≫ 

Ovo je pravi razlog zašto je otpušten direktor FBI: Potvrđene sumnje da ga je Tramp smenio samo zbog jedne stvari (FOTO) (VIDEO)

Savetnica Donalda Trampa Kelien Konvej pokušala je da odbrani odluku predsednika SAD da smeni šefa FBI , navodeći za CNN da predsednik SAD mora da ima poverenje u direktora FBI, dok Tramp u Komija nema

  • 1

Smenjeni direktor FBI Džejms Komi tražio je više resursa za istragu o vezama predsednika SAD Donalda Trampa s Rusijom, objavili su vodeći američki mediji istražujući veliku aferu koja je potresla Vašington.

Sve kontroverze o bivšem direktoru FBI: Zbog ovih 10 skandala mu je Tramp dao otkaz! (FOTO) (VIDEO)

Tramp je iznenanada smenio čelnog čoveka savezne policijske agencije koja je započela opsežne provere o vezama Trampa s Rusijom i tvrdnjama da je imao tajni dogovor s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Odluka o smeni mnoge je podsetila na potez bivšeg predsenika Ričarda Niksona koji je uklonio istražitelja koji je vodio istragu u aferi Votergejt.

Nove informacije koje su preneli svi vodeći američki mediji, uključujući i CNN, navode, pozivajući se na dobro obaveštene izvore, da je Komi nekoliko dana pre nego što je otupušten zatražio dodatne resurse kako bi nastavio istragu. Komi je navodno zahtevao više novca i osoblja za istragu o ruskom uticaju na predsedničke izbore na kojima je pobedio Tramp.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

"Njujork tajms" objavio je izveštaj, po kojem tvrde da je Komi na sastanku sa Rodom Rozenštajnom, zamenikom državnog tužilaca, tražio za dodatna sredstva, a koji je predložio da direktor FBI bude otpušten. "NBC njuz" i "Vašington post" potvrdili su izveštaj njujorškog lista, ali je te navode odbach demantovalo Ministarstvo pravde.

U pismu u kojem preporučuje otpuštanje Komija, Rozenštajn tvrdi da je bivši direktor FBI vodio istragu upotrebe privatnih servera Hilari Klinton kao državne sekretarke toliko loše da je to izazvalo da javnost izgubi poverenje u Agenciju. Kao primer je naveo konferenciju za štampu prošle godine na kojoj je Komi kritikovao Klintonovu zbog nesmotreno rukovanja njenih imejlova, čak i kada je priznao da FBI nije otkrio dokaze o krivičnim delima.

Trampovi kritičari, međutim, ne veruju u ove navode, već misle, na osnovu drugih izveštaja i predsednikovih reči, da je Tramp želeo da stavi tačku na istragu FBI o vezama njegovog izbornog tima i Rusije.

Savetnica Donalda Trampa Kelijen Konvej pokušala je da odbrani odluku predsednika SAD da smeni šefa FBI , navodeći za CNN da predsednik SAD mora da ima poverenje u direktora FBI, dok Tramp u Komija nema.

Foto: Tanjug/AP/KABC-TV Foto: Tanjug/AP/KABC-TV

Novinar CNN Anderson Kuper je konstatovao da je Tramp ranije imao reči hvale na račun Komija, kao i da je podržavao njegovu istragu u slučaju elektronske pošte Hilari Klinton.

- Odjednom, Bela kuća je zabrinuta zbog toga kako je on vodio tu istragu - naveo je Kuper, na šta mu je Konvej rekla da gleda pogrešnu grupu činjenica, misleći na to da sada nije kampanja već da je Tramp predsednik SAD.

Kuper je podsetio na to šta je Tramp govorio o Komiju tokom kampanje, ali je Konvej rekla da je on u međuvremenu izgubio poverenje u direktora FBI.

Voditelj je potom pokušao da podseti savetnicu da je Bela kuća pod istragom, međutim, ona je demantovala.

- Znam da su neki opsednuti rečju Rusija, Rusija, Rusija. Ja sam u okolini predsednika, ja nisam pod istragom - odgovorila je Konvej.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U 24 sata dešavaju se dve gigantske stvari u odnosu SAD i Rusije - otkaz i važan sastanak: Da li Tramp šalje Putinu neku poruku? (VIDEO)

Anderson je upitao da li kandidat Tramp više ne postoji.

- Dakle, ta osoba više ne postoji? Kandidat Donald Tramp, on je fiktivni lik na koga više ne smemo da se pozivamo? Možemo da pričamo samo o Donaldu Trampu koji sada postoji? - upitao je Kuper.

Trampova savetnica se onda uvredila, odgovorivši mu da predsednik SAD mora da ima poverenje u direktora FBI, dok Tramp u Komija nema.

Tramp razmatra da jedan od četvorice viših zvaničnika FBI bude privremena zamena za otpuštenog direktora , saopštio je zvaničnik Bele kuće.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Među četiri kandidata nalaze se privremeni direktor FBI Endru Mekejb, pomoćnik direktora FBI Pol Abati, glavni specijalni agent iz Čikaga Majk Anderson, kao i glavni specijalni agent iz Ričmonda, Adam Li, saopštio je zvaničnik.

On dodaje da Ministarstvo pravde sprovodi intervjue za koje je zadužen državni tužilac Rod Rozenštajn, navodi Rojters.

Pogledajte video:

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LJILJANA

    11. maj 2017 | 20:20

    ," zamenikom državnog tužilaca, tražio za dodatna sredstva, a koji je predložio da direktor FBI bude" - da li je neophodno da se pise ovako nepismeno i nerazumljivo ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA