Možete li da pogodite koja prirodna lepota s fotografije se ne nalazi u Srbiji? (SAMO JE JEDNA) (FOTO)

Neverovatna bogatstva Srbije oduševiće vas na prvi pogled. Među ovim prirodnim lepotama teško je raspoznati koja to nije “naša”

  • 0

Srbija obiluje neverovatnim prirodnim lepotama čiji pejzaži ostavljaju bez daha, a da toga nismo ni svesni.  Za neka verovatno niste ni čuli, a brojna od njih vredi posetiti jer ni po čemu ne zaostaju za svetskim destinacijama.

Čuveni BBC je pisao o Srbiji: Avanturistički raj, zemlja stvorena za adrenalin. Hedonizam i priroda leče dušu (FOTO)

ZAOVINE 

Zaovine se nalaze u Zapadnoj Srbiji, i administrativno pripadaju teritoriji opštine Bajina Bašta. Predstavljaju šumovito područje brdsko-planinskog karaktera koje obuhvata naselje Zaovine sa 28 zaseoka, jezero Zaovine i kanjon Belog Rzava "Sklopovi".

Na jezeru se nalazi i veliki ribnjak pastrmke. Na Zaovinama je zabeleženo oko 50 odsto flore cele planine Tare, odnosno oko 15 odsto flore Srbije. Na ovom području do sada je utvrđeno prisustvo oko 600 biljnih vrsta. Zaovine su čuvene kao mesto na kojem je otkriven živi fosil biljnog sveta, Pančićeva omorika.

Foto: Wikimedia/Goldfinger Foto: Wikimedia/Goldfinger

KRUPAJSKO VRELO

Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke. Homoljski kraj je poznat kao velika ekološka oaza. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja.

Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило Foto: Wikimedia/Гојко Гаврило

LAZAREV KANJON

Lazarev kanjon usečen je u debele krečnjаčke stene ispod Mаlinikа u dužini od 9 km, okomitih, divljih liticа, sа brojnim sipаrimа, procepimа i pećinаmа predstаvljа nаjduži i nаjdublji kаnjon u Istočnoj Srbiji. Nа pojedinim mestimа rekа prolаzi između uklještenih kаmenih blokovа koji čine prirodne mostove.

Ceo Lazarev kanjon je pod zaštitom države, a zbog svoje jedinstvene lepote, kao i bogate flore i faune, predstavlja izazov svim ljubiteljima divljine i netaknute prirode.

Printskrin: Youtube/JORDAN ANDRIĆ Printskrin: Youtube/JORDAN ANDRIĆ

MOKRA GORA

Mokra gora je dolina u zapadnoj Srbiji, smeštena između planina Tare i Zlatibora. Lepoti predela doprinosi uzburkan reljef sa duboko usečenim strmim dolinama i klisurama reka Beli Rzav, Crni Rzav i Kamiške reke, iznad kojih se uzdižu brojni vrhovi i prevoji.

Posebnu vrednost predstavljaju Hajdučka i Crvena pećina, a naročito vodopad Skakavac. Ovde se nalazi i veliki broj mineralnih izvora, a najpoznatiji je izvor Bele vode.

Foto: Nikola Varda Foto: Nikola Varda

UVAC

Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar, poznat je po svojim uklještenim meandrima. Takođe, ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa, predivne ptice koja je gotovo izumrla.

Posebno lepoti jezera doprinosi Zlatarsko jezero, koje je nastalo šezdesetih godina prošlog veka. Brana koja je izgrađena je najveća zemljana brana u Evropi. Nivo vode Zlatarskog jezera dostiže i do 45 metara. Ono što Zlatarsko jezero čini jedinstvenim su čuveni meandri reke Uvac.

Foto: Wikimedia/Sasapokimica Foto: Wikimedia/Sasapokimica

FJORDOVI NORVEŠKE

Ovi morski zalivi smešteni su između oštrih stena, koje ponekad dostižu visinu i do 1000 metara. Mogu se videti svuda po svetu, od Čilea do Rusije, ali nisu oni poznati svima. Kada pomenete fjordove, većina ljudi pomisli na Norvešku, kako se najveći broj fjordova, a i neki od najlepših fjordova na svetu nalaze baš tamo.

Fjord se formira tako što glečer useca dolinu u obliku slova u segregacijom leda i abrazijom okolnih stena. Većina fjordova ima veću dubinu od obližnjih mora.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA