Vreme čitanja: oko 5 min.

Pet načina kako bi Izrael mogao izvesti osvetnički napad na Iran: Svi su opasni, a jedan garantuje opšti haos

Vreme čitanja: oko 5 min.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odobrio je "ofanzivne i defanzivne akcije" protiv Irana, ali nije otkrio dalje detalje

  • 3
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Izraelski ratni kabinet sastavio je planove za osvetnički napad nakon nezapamćenog napada Irana dronovim i projektilima, dok svetski lideri strahuju od izbijanja "nekontrolisanog rata", piše The Sun.

Od napada borbenih aviona na nuklearne objekte u Teheranu, udara sa podmornica ili velikih sajber-napada - postoji pet glavnih načina na koje bi Izrael mogao udariti svog neprijatelja.

U subotu uveče, Iran je napao Izrael talasom stotina balističkih i krstarećih raketa i dronova, što je bio prvi direktni napad Teherana na svog neprijatelja.

Izraelski odbrambeni sistem Gvozdena kupola i saveznički avioni oborili su 99% projektila.

Vazdušni napad predstavlja veliki preokret u dugotrajnom indirektnom sukobu između dve države i izazvao je mogućnost potpunog rata u regionu.

Izrael je obećao "značajan odgovor" zbog napada Irana sa 110 balističkih raketa, 36 krstarećih raketa i 185 dronova - koje je Jerusalim video kao "objavu rata".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odložio je trenutni odgovor Izraela Iranu nakon što je američki predsednik Džo Bajdenj tražio uzdržanost i upozorio ga da "pažljivo razmisli" o sledećem koraku.

Ali, Izrael tvrdi da zadržava pravo da udari na Iran "na način i u vreme" koje sam izabere, a njegove diplomate rekle su u UN-u da je Iran "prešao svaku crvenu liniju" svojim napadom.

Džonatan Konikus, stariji saradnik Fondacije za odbranu demokratija i bivši oficir IDF-a, rekao je za The Sun da je ovo "početak" odnosa Izraela i Irana.

"Iran je prvi put izašao iz senke i odlučio da se direktno sukobi s Izraelom, i tako se, naravno, i sam predstavio kao meta."

"Kako će Izrael odgovoriti? I kako će Izrael poslati poruku Iranu da su definitivno prešli granicu?"

Dok svet čeka odgovor Izraela, generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš rekao je na vanrednom sastanku Saveta bezbednosti u nedelju da je "Bliski istok na ivici".

"Ljudi u regionu se suočavaju sa stvarnom opasnošću od razornog potpunog sukoba. Sada je vreme za smirivanje i deeskalaciju."

Britanski premijer Riši Sunak osudio je napad Irana kao "neodgovoran" i pozvao na smirenost, dok je zajednička izjava G7 takođe pozvala na oprez, strahujući od "nekontrolisanog" rata u regionu.

Ali, pitanje koje sve zanima je kako će Izrael odabrati da odgovori.

IDF je sinoć saopštio da je odobrio "ofanzivne i defanzivne akcije" - ali nije otkrio dalje detalje.

Evo pet načina na koje Izrael može organizovati napad:

1. Udarac sa podmornica

Podmornica Ilustracija: Pixabay

Izrael ima pet nemačkih podmornica koje su sposobne za lansiranje krstarećih raketa.

Izveštaj u Foreign Policy-u sugerisao je da bi podmornice mogle biti raspoređene u Indijskom okeanu gde bi njihovi projektili mogli leteti preko međunarodnih voda da direktno pogode Iran.

Međutim, napomenuto je da Izrael ima ograničen broj krstarećih raketa i podmornica, što čini takav napad rizičnim i potencijalno minimalnog obima.

2. Napad na nuklearne objekte

Iran nuklearno postrojenje Natanc Foto: Tanjug/AP

Izrael možda poželi da pokuša munjevitim napadom da uništi glavne iranske nuklearne objekte u Fordou i Natanzu - plan o kome se, navodi se, razmišlja godinama.

Ove lokacije su dugo bile izvor zategnutosti između ovih neprijatelja, ali se napad na nuklearne objekte uvek smatrao najavom direktnog rata.

Međutim, odbrambeni ekspert Konikus je za The Sun izjavio: "Mislim da ništa nije isključeno iz razmatranja. Izrael razmatra razne mete, a nuklearne mete su definitivno visoko na listi prioriteta."

Prema izveštaju Jerusalem Posta, talasu izraelskih F-35 lovaca u Iran verovatno bi usledile dodatne eskadrile borbenih aviona F-15 i F-16.

Oni bi najpre mogli pomoći u uništenju iranske protivvazdušne odbrane - za koju je Konikus istakao da je "značajna i ne treba se s njom igrati" - i pripremiti put Izraelu da napadne odabrane nuklearne objekte.

Ali, ključan bi bilo dolayak teško natovarenih F-35 lovaca koji nose američke bombe za probijanje bunkera.

Ovo oružje može da prodre do 80 metara ispod zemlje kako bi se stiglo do podzemnih nuklearnih objekata, uključujući Fordo.

Međutim, SAD su uvek odbijale da pruže Izraelu takvo oružje.

Umesto toga, izveštaj navodi da se Izrael možda mora osloniti na balističke rakete zemlja-zemlja i borbene dronove da blokira Teheranu pristup električnoj energiji i zatrpa njegove ulaze i izlaze.

Ipak, veoma je nejasno da li bi Izrael pribegao ovako dramatičnom odgovoru.

3. Napad na iranske vojne baze

Iranska vojska Foto: Shutterstock

Verovatniji scenario podrazumeva da Izrael lansira koordiniranu seriju dalekometnih raketnih napada koji bi prvo ciljali raketne baze koje je Iran koristio za lansiranje svog napada.

To bi se potom moglo proširiti na ga]anje kampova za obuku, komandno-kontrolnih centara i vazduhoplovnih baza Iranske revolucionarne garde (IRGC).

"Izrael ima neverovatno vazduhoplovstvo koje je tek pred dva dana prikazalo svoje odbrambene sposobnosti", smatra Konrikus.

"Takođe je veoma dobro uvežbano u veštinama visokog nivoa gađanja udaljenih ciljeva."

4. Udari na saveznike Irana u Siriji i Libanu

Hezbolah Foto: Shutterstock

Umesto direktnog kontranapada na Iran, Izrael bi mogao izabrati manje eskalirajući put kontinuiranih napada na regionalne saveznike Irana u Libanu i Siriji.

Kao deo svog "tihog" rata sa Teheranom, Izrael je organizovao atentate i sabotažne napade protiv iranskih terorističkih marioneta, uključujući Hezbolah, i izveo stotine udara na ciljeve u Siriji i Libanu.

Subotnji napad - za koji je Iran tvrdio da je "legitimna samoodbrana" - usledio je kao odgovor na smrtonosni udar na njegovu ambasadu u sirijskoj prestonici Damasku ranije ovog meseca, za koji se široko veruje da je iza njega Izrael.

Sada, nakon direktnog suočavanja s Iranom, analitičari kažu da Izrael može razmatrati proširenje svojih udara na iranske vojne i vojne resurse u Siriji i drugde.

Izrael je već napao mete Hezbolaha u Libanu tokom salve u ranim satima u nedelju - ciljajući fabrike za proizvodnju oružja i druge ciljeve.

5. Sajber-napadi

Haker laptop Foto: Shutterstock.com

S obzirom na pozive zapadnih lidera za uzdržanost, Izrael bi mogao izabrati prikrivene vojne akcije.

Izrael je ranije izveo sajber napade na Iran, uključujući ciljanje njegovih benzinskih pumpi.

Bivši direktor CIA, general Dejvid Petreus, upozorio je u nedelju da bi izraelska vojska mogla "sprovoditi asimetrične napade, uključujući sajber prostor i slično".

Zvaničnik IDF-a takođe je potvrdio za USA Today da se sajber napadi razmatraju.

"Ponekad morate planirati tri ili četiri poteza da biste razumeli koji je pravi put," dodao je neimenovani zvaničnik.

(Telegarf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојан

    16. april 2024 | 08:11

    У ком ми небулозно свету живимо. Па колико знамо, Израел је први напао Иран, па је Иран узвратио. Какав црни осветнички напад Израела?

  • Viki

    16. april 2024 | 02:39

    ❤️❤️❤️ 🇮🇱❤️🇮🇱❤️🇮🇱❤️💪💪💪

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA