Otvorio je vrata na poslednjem Titovom "mercedesu": Čuvaju ga na tajnoj lokaciji, vozač Marko tvrdi da je kao pijavica (VIDEO)

Reč je o nekadašnjem “moćniku” 280 S, koji i danas bez problema dostiže brzinu od 180 km/h, s motorom od šest cilindara, 2800 kubika, 85 kW i četiri brzine...

  • 7

Jedan od najluksuznijih i zadnjih Mercedesa Josipa Broza Tita, čiju je nabavku davne 1977. godine inicirao Maršalov protokol kad je predsednik bivše Jugoslavije naredio obnavljanje voznih parkova skupocenim “Mečkama”, i danas se nalazi na tajnoj lokaciji u Rijeci.

Spektakl od aukcije: Prodaje se Titov "mercedes", a cena - padanje u nesvest (FOTO)

- Iako se Titov stari mercedes, osim za neka gradska događanja i protokole, nije koristio već 25 godina, sve ove godine uredno ga održavamo, registrujemo, mazimo i pazimo - rekao je za "24sata.hr" dugogodišnji vozač Grada Rijeke Marko Preradović.

Reč je o nekadašnjem “moćniku” 280 S, koji i danas bez problema doseže brzinu od 180 km/h, s motorom od šest cilindara, 2800 kubika, 85 kW i četiri brzine. Benzinac originalne, elegantne crne boje, hromiranih detalja i luksuzne unutrašnjosti obogaćene drvetom, kao i za tadašnje prilike, neuobičajenim klima-uređajem, i danas je primer vrednog i održavanog vozila, kojem je vrhunska očuvanost donekle popustila jedino na presvlakama sedišta.

Uprkos starosti, impresivni Mercedes, čija je lokacija već duže dobro čuvana tajna, u izvrsnom je stanju, a tome u prilog ide i samo 128.000 pređenih kilometara.

- Nikad nije bio u kvaru, nikad na njemu ništa nije razbijeno, sve na i u njemu je originalno, a razlog male kilometraže je u tome što se uglavnom koristio samo za funkciju pratnje. Kao pijavica je jer troši 17 litara na 100 km - u šali kaže Preradović.

Foto: Arhiva Foto: Arhiva

Inače, ovaj oldtajmer ima bogatu istoriju. Do 1992. godine bio je u vlasništvu riječke Policijske uprave, koja ga je koristila za pratnju najuglednijih gostiju. U međuvremenu, Mercedes prelazi u vlasništvo Grada Rijeke, i dotadašnje tablice milicije zamenile su registarske oznake Rijeke. Nakon mirnog razlaza sa JNA, Titov mezimac nastavio je da "živi" i bude svedok još nizu istorijskih događaja. Tako je 1992. godine direktor Izvršnog veća opštine Rijeka Slavko Linić zamolio tadašnjeg vozača Peru Radakovića da crnim lepotanom preveze pokojnog riječko-senjskog biskupa Antuna Tamaruta put Vatikana, u susret papi Ivanu Pavlu II, nakon što je te godine Sveta Stolica prva priznala samostalnost Hrvatske.

Prema sećanjima aktera tadašnje politike, upravo je Slavko Linić bio poslednji političar koji je povremeno koristio ovaj automobil, i to zato što prvih godina Domovinskog rata drugog službenog vozila nije ni imao.

- Da, Linić je bio poslednji politički putnik koji se vozio Mercedesom. To su bila službena putovanja za Zagreb, Minhen, Frankfurt, Veneciju... Nakon toga automobil se koristio, ali vrlo retko, u svrhu gradskih protokola i ne izvan Rijeke, a Grad je prešao na korišćenje obnovljenih unajmljenih vozila, uglavnom isplativijih dizelaša - objašnjava vozač Marko.

Prema nezvaničnim informacijama, ideja gradskih vlasti je da uz obnovu Titovog broda ‘Galeb’, i ovaj automobil postane jedan od zanimljivih gradskih turističkih zanimljivosti, piše "24sata.hr".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • EL...

    4. maj 2017 | 12:42

    Naš Tito je bio ljubitelj lepih automobila i drago mi je što je mnoge i vozio ... Interesuje me , da li su 13 automobila vracena iz Slovenije , koja su bila na 5 God . Pozajmljena ? Takodje je i jedan od Mercedesa u nekom selu napušten , novi gazda je navodno u inostranstvu !? Sa Galebom i Titovim Autima može se napraviti Muzej i dalje donositi novac ...!

  • Liksi

    4. maj 2017 | 13:26

    Kad ce sadasnji politicari dasednu u ovakav automobil i zajedno sa suprugom pozdrave narod,,ili se ipak boje od jaja !!!!

  • Persa

    4. maj 2017 | 12:36

    pa sta svako vreme ima nesto svoje !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA