SAJBER JUNAK! Veliki hakerski napad je slučajno video on: Platio sam 10 dolara i upalilo je

"Wanna Decryptor" prilikom rada kontinuirano pokušava da se spoji s domenom poprilično dugačkog i besmislenog imena, s obzirom da taj domen ne postoji, WD nastavlja s radom

  • 0

Masovni sajber napad ucenjivačkim softverom u petak je pogodio mreže kompanija i javnih ustanova u 99 zemalja, a uzbuna još traje.

Panika zbog sinoćnjeg hakerskog napada u svetu ne prestaje: Britanci ne znaju šta se dešava i da li će se noćas večeras napad ponoviti

Sajber napadi na bolnice u svetu izvedeni virusom američke NSA?!

Slučajni junak otkrio je kako da zaustavi širenje "ransomwarea" koji je inficirao kompjutere širom sveta.

Širenje "ransomwarea - Wanna Decryptor", odnosno "WannaCry", zaustavljeno je nakon što je "slučajni junak" koji se na Tviteru zove, @malwaretechblog. On je aktivirao mogućnost hitnog gašenja, piše "The Guardian", a prenosi Jutarnji.hr.

 

On je uz pomoć Dariena Husa iz kompanije "Proofpoint" otkrio da je u "ransomware" ugrađena mogućnost hitnog gašenja odmah je aktivirao.

"Wanna Decryptor" prilikom rada kontinuirano pokušava da se spoji s domenom poprilično dugačkog i besmislenog imena. Kako taj domen, odnosno veb adresa ne postoji, "Wanna Decryptor" nastavlja s radom. Međutim, ako se taj domen registruje, tada se "Wanna Decryptor" može da se spoji na nju. U trenutku prestaje da se širi.

Navodi se, u Tanjugovom saopštenju, da je "Wanna Decryptor" u stvari šifrovani softver koji svojim tvorcima može da donese veliku zaradu, a najveću štetu svojim žrtvama. U kompjuter ulazi putem "zlonamernih" atačmenta u neželjenim mejlovima, a čim se otvori odmah počinje sa šifrovanjem podataka.

Softver stvara šifrovane kopije podataka u kompjuteru žrtve nakon čega briše originale. Zbog toga ostaju samo šifrovane kopije kojima nije moguć pristup bez ključa za dešifrovanje. Šifrovanje traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, zavisno od količine podataka u kompjuteru.

- Primetio sam da taj domen nije registrovan i pomislio, "uzeću je ja'', izjavio je "slučajni junak". Kupovina domena koštala ga je 10.69 američkih dolara. Spajanje na domen je počelo odmah nakon kupovine.

Ta mogućnost hitnog gašenja neće pomoći nikom kome je računar već inficiran "Wanna Decryptorom", a postoji mogućnost da će druge varijante istog virusa s drukčijim mogućnostima hitnog gašenja nastaviti da se šire.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA