Ako vam muž ne da novac za ličnu higijenu ili vam da 200 dinara da skuvate ručak - zbog toga može u zatvor!

Ovaj oblik nasilja uglavnom javlja na početku veze i da vremenom eskalira

U našoj zemlji postoje žene kojima muževi ostavljaju 200 dinara uz naredbu da tim parama spreme kompletan ručak, one kojima se uskraćuje pravo na ličnu higijenu - dok o doterivanju i kupovini krpica ne mogu ni da razmišljaju, brani im se da rade i da slobodno raspolažu sopstvenim primanjima.

Neverovatan slučaj porodičnog nasilja u Srbiji: Tukao ženu, pa je molio da se vrati jer PAPAGAJ PATI?! 

Sve ovo spada u kategoriju ekonomskog nasilja, koje u većini slučajeva dolazi zajedno pod ruku sa psihičkim i fizičkim maltretiranjem.

Vesna Stanojević, koordinatorka sigurnih kuća kaže za Telegraf da su glavni motivi nasilnika da uspostavi moć i kontrolu nad partnerom/kom.

- Na ovaj način žrtvi se uskraćuje slobodno kretanje, viđanje sa prijateljima, mogućnost da samostalno donosi odluke, pa čak i da npr. kroz kupovinu poklona pokaže naklonost i ljubav prema deci... - objasnila je ona i naglasila da se ovaj oblik nasilja uglavnom javlja na početku veze i da vremenom eskalira.

Foto: Medija centar Foto: Medija centar

Advokat Tijana Kostić objasnila je da se kod žrtve kao posledica trpljenja ekonomskog nasilja javlja ezgistencijalna ugroženost, pad samopouzdanja i duhovna patnja, koje svesno prouzrokuje nasilni partner.

Printskrin: Youtube/: RTV Pink Printskrin: Youtube/: RTV Pink

- Kaznena politika se nije menjala, tako da u članu 194. Krivičnog zakonika piše da svako ko primeni nasilje, preti da će napasti život ili telo osobe i svojim drskim ponašanjem ugrožava spokojstvo, telesni integritet ili duševno stanje člana svoje porodice, može da se kazni zatvorom u trajanju od tri meseca do tri godine - zaključila je Kostićeva.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srdjan

    6. jun 2017 | 20:38

    A koja vrsta nasilja je kada doticna nece da se zaposli, ne radi nista u kuci, sedi kao panj i gleda TV i landara sa drugaricama? Jednu takvu sam nedavno ispratio nazad mami i tati da je oni izdrzavaju do kraja zivota. Devojke, ako sa ovakvim zakonima uspete da nadjete budalu koja ce vas ozeniti, svaka vam cast!

  • Goxy®

    6. jun 2017 | 20:36

    Znaci nas drzava maltretira tako sto nam da minimalac a sa tim parama moramo platiti sve dazbine inace ce da ti dodju u popis, a sto pretekne to vam je za mesec dana zivota.

  • VAN

    6. jun 2017 | 20:36

    Novim zakonima kojim država pokušava da zaštiti zene od nasilnika su kontraproduktivni. Zbog kojih ve mnogi muškarci raskinuti bračne veze, ili neće hteti živeti u braku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA