EBRD: Srbija najgora u regionu!

Srbija je sa prognoziranom stopom rasta od 0,1 odsto 2012. godine na poslednjem mestu u regionu Jugoistočne Evrope

  • 0

Privreda Srbije pokazuje veći broj slabosti i glavni rizici dolaze od krize evrozone i ponovnog rasta inflacije, ocenjuje se u objavljenom izveštaju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) "Regionalni ekonomski izgledi".

EBRD je u julskom izveštaju zadržala prognozu ekonomskog rasta Srbije u 2012. godini na minimalnih 0,1 odsto, ali je procena rasta u 2013. snižena sa majskih 2,6 na 1,7 odsto.

Kako se navodi u izveštaju EBRD, ekonomskoj nesigurnosti u Srbiji doprinela je i domaća politika u vreme izborne kampanje i posle izbora.

Glavni izazovi za novu Vladu Srbije biće dovođenje fiskalnog deficita pod kontrolu i smanjenje javnog duga, ocenila je EBRD i podsetila da je Međunarodni monetarni fond zamrznuo kreditni aranžman sa Srbijom.

Poslednje prognoze EBRD predviđaju oštar pad ekonomskog rasta u regionu u 2012. sa prošlogodišnjih 4,6 procenata na 2,7 odsto. Skromno povećanje rasta BDP na 3,2 odsto očekuje se 2013. godine.

Region Jugoistočne Evrope, koji obuhvata Albaniju, BiH, Bugarsku, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju i Rumuniju, posebno je ranjiv na promene u evrozoni, ocenjuje se u izveštaju.

Prognoza prosečne stope rasta u tom regionu ove godine smanjena je sa jedan na 0,7 odsto, dok se 2013. očekuje blago povećanje rasta na 1,7 odsto, 0,7 procentnih poena manje od majske procene.

Srbija je sa prognoziranom stopom rasta od 0,1 odsto 2012. godine na poslednjem mestu u regionu.

Listu po brzini rasta predvode Albanija i Bugarska sa povećanjem BDP od 1,2 odsto 2012. godine, sledi Rumunija sa rastom od 0,8 odsto, Makedonija sa 0,5 procenata, Crna Gora sa 0,4 odsto i BiH sa 0,3 procenta rasta.

U goroj situaciji su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, svrstane među zemlje Srednje i Baltičke Evrope, kojima EBRD predviđa pad BDP u 2012. godini. Prognozira se da će se BDP Slovenije smanjiti dva odsto, Mađarske 1,3 procenta, a Hrvatske 1,2 odsto u 2012.

Izveštaj EBRD upozorava i da su investicije u većini zemalja značajno ispod pretkriznog nivoa, što negativno utiče na budući ekonomski rast.

(Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA