≫ 

SANU najzad o Darvinu, ponos Nemanje Vidića i Mond diplomatik na poklon: Šta vas čeka u novom broju Nedeljnika

Pogledajte šta vas sve čeka u najnovijem broju ovog magazina

  • 1

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, najpopularnijeg njuz magazina u Srbiji. Uz svaki primerak Nedeljnika, čitaoci dobijaju na poklon najveći svetski list za intelektualce, "Le Monde diplomatique" na srpskom jeziku.

U najnovijem Nedeljniku Milena Dravić otkriva koliko Beogradu nedostaje Dragan Nikolić (FOTO)

- Ta peticija za reviziju izučavanja evolucione teorije u školama i na fakultetima za Srpsku akademiju nauka i umetnosti je potpuno neprihvatljiva. I Predsedništvo SANU će ovih dana odbaciti tu peticiju, kaže Marko Anđelković, generalni sekretar Akademije i jedan od najvećih srpskih genetičara, u intervjuu za Nedeljnik u kome se osvrnuo na stanje u društvu, ali i najavio da SANU više neće da ćuti i da zbog hipoteke Memoranduma bude anonimna i poslušna.

- Odavno je, kao fudbaler, Nemanja Vidić raskrstio sa domaćim medijima. Ne uvek i sa novinarima, što će nam reći mnoge kolege koje su s njim imale "fantastičan odnos". Poput Zorana Radmilovića u ulozi Živote iz "Majstorske radionice", shvatio je najveću mudrost - ako si mi prijatelj, ne razgovaraj sa mnom. U Vidićevom slučaju to glasi: ako si mi prijatelj, ne razgovaraj sa mnom uključenog diktafona. Pa ipak, došlo je vreme da se to promeni...

Foto: Telegraf, AP/Tanjug Foto: Telegraf, AP/Tanjug

- Pre ravno dvadeset godina, nakon studentskih i građanskih protesta na kojima je odbranjena izborna volja na lokalnim izborima, osnovan je Studentski politički klub, kojem je ime dao Čedomir Jovanović. To je bila prva politička organizacija studenata, i imala je veliku ulogu u bojkotu parlamentarnih i predsedničkih izbora u septembru 1997. godine. Jedan od njegovih osnivača, Čedomir Antić, ekskluzivno za Nedeljnik prisetio se svih događaja iz te turbulentne godine, i aktera koji su zauzimali pozicije u klubu i oko njega, i koji su nastavili, svako na svoj način, da igraju veliku ulogu u političkom i društvenom životu Srbije.

- Bivši ministar pravde Nikola Selaković ovih dana u medijima figurira kao glavni kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda (ako čitate jedne) ili kao budući premijer Srbije (ako slušate druge). Čovek kojeg je, prema saznanjima Darka Hudelista, Vučić odavno "kadrirao" za svog naslednika, u intervjuu Nedeljniku će ipak reći da u ovom trenutku nema takve ambicije, s naglaskom na "u ovom trenutku". Selaković je za Nedeljnik pričao o Petom oktobru, o rušenju u Savamali, razlici i odnosu između Vučića i Nikolića, o opoziciji, studentskim protestima, Zoranu Đinđiću, ali i o suđenju Haradinaju, Haškom tribunalu i onoj sada već čuvenoj anegdoti sa flašicom vode "Jana" na njegovom Pravnom fakultetu.

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Izbor za predsednika Francuske do pre tri godine nepoznatog kandidata ne može se objasniti samo dekompozicijom francuskog političkog sistema. Novi način promovisanja starih socijalno-liberalnih ideja donelo je Fransoa Olandu rekordnu nepopularnost, dok je Emanuel Makron u medijima našao čvrstu podršku. Njegova priča izgleda kao urednički san. Ovo je noseća tema novog broja Mond diplomatika na srpskom jeziku, u kojem vas očekuje još petnaest odabranih tekstova najvećeg svetskog lista za intelektualce.

- U Vašingtonu se ovih dana pitaju da li je otkaz direktoru FBI-ja Džejmsu Komiju otvorio ustavnu krizu i da li će predsednik Donald Tramp, do kraja svog mandata, svaki put kada se nađe u ćorsokaku, rečeno kockarskim rečnikom, "prevrnuti sto" jer ne zna ništa pametnije da uradi. Predsednik SAD ima zakonska ovlašćenja da otpusti direktora FBI-ja, ali ne i pravo da ga ponizi slanjem svog bodigarda sa otkaznim pismom. Predsednik SAD može da ukine i tradicionalne brifinge za novinare u Beloj kući, ali to neće eliminisati neugodna pitanja ni novinarska istraživanja. Velika analiza Željka Pantelića o "Rusijagejtu" samo u novom broju Nedeljnika.

Foto: Nedeljnik Foto: Nedeljnik

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Pravi uslovi za bombardovanje i proterivanje Srbije sa Kosova nisu postojali sve dok prethodnica sastavljena od ljudi poput Bernara Anrija Levija a nije obavila prethodne radnje satanizacije, degradacije, dehumanizacije i, za kraj, "fašizacije" naših ljudi

- Kolumna Tonija Parsonsa o tome zašto je večan Frenk Sinatra. "Sinatra nije samo prethodnik rokenrola - on potiče iz drugačije kulture. Rođenog svega dvadeset godina pre Elvisa, Sinatru nije dotakla kultura koja je vladala drugom polovinom 20. veka. 'Uglavnom se ne družim s muškarcima koji nose minđuše', govorio je.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Potrebno je biti imun na ovaj nemar; neki su želeli promenu sistema, pa su sad razočarani, no, ipak, teško razumem ovo veličanje socijalizma danas kod dela "naše omladine", kako bi drug Tito rekao. Međutim, biće da je u stvari sad to trend, što je i najgore, kaže za novi broj Nedeljnika Koja iz Discipline kičme pred koncert na Mikser festivalu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez

    18. maj 2017 | 10:45

    SANU... gomila poltrona i ulizica kojima je samo vazno da sacuvaju svoju fotelju mahanjem glavama... onako kako im se kaze spolja... ogromna steta za Srpski narod...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA