≫ 

PUTIN je ušao, rekao VOLJNO, dao jasan komentar povodom Trampove kobne odluke po svet i svima je laknulo (FOTO) (VIDEO)

Vladimir Putin je danas poručio da su odnosi između Moskve i Vašingtona u najnižoj tački od vremena Hladnog rata

  • 1

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je danas učesnike Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburg. On je prolazeći do svog mesta na bini svim prisutnima rekao "Voljno". Potom je u svom govoru istakao da se svet suočava sa civilizacijskim izazovima i istakao da je rusija spremna da pomogne da se reše strateška pitanja. Jedna od izjava koja je obeležila skup bila je i njegova izjava o odluci Donalda Trampa da SAD napusti Pariski sporazum o klimatskim promenama. Tom prilikom je poručio: "Ne brinite, budite srećni".

Poznatom režiseru Putin poručio: Naše službe rade po zakonu, špijuniranje saveznika je nepristojno ljudski

Putina su pet puta pokušali da ubiju: Otkrio kako je uspeo da ostane živ i koji mu je savet Kastro dao

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Neću da sudim Trampu. Možda nije morao da učini to jer je reč o okvirnom dokumentu. Ali šta je rečeno, rečeno je i sada treba videti šta dalje. Nisam pročtao Trampovo saopštenje ali koliko shvatam on je rekao da želi ponovo da razmotri taj sporazum. Mislim da ne treba dizati buku već stvoriti uslove za rad. Ovaj sporazum još uvek nije na snazi. On će početi da se primenjuje tek 2021. godine. Dakle, imamo još vremena. Ako budemo radili konstruktivno, složećemo se oko nečega. Ne brinite, budite srećni - rekao je on.

Navodeći da je reč o dokumentu koji se bavi klimatskim promenama, jednom od ključnih problema današnjice, Putin je šaljivo primetio da je u Moskvi malte ne pao sneg, u Paterburgu kiša i hladno i da se sada sve može svaliti na Donalda Trampa i “američki imperijalizam”.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ali to nećemo učiniti. To je okvirni dokument, svaka država odlučuje samostalno, nema obavezujućih tačaka - naglasio je on, podsetivši da su SAD ratifikovale taj dokuemnt a Rusija nije i to niće učiniti dok ne budu donate pravila o preraspodeli resursa.

Kada je Putin ušao u salu, a više stotina učesnika plenarne sednice i panela, s premijerom Indije Narendra Modijem, dočekalo ga je aplauzom i stojeći, neki i da bi ga bolje videli.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je, prolazeći pored mikrofona „dobacio“: „Voljno“.

Svim učesnicima je poručio da svet može da odgovori na cilivizacijske izazove samo zajednički, uz odgovoran i dosledan pristup.

- Cenimo interes koji pokazujete prema Rusiji - rekao je Putin na plenarnom zasedanju drugog dana Foruma.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je rekao da da zemlje samo zajedno mogu da prevaziđu neravnotežu i obezbede ekonomski rast, ali tako da postoje pravedna pravila trgovine i pravedna konkurencija, da se smanji siromaštvo, pobede bezbednosni izazovi, u prvom redu međunarodni terorizam, ideje nacionalizma i ksenofobije.

Prema njegovim rečima, svet se suočava sa civilizacijskim izazovima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Moramo biti odgovorni i dosledni i samo tako mozemo doći do rešenja koja će osigurati harmonični globalni razvoj. Pred nama su sistemski dugoročni izazovi čije je posledice teško predvideti. Nemamo pravo na rasprave, da gubimo vreme i igramo geostrateške igre - rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je istakao da je Rusija otvorena za dijalog, saradnju i rešavanje strateških pitanja.

Kako je rekao, potrebna su nestandardna rešenja, novi formati saradnje, ali i da se iskoristi potencijal međunarodnih organizacija, pre svega UN. Rusija je spremna da da svoj doprinos svim tim naporima, rekao je Putin.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin je danas poručio da su odnosi između Moskve i Vašingtona u najnižoj tački od vremena Hladnog rata.

Putin je pozvao američke biznismene za pomoć u vraćanju normalnog dijaloga Moskve i Vašingtona, dodavši da su dobri odnosi između SAD i Rusije od interesa za obe države.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Pomozite nam da vratimo normalan politički dijalog. Pitam vas u ime Rusije i obraćam se američkoj strani: pomozite novom predsedniku i novoj administraciji - rekao je Putin poslovnim zvaničnicima na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je dodao da će Moskva nastaviti da razgovara sa Predsednikom SAD Donaldom Trampom i njegovom administracijom.

Na plenarnom panelu govoriće i premijer Indije Narendra Modi, austrijski kancelar Kristijan Kern i predsednik Moldavije Igor Dodona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Moderator je voditeljka NBC Megan Keli. Forum se završava sutra, a jedanod medijskih partnera je i novinska agencija Tanjug.

Pratite forum uživo:

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milence

    2. jun 2017 | 17:58

    Prevedeno na srpski, pa ako nećete da se složite, je.....ite si mater.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA