jedinstven u dosadašnjoj književnosti, posle šest godina pisanja, od prošlog meseca nalazi se u domaćim knjižarama.

Majstor i Margarita smešteni u animirani film koji traje samo 2 minuta. Pogledajte kako to izgleda (VIDEO)

Kako sam autor objašnjava, suština romana je lična borba za sebe, ali i sa sobom, za ljubav, a protiv gordosti.

- Roman je strukturiran kao mreža paralelnih simboličkih opservacija, refleksija i povezanih umetnutih priča koje sklapaju i rasklapaju beskonačnu slagalicu ljubavi, života i odnosa. Sazrevanje i menjanje, naizgled, a i po godinama zrelog muškarca, kroz nenadanu, zabranjenu ljubav koja snagom sva prethodna osećanja, iskustva i principe baca u zapećak, dominantna je tema - veli Mandić.

Napominje da je u centru romana lična borba glavnog lika za sebe a sa sobom i za ljubav, protiv gordosti, čuvene gordosti.

- I ugao iz kog glavni lik posmatra svet i oseća vibracije života, usudio bih se reći, jedinstven je u dosadašnjoj književnosti a intrigantna profesija kojom se bavi samo doprinosi apsurdnosti situacije i neočekivanom raspletu koji ne donosi kraj već, nadam se, početak borbe svakog čitaoca za boljeg sebe - kaže Mandić.

Foto: Promo Foto: Promo

Za sada je ovo delo naišlo na odlične kritike, pa je tako pesnik, političar i politikolog Borivoj Rašuo ocenio da je roman mogao napisati “samo onaj koji zaista jeste”.

- Stanje u kojem normalnost postaje literatura, i to ne bilo kakva, nego ona najbolja, govori o tome u kakvom nenormalnom vremenu, lišenom svakog smisla mi živimo. Ovaj Mandićev roman zapravo svedoči o tome, a to je dovoljan razlog da ga pročitamo i zapitamo se koliko smo se mi udaljili od svoje biti, koliko smo postali ono što su drugi hteli od nas. Uveren sam da se čitanjem ovog briljantnog romana svako od nas više biti. A upravo to doživljavam kao smisao literature - poručio je Rašuo.

Da je roman “Ona koja jeste” , delo koje će se pamtiti, smatra i DušicaPotić, književni kritičar koja ocenjuje da je Mandić uskočio u čarobnu šumu literature ispisavši roman prvenac kao modelativno i refleksivno složen tekst, koji ipak ne zaklapa konačne odgovore, već iznova ponovo pokreće pitanja.

- Neočekivani obrt, što simbolički otkriva pravi identitet junaka nameće ponovno promišljanje pročitanog, a promena pripovedačke tačke gledišta dodatno usložnjava misaonu perspektivu i doprinosi neophodnoj zanimljivosti ovog savremenog romana - smatra Potić te zaključuje da će se ovaj roman pamtiti.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voja

    6. april 2017 | 21:57

    Glavni junak romana je lik grub a rafiniran, čvrst a ranjiv, (ne)odgbvoran prema trenutku, (ne)dosledan prema sebi. Delo kipti od autentične iskrenosti, koja na vrlo neobičan način postavlja u čitaocu neka od fundamentalnih pitanja, posebno iz domena u savremenoj literaturi prilično pojednostavljenih muško-ženskih odnosa.

  • Ivana

    5. april 2017 | 15:38

    Skoro sam pri kraju, vrlo, vrlo zanimljivo. Naslov je kao ljubić ali ipak nije.

  • Kraljica

    5. april 2017 | 17:09

    Redovno citam rubrike o knjizevnosti i uvek me obraduje kad mladi ljudi objave knjigu. Zelim svu srecu gospodinu Mandicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA