≫ 

Zločin koji nikada ne sme biti zaboravljen: Najmlađa žrtva NATO bombardovanja, beba Bojana, ubijena je pre 18 godina

Najmlađa žrtva NATO bombardovanja imala je samo 11 meseci

  • 59

Noćas će biti tačno 18 godina kako je u noći između 10. i 11. aprila 1999 NATO avijacija zasula mesto Merdare kod Kuršumlije kasetnim bombama kada je život izgubila jedanaestomesečna beba Bojana i njen otac Božin Tošović (29). Nekim čudom, ovaj napad uspela je da preživi Bojanina majka Marija koja je u tom trenutku bila u sedmom mesecu trudnoće.

NATO SE IZVINIO, ALI...: Evo koliko Srba je prihvatilo izvinjenje zbog bombardovanja

Ko je Prokletijama dao ime, imao je pravo: Boj na Košarama u očima njegovih branilaca, svedočenja heroja koja i dalje bole (VIDEO)

Iako sama povređena uspela je da održi trudnoću i da 17. juna iste godine rodi ćerku Anđelu.

Marija je ranije ispričala za medije da je to veče legla sa porodicom ranije kako bi dočekali Vaskrs.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Malo pre ponoći začuli smo neku tutnjavu i shvatili da je u blizini pala bomba. Skočili smo iz kreveta i sišli u podrum. Sedeli smo u tišini sa zebnjom, dok je oko nas sve tutnjalo od, kako sam kasnije saznala, kasetnih bombi. Tada je grunulo. Kad sam se osvestila shvatila sam da je bomba, tomahavk direktno pogodila našu kuću i da smo zatrpani. Kao u snu čula sam muža kako me doziva. Videla sam ga zatrpanog podrumskim kamenjen i gredama. Pored njega ležala je Bojana- pričala je Marija.

Prvi koji su pritekli u pomoć bili su Marijni roditelji i brat, koji su iz gomile ruševina izvukli Bojanu koja je već bila mrtva. Marijin otac Savo i brat Mirko su golim rukama otkopali Božina i Mariju, a zatim ih odneli na put ispod nadvožnjaka, ako bi koliko-toliko bio zaštićeni od bombi.

Foto: Wikipedia/Rafaelbg Foto: Wikipedia/Rafaelbg

- Pitala sam gde je Bojana a oni su mi rekli da su je odneli kod moje majke. Božin je bio nepokretan ali još živ. Celu noć smo proveli ispod nadvožnjaka, dok nije svanulo i prestalo bombardovanje. Tada sam primetila da moj muž više ne diše. Umro je, zavapila sam a moji su mi tada rekli da mi je i ćerka mrtva - rekla je Marija.

Tešku povređenu Mariju prebacili u Kuršumliju, pa u bolnicu u Prokuplju. Dugo se lečila, ostali su brojni ožiljci po celom telu ali, kako kaže, najveći i najteži na duši.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CCCC

    10. april 2017 | 21:15

    Strašno,užasno i tužno do neba... Stop saradnji sa nato zlikovcima,ne za ulazak u evropsku uniju!

  • ОЗРЕН

    10. april 2017 | 22:13

    Хвала брату србину из Лознице који је премлатио пилота нато пакта.

  • Grobar

    10. april 2017 | 21:31

    A mi taj olos gostimo u Srbiji koju su razarali zbog lazi i siptara bolesni umovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA