Slovačkim medijima kazna do 6.600 evra zbog naziva Britanija

Uprava je saopštila da je upozorenje medijima uputila nakon što su joj čitaoci dostavili desetine primedbi u vezi sa upotrebom naziva "Britanija"

  • 1

Slovačkim medijima koji izveštavaju o procesu Bregzita preti kazna do 6.600 evra zbog korišćenja nezvaničnog, ali opštepoznatog naziva za tu zemlju - "Britanija", umesto njenog zvaničnog imena "Ujedinjeno Kraljevstvo".

Zbog ovog parčeta zemlje može da izbije rat: Sve veći razdor između EU i Velike Britanije, nove provokacije pale varnice posle tri veka (FOTO) (VIDEO)

Slovačke medije opomenula je državna agencija zadužena za sprovođenje jednoobrazne upotrebe zvaničnih imena zemalja u publikacijama, na osnovu zakona usvojenog 1995. kada je Slovačka bila mlada nezavisna država, prenosi Rojters.

Istovremeno, britanska ambasada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma "Britanija" u slovačkim medijima.

U pismu poslatim svim slovačkim medija prošle nedelje, Uprava za geodeziju, kartografiju i katastar sa sedištem u Bratislavi upozorila je medije da "stalno krše zakon" korisćenjem naziva "Britanija" ili "Velika Britanija" kada izveštavaju o planiranom izlasku te zemlje iz EU, umesto da upotrebljavaju naziv "Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske".

- Naš glavni cilj je da podignemo svest, nikada nikoga u prošlosti nismo novčano kaznili, ali smo sada spremni da primenimo zakon - rekla je direktorka Uprave Marija Fridrihova.

Uprava je saopštila da je upozorenje medijima uputila nakon što su joj čitaoci dostavili desetine primedbi u vezi sa upotrebom naziva "Britanija".

Ta agencija, takođe, planira da održi seminar o ispravnoj terminologiji za medije pre nego što počne da sakuplja novčane kazne.

Većina slovačkih medija, međutim, nije napravila nikakve izmene u svom izveštavanju nekoliko dana nakon što su primili pismo od Uprave.

- Mislim da je to pismo apsurdno i neću naše urednike uputiti na korišćenje drugačijih pojmova - rekla je Beata Balogova, glavna i odgovorna urednica dnevnika SME.

Na listi zvaničnih naziva zemalja na sajtu slovačke agencije stoji da je skraćeni naziv "Ujedinjeno Kraljevstvo" dozvoljen, kao i skraćena imena drugih država kao što su Nemačka i Makedonija.

Sa svoje strane, britanska amabsada u Slovačkoj saopštila je da nema ništa protiv upotrebe pojma "Britanija" u slovačkim medijima.

- Zvanični logo ambasade glasi ''Britanska ambasada u Bratislavi", ali mi ćemo se povinovati slovačkom zakonu ako treba - rekla je portparolka britanske ambasade.

Zvanični naziv Slovačke je, inače, "Slovačka Republika", dok je naziv "Slovačka" dozvoljen u izveštavanju, napominje britanska agencija.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kuda idu divlje svinje

    10. april 2017 | 18:31

    Pa oni toliko naplate 60 sec reklamu da emituju. Koja ipokrizija u medijskom svetu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA