Lavrov održao lekciju Tilersonu: Vi Amerikanci ste bombardovali repetitor na Avali, civile u Srbiji, ambasadu Kine

Ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN i Helsinški finalni akt

  • 11

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov danas je govoreći o raketnom napadu SAD na Siriju podsetio na prethodne vojne operacije Vašingtona širom sveta, uključujući i napad na suverenu SR Jugoslaviju, koji je izveden bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN.

Putin se sastao sa Tilersonom, Amerikanac ocenio da je "veoma nizak nivo poverenja" između dve države

- Kada je reč o Siriji, razgovarali smo o istorijskim činjenicama i Reks mi je rekao da je on nov čovek u američkoj administraciji, te da ne želi da se bavi prošlošću. Međutim, svet je takav da, ukoliko ne učimo iz istorije, ništa nećemo postići ni u budućnosti - rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom u Moskvi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

S tim u vezi, ruski diplomata se osvrnuo i na bivšeg jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića „zbog koga je NATO započeo rat u centru Evrope i time najgrublje prekršio povelju UN i Helsinški finalni akt“, prenosi Sputnjik.

Sergej Lavrov i sekretar SAD Reks Tilerson, Moskva, Sergey Lavrov,Rex Tillerson

- Bombardovan je repetitor na Avali, što je vojni zločin po svim tumačenjima Ženevske konvencije, bombardovani su stambeni delovi gradova, gađana je i ambasada Kine, mostovi i vozovi. Tek nakon dva meseca, kada je već ponestalo municije i ciljeva, te zemlje su se obratile Savetu bezbednosti - istakao je Lavrov.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je kao primer naveo i bivšeg iračkog lidera Sadama Huseina, koga su obesili nakon invazije Iraka, kao i ubistvo libijskog vođe Moamera Gadafija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Eksperimente zasnovane na svrgavanju diktatora već smo videli i jako dobro znamo kako se završavaju. Pozitivnih primera ne mogu da se setim. Zbog toga, kada je reč o Siriji, Rusija ne igra na kartu pojedinca, kao što je Asad, već se zalaže za dogovor svih zaraćenih strana. Dijalog mora biti inkluzivan, a o sudbini zemlje treba da rešavaju isključivo Sirijci - zaključio je Lavrov.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Galileo

    13. april 2017 | 00:14

    Strasno je sto na zapadu vise ne postoje politicari, drzavnici, vec obicni egzekutori zlocinackih nalogodavaca. Nalogodavaca koji se igraju bogova. Svet se krece ka sukobu razuma i ludila, pre svega, ili jos korektnije, on uveliko traje. Za sada, razum gubi.

  • Cika Velja

    13. april 2017 | 00:19

    Tacno tako,o Siriji neka odluci narod Sirije!!! Ali de ti to objasni ovakvom tipu kad on ni jedno slovo iz svega izrecenog ne razume,on i njemu slicni su naucili da im se moze da rade sta hoce,pa sad prevrcu ocima jer ne znaju o cemu se radi!!!

  • ghostrider

    13. april 2017 | 04:05

    Pa gde ste bili braćo Rusi da kažete to pre 18 godina?Sloba vas upozoravao da je napad na Srbiju zapravo napad na vas ali vi ste ga optužili kako on podriva vaše dobre odnose sa zapadom.Eto vam sad

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA