Masakr u Mančesteru je mogao biti sprečen: Britanci najmanje 5 puta upozoravani na monstruma koji je razneo 22 osobe

Vlasti Velike Britanije su bile najmanje pet puta upozorene na opasnost koju predstavlja Abedi u prethodnih pet godina

  • 4

Bombaš samoubica iz Mančestera Salman Abedi je više puta prijavljivan vlastima zbog ekstremističkih stavova, ali niko ga nije sprečio da izvrši jedan od najgorih terorističkih napada u Velikoj Britaniji.

 

Mama, oprosti mi: Ovo su poslednje reči Salmana Abedija pre napada u Mančesteru

 

Agencije za borbu protiv terorizma se suočavaju sa brojnim pitanjima, nakon što je otkriveno da je Salman Abedi rekao svojim prijateljima da je "sasvim okej biti bombaš samoubica", što su oni prijavili preko vladine antiterorističke telefonske linije. Izvori za britanski "Telegraf" kažu da su vlasti bile najmanje pet puta upozorene na opasnost koju predstavlja Abedi u prethodnih pet godina.

 

Vlasti su takođe bile svesne da je Abedijev otac bio povezan sa poznatim islamističkim grupama u Libiji kao i toga da je Abedi imao veze sa nekoliko džihadista u Britaniji koji imaju veze sa Islamskom državom.

 

Juče su njegovi otac i mlađi brat uhapšeni u Libiji, dok je stariji brat uhapšen u Britaniji.

 

Britanski "Telegraf" je razgovarao sa liderom libijske zajednice u Mančesteru u kojoj je živeo Abedi, koji je rekao da je Abedija pre dve godine prijavio vlastima jer je "mislio da je umešan u ekstremizam i terorizam".

 

Foto: thesun.co.uk

Foto: thesun.co.uk

 

- Ljudi u zajednici su izrazili brigu zbog načina na koji se ponašao i prijavili ga na prikladan način i putem prikladnih kanala. Od tada im niko nije odgovorio - rekao je Mohamed Šafik, čelnik fondacije "Ramadhan Foundation".

 

Dvojica njegovih prijatelja su bili zabrinuti pa su zvali policiju pre pet godina i ponovo prošle godine.

 

- Brinuli su se da on podržava terorizam i da ima stav da je sasvim u redu biti bombaš samoubica - rekao je jedan izvor za BBC.

 

Akram Ramadan, član libijske zajednice u južnom Mančesteru je rekao da je Abediju zabranjen ulazak u džamiju u Didsberiju nakon što se sukobio sa imamom, koji je govorio protiv ekstremizma. Iz džamije su ga prijavili vlastima i on je tada navodno stavljen na listu osoba za nadgledanje.

 

Čak su i neki članovi Abedijeve porodice kontaktirali policiju rekavši da je on opasan, ali ni to nije bilo dovoljno da vlasti reaguju.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • cmarkony

    26. maj 2017 | 09:51

    Znaci da je u drzavnom interesu bilo da se to zateska i taj dogadjaj desi,zbog toga se i nisu odazvali svim tim pozivima gradjana.Pitanje za odrasle je , koju zemlju zeli Britanija da razvali,posto ovo nisu "dozvolili" za dzabe.Sirija i "nejevrejska okolina" bi bio prikladan odgovor.Interesantno je da se niujednoj zemlji nije desio terorakt za vreme izbora,pa vi i dalje govorite da ne postoji sporazum ili dil izmedju drzavnog vrha i terorista.Za ozracene pitanje,dokad ?!

  • Putin R.S

    26. maj 2017 | 12:33

    Znali su i nisu uradili nista da bi narod drzali u strahu. Tako oni rade, tako rade i ameri.

  • Iskreno

    26. maj 2017 | 17:02

    Rusi su poslali Amerima sve podatke o pripremi ovog napada i Ameri nisu na vreme obavestili Britance. Rusi nisu direktno obavestili Britance jer su Britanci prekinuli taj vid komunikacije sa Rusima. Pa vi vidite ko koga ovde...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA