≫ 

Putin se sastao sa Tilersonom, Amerikanac ocenio da je "veoma nizak nivo poverenja" između dve države

Nakon sastanka, predviđeno je da Lavrov i Tilerson održe konferenciju za novinare

  • 17

Ruski predsednik Vladimir Putin će se ipak sastati sa američkim državnim sekretarom Reksom Tilersonom, iako to nije bilo potvrđeno u prvobitnoj najavi njegove posete Moskvi. Iznenadnom sastanku u Kremlju prisustvuje i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, kako je potvrdio portparol Dmitrij Peskov.

Hladan tuš za američkog državnog sekretara u Moskvi: Zvali su ga Putinovim čovekom, a danas... (FOTO) (VIDEO)

Do susreta Putina i Tilersona je došlo nakon mnogih neizvesnosti, a Peskov je ranije danas izjavio da će Putin primiti šefa Stejt departmenta i Lavrova ukoliko oni budu smatrali razumnim da ga brifuju o ishodu svojih današnjih razgovora.

AP navodi da se Putin sastao sa Tilersonom nakon što su SAD i Rusija razmenile oštre optužbe u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Siriji.

Agencija dodaje da agenda sastanka nije objavljena, ali da se očekuje da dvojica lidera diskutuju o neslaganju oko toga da li je sirijski predsednik Bašar al Asad ili tamošnja opozicija odgovorna za prošlonedeljni napad hemijskim oružjem nakon kojeg su SAD izvršile odmazdu raketnim napadom.

Navodi se da je moguća tema i navodno rusko mešanje u prošlogodišnju kampanju za predsedničke izbore u SAD.

Nakon sastanka predviđeno je da Lavrov i Tilerson održe konferenciju za novinare. Prethodno je saopšteno da je sastanak Lavrova i Tilersona trajao pet sati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

SAD i Rusija su se dogovorile da zajedno rade na međunarodnoj istrazi o eventualnom hemijskom oružju upotrebljenom u Siriji.  Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je nakon razgovora sa ruskim predsednikom Putinom kojima je prisustvovao i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, da postoji nizak nivo poverenja između Moskve i Vašingtona.

- Veoma je nizak poverenja između dve države - rekao je Tilerosn na konferenciji za novinare i dodao da dve najveće nuklearne sile na svetu ne mogu da imaju ovakve odnose.

Tilerson je rekao da će biti formirane radne grupe koje će raditi na unapoređivanju američko-ruskih odnosa i utvrđivanju problema.

Lavrov je rekao da su se Moskva i Vašington dogovorili da je potrebno da UN istraže eventualno korišćenje hemijskog oružja u Siriji.

On je rekao da Rusija smatra da nema potrebe usvajati rezoluciju SN UN o npadu u Siriji dok se ne okonča istraga.

Ruški sef diplomatije je naveo da bi predsednik Rusije Vladimir Putin mgao da obnovi vojnu vruću liniju sa SAD, ukoliko se Vašington fokusira na borbu protiv Islamske države i drugih ekstremističkih grupa.

Tilerson i Lavrov sastali su se danas sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinomm, a sastanak je trajao gotovo dva sata kako bi razmotrili da li mogu da poprave međusobne odnose, navodi američka novinska agencija.

Do susreta Putina i Tilersona je došlo nakon mnogih neizvesnosti, a Peskov je ranije danas izjavio da će Putin primiti šefa Stejt departmenta i Lavrova ukoliko oni budu smatrali razumnim da ga brifuju o ishodu svojih današnjih razgovora, preneo je TAS S.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realan

    12. april 2017 | 19:15

    Svi rade nesto zbog interesa. Samo kada razgovaras sa ljudima koji vode najvece sile onda tu i nema mnogo razgovaranja o bilo cemu. Razgovor se obavi iz kurtoazije a to u stvari bude monolog u kome ti iznesu svoje stavove i ocekivanja. Ono sto se u diplomatiji retko desava ali se strasno ceni i postuje to je kada visoki zvanicnik primi nekog nizeg po rangu od sebe sto je sada slucaj ! Vrlo moguce da ce Tramp dobiti poziv za paradu u Moskvi na Dan pobede kada bi bio gost Putina, a u tom slucaju ipak domacin postavlja neke svoje uslove. Putin je izuzetno inteligentan covek i nije slucajnost sto je resio da ga primi. Naravno u drustvu svog ministra jer on time salje poruku da hoce da razgovara, ali mora da dodje i onaj ko je po funkciji ravan njemu.

  • SRB

    12. april 2017 | 17:42

    Putin mnogo popusta sto znaci da sve rade u dogovoru .i svako ima svoje interese

  • mematiBas

    12. april 2017 | 17:47

    sve je ovo predstava za male,koju glume rusi I ameri da bi iscijedili jos to malo prirodnih resursa na ovoj planeti,stradaju naravno mali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA