Istražitelji otkrili šemu pljačke veka banke u Skoplju: Kurir preneo pare u Srbiju, uhapšen je, a ne zna se gde je novac

Policija je utvrdila da je B. M. iz Makedonije izašao preko graničnog prelaza Tabanovce. On je juče uhapšen i izveden pred istražnog sudiju, ali se ne zna šta je sa novcem

  • 5

Za pljačku veka NLB Tutunske banke u Skoplju, iz koje je početkom ovog meseca ukradeno 3 miliona evra, pored trezoriste Bobana S. osumnjičene su još tri osobe – njegov brat G. S. (43), zaposlen u Narodnoj Banci Republike Makedonije, prijatelj B. M. (38) i E. P. (24), šalterska radnica u Tutunskoj banci.

Nove, spektakularne pljačke u Srbiji: Banditi uskaču u automobile u pokretu i OTIMAJU!

Dosadašnjom istragom policija je saznala da je novac iz Makedonije, preko graničnog prelaza Tabanovci, "folksvagenom" u Srbiju izneo B. M, prijatelj Bobana. S. On je juče uhapšen u Srbiji, ali policija ne otkriva da li je pronađen i ukradeni novac.

Inspektori su otkrili i šemu pljače veka banke. Prema navodima istrage, troje osumnjičenih - trezorista Boban S, njegov brat G. S. i šalterska radnica E. P. u nekoliko navrata su uspeli da sakriju da je nestao novac iz trezora. Policija navodi da je 4. aprila oko 17 časova Boban S. pitao E. P. koliki je kurs evra i švajcarskih franaka. Rekao joj je da njegov prijatelj želi da konvertira evre u franke.

Pola sata kasnije u banku je došao njegov brat G. S. i blagajnici E. P. je dao 95.000 evra da mu preko transakcijskog računa konvertira u franke.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kada je blagajnica obavila potrebnu narudbžinu elektronskim nalogom iz trezora, Boban S. joj je rekao da će novac – 100.000 švajcarskih franaka, on lično uzeti iz trezora, preskačući tako proceduru da novac iz trezora "pusti" kroz vazdušnu cev. G. S. je potpisao sve potrebne dokumente vezane za novac, a E. P. je zadržala 95.000 evra u blagajni. Tako joj je nakon završetka smene u blagajni bilo sve čisto, nije imala ni manjka, ni viška para.

Kada je policija pregledala snimke bezbednosnih kamera, otkrila je zanimljive činjenice. Dok je G. S. čekao na šalteru da se izvrši navodna konverzija, u vreme dok je njegov brat, Boban S. bio na poslu, iz trezora niti je izneto 100.000 švajcarskih franaka, niti je E.P. bratu trezoriste dala novac (100.000 franaka) kako bi se završila konverzija.

Foto: Uprava carina, Ministarstvo finansija RS Foto: Uprava carina, Ministarstvo finansija RS

Policija je zaključila da je na ovaj način prikriven manjak od 100.000 švajcarskih franaka iz trezora, koji je prethodno iz avionske pošiljke od ukupno 1.000.000 švajcarskih franaka uspeo da ukrade Boban S.

Tri dana kasnije, 7. aprila, kada je na smeni bila E. P, Boban S. joj je preko sistema za dostavu iz trezora isporučio 375.000 evra. Ona za taj novac nije pripremila nikakav bankarski dokument, već je Bobanu na ruke dala sav novac, posle čega je on, sa parama u džepu, mirno išetao iz banke.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Treća i najveća pljačka ove banke desila se 10. aprila kada je Boban S. odneo čak 2.000.000 švajcarskih franaka i 270.000 evra iz deviznog trezora. Novac je stavio u ukrasnu kesu i oko 13 časova neprimetno napustio banku. Kada je došao na sigurno, kesu sa novcem je predao svom bratu G. S, a on ju je potom dao njihovom prijatelju B. M, koji je 11. aprila, sa novcem, pobegao iz Makedonije.

Policija je utvrdila da je B. M. iz Makedonije izašao preko graničnog prelaza Tabanovce oko 14 časova vozeći "folksvagen golf". Juče je uhapšen i izveden pred istražnog sudiju, ali se ne zna šta je sa novcem.  Policiji je ostalo još da utvrdi kako je Boban S. iz banke uspeo da iznese 300.000 švajcarskih franaka.

Daljinac baner

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crnogorac

    20. april 2017 | 00:08

    U zdravlju ih trošio...

  • Вчћ пдр

    20. april 2017 | 07:21

    Браво свака вам част камо среће да и у србији тако опљачкају банке а не само они нас свакодневно

  • Johan

    20. april 2017 | 06:59

    Ima li tu Srba!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA