≫ 

NINI ODUZIMAJU SINA: Dete (7) će morati kod oca kojeg jedva poznaje, ne govore čak ni isti jezik (VIDEO)

Najveći propust koji je možda i odredio smer svih budućih odluka čini Centar za socijalni rad, kada prijava koju je Kuluz podnela odmah po povratku u Hrvatsku naprosto nestaje

  • 33

Centar za socijalni rad u Hrvatskoj trebao bi da sprovede odluku opštinskog suda i malenog Cesara da odvede njegovom ocu, preduzetniku Alesandru Avenatiju, od koga je dečakova majka Nina Kuluz pre 6 godina pobegla iz Torina zbog maltretiranja i pretnji.

Stravični detalji samoubistva majke u Paraćinu: Ubila se jer joj je bivši muž uzeo decu?! (FOTO)

Već sama po sebi je strašna odluka da se dete odvoji od majke 6 godina nakon što ga je majka odvela od oca u Italiji, a za to vreme je ono sve te godine provelo sa majkom u Hrvatskoj i ne zna italijanski jezik, kao što ni otac Avenati ne zna hrvatski.

Ionako skandaloznoj presudi suda da se dete oduzme majci i dodeli ocu kojeg ni ne poznaje, dodatno u prilog govori i činjenica da je sudija, prema rečima majke, na posljednjem ročištu zatražila mišljenje lekara da li detetu treba dati tablete za smirenje kako bi suđenje i donošenje odluke proteklo mirno.

"Provjereno" je imalo priliku da razgovara sa majkom 7-godišnjaka koja je izjavila kako su frustracije, ali i strah sve veći kako se izvršenje odluke bliži. Utorak 27. juna za Ninu bi mogao biti dan koji će joj zauvek promeniti život, ali i njenom 7- godišnjem sinu.

- Moje dete je upoznato sa situacijom i koliko on to može da razume, on je razume. Znači on je jedno zdravo normalno dete koje nije pokazivalo nikakve znakove trauma i poteškoća. A u zadnje vreme se povukao u sebe, zna da se svašta događa oko njega. On zna da njegov otac želi da ga odvede od majke, prijatelja, škole, kluba... - izjavila je Nina Kuluz.

Borba i dalje ne prestaje. U međuvremenu je na opštinskom sudu podnesen još jedan zahtev za promenom odluke o starateljstvu, piše dnevnik.hr.

- Stručnjaci koji prate dete navode da će ovakva separacija i ovakav način odvajanja deteta, čupanja iz svog doma i odvajanja od jedinog roditelja sa kojim živi od rođenja, za dete izazvati traumu ravnu gubitku života. Mislim da to sve govori - rekla je ona.

Beg zbog maltretiranja i prvi pravni propusti

Nina Kuluz se krajem 2011. godine zbog maltretiranja odlučuje na beg od supruga iz Torina. Beg nije bio nimalo lagan i odvijao se kao scena iz trilera.

- Vređao me, gađao predmetima dok sam dojila dete dok mi je bilo u naručju, pretio mi, gurao me uz zid, zavrtao ruke... Govorio mi je da nisam sposobna, da sam samo prazna kutija koja je rodila dete.

Njegov poslovni partner mi je čuvao dokumente kako mi ih on ne bi sakrio, jer jednom je to već uradio. Ja sam u hrvatskom konzulatu napravila putni list za dete. Prijateljica koja je radila u turističkoj agenciji mi je poklonila avionsku kartu, jer nisam imala novca - priča ova žena.

No u želji da se samo izvuče iz agonije, Kuluz je zaboravila na pravne stvari pa je učinila jednu veliku grešku. Pre odlaska, bivšeg partnera nije prijavila policiji.

Foto: Profimedia/ČIF Foto: Profimedia/ČIF

Alesandro Avenati je Ninu Kuluz odmah tužio za otmicu i pokrenuo je postupak za starateljstvo i tada italijanski sud presudio da dete pripada ocu. Odluka postaje pravosnažna i sve se seli na splitski opštinski sud. Opštinski po kratkom postupku odlučuje da dete mora da se vrati u Italiju. Nina Kuluz u međuvremenu četiri godine provodi u Bosni, a po povratku u Hrvatsku na 7 dana završava u pritvoru jer je za njom raspisana poternica. Nakon izlaska kreće u pravnu bitku.

Ipak, i nakon svih pravnih postupaka, nalazi i mišljenja veštaka su ista - dete ne treba odvajati od majke. Ali sud to nije uzeo u obzir.

Od samog početka Nina Kuluz je upozoravala na brojne propuste i nelogičnosti jer su opštinski i županijski sud u Splitu sami u dva navrata pobijali svoje presude, sve do konačne odluke da se dete vrati ocu, piše dnevnik.hr.

Najveći propust koji je možda i odredio smer svih budućih odluka čini Centar za socijalni rad - prijava koju je Kuluz podnela odmah po povratku u Hrvatsku naprosto nestaje.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Otac nema izgrađen odnos sa detetom

Odluka o oduzimanju deteta majci već je jednom odložena u septembru prošle godine.

- Zaključeno je da otac nije ostvario nikakav topli odnos sa detetom, da ne poznaje dete, da nije naučio osnove hrvatskog jezika - izjavljuje Kuluz.

No ništa se, kaže Kuluz nije promenilo ni do danas jer uprkost preporuci da otac sa sinom provodi najmanje 8 dana u mesecu, on to ne čini.

- Otac je od 9. meseca došao videti dete pet puta od čega je dva puta bilo zakazano ročište pa je razlog bio taj. Nikad svo to vreme nije kontaktirao telefonski sa djetetom ili skajpom iako za to ima mogućnosti - navodi Kukluz.

I dok se u Hrvatskoj oseća ostavljena na cedilu, pomoć joj je sasvim neočekivano ponudio italijanski parlamentarac Aldo Di Biagio. Zatražio je osnivanje zajedničkog tela koje bi trebalo da radi na postepenom sprovođenju odluke, piše dnevnik.hr.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

- Na određeni način je to i politički problem prema kojemu bi se trebalo postupati ozbiljnije. Situacija je vrlo delikatna i u skladu sa tim je potrebno oprezno postupati da se ne bi poremetili odnosi između majke i deteta, zbog pogreške. Zasigurno, otac bi trebao da ima mogućnost da viđa sina, ali otrgnuti dete od vlastite majke i korena, kao i života na koji je naučen velika je pogreška koja može ostaviti značajne posledice na detetu - rekao je on.

Nina nije prisustvovala ročištima za dodelu starateljstva. To je prema njegovom mišljenju usmerilo tok suđenja.

- Moje lično misljenje je da je suđenje u Italiji bilo uslovljeno činjenicom izostanka majke. O suđenju u Hrvatskoj ne mogu izraziti završni zaključak, ali mi se ova situacija čini kao bežanje od odgovornosti... Sigurno je išlo u prilog ocu deteta, ali je na kraju dovelo do zanemarivanjem potreba deteta i njegovog očekivanog šoka - rekao je on.

- Postupak je javan i o njemu su izveštavali lokalni i nacionalni mediji. Nije tajna da je gospodin u više navrata vrlo ružnim i pogrdnim rečima komentarisao našu zemlju, krajnje neprimereno govorio o Domovinskom ratu - izjavila je za "Provjereno" Iva Pavić, hrvatski konzul u Italiji.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Bez obzira na sve

Sve je u rukama Opštinskog suda u Splitu. O sudbini dečaka već je doneo odluku. Članak 13. Haške konvencije kaže da postupak vraćanja deteta treba zaustaviti ako za dete to predstavlja traumu i može ostaviti posledice na rast i razvoj, piše dnevnik.hr.

Na vrata stana u utorak će im pokucati policija, advokati, sudski ovršitelji, centar za socijalni rad, a sve zbog 7-godišnjeg dečaka. Što će biti trauma koja će po nalazu stručnjaka, a čije mišljenje nije uzeto u obzir, imati trajne posljedice.

Više fotografija pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA