OMILJENI LEKAR U NIŠU: Hajtam Tajem je rođen u Jerusalimu, ali Srbiju voli više od svega! (FOTO)

- Sa druge strane, ja jesam Srbin jer imam državljanstvo, ali ipak sam stranac, pa sam smatrao da su mi zbog toga manje šanse da dobijem posao. Tim više sam se obradovao kada sam čuo da sam baš ja izabran za posao u Domu zdravlja - kaže Hajtam Tajem

  • 7

Hajtam Tajem (50) rođen je u Jerusalimu, ali i Srbiju smatra svojom zemljom jer su mu se sve najvažnije stvari desile u Nišu: ovde je završio fakultet, oženio se Nišlijkom i nedavno dobio posao u ovdašnjem Domu zdravlja. Sa ljubavlju govori o mestu rođenja, ali ponosno ističe da je srpski državljanin i jedan od osnivača društva srpsko- palestinskog prijateljstva u rodnoj zemlji.

Znali smo je kao lekarku koja prodaje burek, dve godine kasnije Jasmina u još goroj situaciji. Sada nema posao

Hajtam je u tadašnju SFRJ došao 1987. godine i posle kraćeg boravka u Beogradu gde je učio srpski jezik, stigao u Niš na studije medicine. Osim diplome, na fakultetu je stekao i životnu saputnicu, Nišlijku čiji je otac Palestinac.

- Žena ne radi, iako je ginekolog, a ni ja nisam imao stalan posao. Radio sam u Palestini, u kampovima za migrante u Bujanovcu i Preševu kao i u Grčkoj. Međutim, ja sam optimista, nikada ne gubim nadu, uvek verujem da će biti bolje... Bila mi je velika želja da dobijem stalan posao u Srbiji, ali znam koliko je to teško jer ima mnogo lekara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Sa druge strane, ja jesam Srbin jer imam državljanstvo, ali ipak sam stranac, pa sam smatrao da su mi zbog toga manje šanse da dobijem posao. Tim više sam se obradovao kada sam čuo da sam baš ja izabran za posao u Domu zdravlja.

- Doduše, to je samo na tri meseca, evo, prošla su već dva, ali se nadam da ću nastaviti da radim, naročito uzimajući u obzir migrantsku krizu - priča doktor Hajtam.

Za vrlo kratko vreme Tajem je stekao veliku popularnost.

- Evo, upravo sam ispratio 56. pacijenta u smeni, a meni je najveća nagrada kada i od dece i njihovih roditelja čujem: "Hvala vam doktore, mnogo ste ljubazni", kaže pedijatar.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Otac dvoje dece trudi se da ona budu most između Srbije i Palestine.

- Da biste bili bliski sa nekom zemljom, morate poznavati njen jezik i kulturu. Svoju decu sam naučio arapskom jeziku, ali moja ćerka koja je učenica petog razreda, prva je na opštinskom takmičenju iz srpskog jezika, a druga na okružnom. Moja deca su i Palestinci i Srbi i ja sam srećan zbog toga. Mnogo mojih sunarodnika se ovde školovalo i zahvalno je Srbiji na tome.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Imamo udruženje Palestinaca koji su diplomirali u Srbiji i Društvo srpsko palestinskog prijateljstva. Pre mesec dana smo imali izložbu svetske kulture i naše udruženje je predstavljalo Srbiju. Predsednik našeg udruženja dr Nader Salajmeh je nosio srpsku narodnu nošnju kao znak zahvalnosti vašoj zemlji koja nam je omogućila da ovde studiramo.

- U Jerusalimu je otvorena knjiga žalosti povodom smrti vašeg ambasadora u Libiji. Palestinci koji su ovde studirali veoma su odani vašoj zemlji, oni su svojevrsni ambasadori prijateljstva između Srbije i Palestine - ponosno ističe Hajtam.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Hajtemu je posebno drago što je izabran na konkursu što potvrđuje i direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan.

Na konkurs za lekara prijavilo se 12 kandidata, a jedino je on bio na birou za zapošljavanje, što je bio jedan od uslova.

Njegovo angažovanje nam je veoma važno i zbog obližnjeg migrantskog prihvatnog centra u Divljani, ali i zbog naših timova koji odlaze u Bujanovac i Preševo.

On se veoma dobro pokazao tokom dosadašnjeg rada, pa bismo voleli da se iznađe mogućnost da postane deo našeg kolektiva - kazao je Jerkan.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Daljinac baner

(D.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin iz srbije

    21. maj 2017 | 20:30

    Sve pohvale za doktora.

  • Marijana Bakov

    21. maj 2017 | 21:35

    Jos jedan palestinac je direktor doma zdravlja,da ne imenujem.A sa druge strane doktorka Duda Beogradjanka ceo svoj radni vek putovala 120 kilometra, do tog doma zdravlja , a ne postade direktor.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA